Σελίδες

AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

28 Απρ 2016

"Η Ε.Ο.Σ Σάμου συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της παρά τις αντιξοότητες"


Συνέντευξη στην ιστοσελίδα Agrotypos.gr έδωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών (Ε.Ο.Σ) Σάμου, Γιάννης Σκούτας, με αφορμή την πρόσφατη υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αφορά στην κατάργηση της αναγκαστικότητας.

Ο κ. Σκούτας ανέφερε ότι η Ένωση είναι ένας από τους λίγους συνεταιρισμούς που δεν έχουν οφειλές και παρά την Υ.Α και το πρόσφατα ψηφισθέν νομοσχέδιο των Συνεταιρισμών, το νομικό επιτελείο της Ένωσης επεξεργάζεται τρόπους ώστε να μην επηρεαστεί η λειτουργία της Ε.Ο.Σ Σάμου.

Κ. Πρόεδρε λίγες ημέρες μετά την ψήφιση του Νόμου για τους συνεταιρισμούς έρχεται η ΚΥ.Α που αφορά την Ε.Ο.Σ Σάμου. Τι έχετε να δηλώσετε επ' αυτού;

Κρίνουμε ότι το μοντέλο αυτό για την Σάμο έχει αποδείξει ότι είναι επιτυχημένο. Από τους 2500 συνεταιρισμούς που ανέλαβε η Τράπεζα Πειραιώς, είμαστε μέσα στους 20-25 που δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Αν η κυβέρνηση έκρινε σκόπιμο να ξεκινήσει την εξυγίανση του συνεταιριστικού κινήματος από τους 20 αυτούς υγιείς συνεταιρισμούς, εμείς βλέπουμε ακόμα και αυτή την εξέλιξη με ψυχραιμία. Μαζί με το νομικό μας επιτελείο επεξεργαζόμαστε τρόπους ώστε να αποτραπεί η εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου. Πάντως είμαστε ικανοποιημένοι από την στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που δεν ψήφισαν το Άρθρο 32 που μας αφορούσε. Σχετικά με τον νόμο που πέρασε εάν εφαρμοστεί θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που προσπαθεί να επιλύσει.

Μιλήστε μας για την Ε.Ο.Σ Σάμου.

Η Ένωση έχει 24 πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς και περίπου 3000 παραγωγούς. Έχουμε γύρω στα 14.000 στρέμματα αμπελιών τα οποία είναι μονοκαλλιέργεια, είναι περίπου 98% μοσχάτο Σάμου και κάποιες άλλες μικρές ποικιλίες. Το 60% της παραγωγής εξάγεται στη Γαλλία, μια πολύ δύσκολη αγορά για το ελληνικό κρασί. Ανταγωνιζόμαστε το γαλλικό κρασί ευθέως, είναι πολύ δύσκολο το ελληνικό κρασί να επιβιώσει στα ράφια των γαλλικών καταστημάτων και σούπερ μάρκετ. Εξάγουμε πάνω από 50 χρόνια στη Γαλλία. Υπάρχει μια παράδοση αιώνων στην σχέση της Σάμου με την Γαλλία και μάλιστα εκεί υπάρχει μια παρόμοια ποικιλία μοσχάτου με την δική μας. Τα τελευταία χρόνια κάνουμε συμβάσεις με τις οποίες εξάγουμε προϊόν το οποίο εμφιαλώνεται ως «Σάμος Ολύμπιον». Εκτός από αυτό έχουμε κάνει μια νέα συμφωνία με τα Ελληνικά Κελάρια Οίνων η οποία ξεκίνησε μέσα στο 2016 και πάει πολύ καλά. Έχουμε και άλλες συμφωνίες όπως π.χ με την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών όπου 2 προϊόντα μας βρίσκονται στα Mastiha Shop. Σαν επιχείρηση το παλεύουμε και προχωράμε απλώς έχουμε αυτά τα πισωγυρίσματα από την κυβέρνηση. Δεν ήταν τώρα ο χρόνος να έχουμε και αυτό το ζήτημα σε μια περίοδο κρίσης και σε μια περίοδο που λόγω των προσφυγικού έχουμε μια πτώση στον τουρισμό πάνω από 40%.

Πρόσφατα δόθηκε επιτέλους και η εξισωτική για τα νησιά του Αιγαίου. Τι έχετε να σχολιάσετε;

Οι παραγωγοί μας ανέμεναν την εξισωτική ωστόσο όπως γνωρίζετε υπήρξε η εξαίρεση του Αιγαίου. Αυτό ήταν κάτι που δε θα έπεπε να γίνει, αν υπήρχε έλλειψη χρημάτων θα μπορούσε να έχει δοθεί αναλογικά το ποσοστό που αναλογεί στο Αιγαίο καθώς και στις άλλες περιοχές και να υπολείπεται κάποια πληρωμή από όλες τις περιοχές. Γενικότερα στο θέμα των αποζημιώσεων, όπως και όλη η Ελλάδα είχαμε προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζονται με πολύ αργό ρυθμό.

Του Αντώνη Ανδρονικάκη στο Agrotypos.gr