Σελίδες

AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

5 Δεκ 2018

Τι ανακοινώθηκε στη συνάντηση δημάρχου και φορέων της Σάμου με τον Δ. Βίτσα


Άμεση αποσυμφόρηση του νησιού με την μεταφορά 2.000 μεταναστών και προσφύγων από την Σάμο στην ενδοχώρα έως τις 15 Δεκεμβρίου και μετεγκατάσταση του hotspot από το Βαθύ εκτός αστικού ιστού ως τα τέλη του Φεβρουαρίου 2019 ανακοίνωσε ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Δημήτρης Βίτσας στην πολυπληθή αποστολή από την Σάμο που τον επισκέφτηκε το μεσημέρι της Τρίτης.

Δεν υπήρξε καμία δέσμευση του υπουργού για κλειστή δομή αλλά ούτε για αλλαγή λειτουργίας της δομής σε κέντρο καταγραφής όπου θα διαμένουν για λίγες ώρες οι μετανάστες καθώς όπως είπε ο κ. Βίτσας η Χώρα έχει δεσμευτεί για κέντρα υποδοχής στα νησιά. Η τοποθεσία που έχει επιλεγεί για την μετεγκατάσταση του ΚΥΤ δεν έγινε γνωστή αλλά ο υπουργός δήλωσε ότι όταν έρθει η ώρα θα ανακοινωθεί αφήνοντας ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι αυτό δεν αλλάζει. 

Σε λίγες ημέρες δήλωσε ότι θα υπάρξει η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για όποιον επιθυμεί να παραχωρήσει σχετική έκταση για τη δημιουργία του νέου ΚΥΤ εκτός πόλης. Το ήδη υπάρχον δεσμεύτηκε για άλλη μια φορά ότι θα παραχωρηθεί για χρήση στην τοπική αυτοδιοίκηση και θα κλείσει την ημέρα που θα λειτουργήσει το νέο.

Ο υπουργός για ακόμη φορά αναφέρθηκε σε κυκλώματα διακίνησης μεταναστών στο νησί ενώ επανέλαβε ότι στην Σάμο το σχέδιο του Υπουργείου έχει αποτύχει. Στο σημείο αυτό ο δήμαρχος Σάμου τον ρώτησε «που αλλού έχετε πετύχει» κάτι που προκάλεσε προς στιγμή εκνευρισμό στον υπουργό αλλά σύντομα αποκαταστάθηκε η ομαλότητα στην συζήτηση. Το λόγο πήραν όλοι οι φορείς με τη σειρά και πολλές φορές ο διάλογος έγινε πιο έντονος.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι να κλείσει το κέντρο και να μην υπάρχουν την επομένη μετανάστες είναι αυτό που όλοι θα ήθελαν αλλά δεν μπορούμε είπε να ζητάμε ανέφικτα πράγματα καθώς η Ελλάδα έχει δεσμευτεί με συμφωνίες για τους μετανάστες. Σε ερώτηση για τη φύλαξη των συνόρων και σε αναφορά του αντιδημάρχου Χρήστου Σεβαστάκη για περιστατικό που συνέβη με τη FRONTEX o κ. Βίτσας απάντησε ότι ο ρόλος της περιορίζεται στην υποδοχή και όχι στη φύλαξη.

Επίσης ο υπουργός σχετικά με το θέμα της μεταφοράς των μεταναστών από το νησί στην ενδοχώρα, είπε ότι μέχρι την Παρασκευή θα σταλεί κινητή μονάδα και 4 ακόμη υπάλληλοι για τη διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου οι οποίοι θα προστεθούν στους 30 που εργάζονται στην υπηρεσία σήμερα.

Στην συνάντηση συμμετείχε και ο βουλευτής του νομού Δ. Σεβαστάκης ενώ η αντιπροσωπεία της Σάμου αποτελούνταν από τον δήμαρχο Μιχάλη Αγγελόπουλο, τους αντιδημάρχους Π. Παπαγεωργίου και Χρ. Σεβαστάκη, όλους τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, Δημήτρη Μηλίγκο από τη ΔΡΑΣΗ- ΕΝΟΤΗΤΑ-ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ, Κώστα Τζίχα από την Λαϊκή Συσπείρωση, Αντώνη Σίμο από την ΑΚΙΣ, Χρήστο Χατζηχριστοδούλου από την ΑΝΑΤΡΟΠΗ και Τάσο Κοζώνη από την ΣΑΜΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ, τον πρόεδρο του Συλλόγου Εστίασης Μ. Μητσό, το μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Δ. Κάιλα, την πρ. του Εργατικού Κέντρου Βάσω Βρυνιώτη και τον Σταμάτη Φιλιππή, πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου ο οποίος εκπροσώπησε την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών και τον Ιατρικό Σύλλογο Σάμου.

Επίσης συμμετείχαν οι πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων Σάμου και Βαθέος Δ. Βογιατζής και Νίκος Βαρούμας αντίστοιχα καθώς και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σάμου Κώστας Κυριαζής.

Την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, εκπροσώπησε στη συνάντηση με τον υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής ο αντιπεριφερειάρχης διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών, Χρύσανθος Ι. Αργυρίου. 

Η αντιπροσωπεία από την Σάμο είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με το βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, κ. Παπαθεοδώρου, τον τομεάρχη μεταναστευτικής πολιτικής Μ. Βαρβιτσιώτη, τον ΓΓ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα και τον πρόεδρο από το ΠΟΤΑΜΙ, Σταύρο Θεοδωράκη. 

Η αποστολή δήλωσε ότι η συνάντηση με τον κ. Βίτσα δεν είχε το αποτέλεσμα που ήθελαν ως προς την αλλαγή χρήσης του ΚΥΤ σε κέντρο καταγραφής αλλά μόνο ως προς τη δέσμευση για αποσυμφόρηση του νησιού. Από την άλλη υπήρξε ικανοποίηση από την στήριξη των κοινοβουλευτικών κομμάτων και την κατανόηση της τραγικής κατάστασης που υπάρχει στο νησί για τους μετανάστες αλλά και για τoυς ίδιους τους κατοίκους της Σάμου.

"Μετά από ένα μαραθώνιο επαφών με το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής και με τα κόμματα οι εκπρόσωποι από τη Σάμο, το νησί μας ενωμένο συνεχίζει τη διεκδίκηση, μέσα στο πλαίσιο που έχει θέσει ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο.

Η άμεση αποσυμφόρηση του νησιού θα υλοποιηθεί από τον Υπουργό, υποτίθεται, στις 16 Δεκεμβρίου με την αποχώρηση 2.000 μεταναστών και προσφύγων. Υπήρξε δέσμευση να κλείσει η υπάρχουσα δομή και να αρχίσει η διαδικασία παραχώρησης χρήσης στην τοπική αυτοδιοίκηση. Για το κέντρο καταγραφής δεν υπάρχει συμφωνία.

Δηλαδή η μετατροπή ούτε του υπάρχοντος άλλα ούτε και του μέλλοντος κέντρου σε κέντρο καταγραφής.

Πρέπει όμως να ευχαριστήσω όλα τα κόμματα. Με προσοχή άκουσαν, υποστήριξαν τις θέσεις μας, κατέθεσαν τις απόψεις τους και αυτός ο Δίαυλος επικοινωνίας θα συνεχιστεί θα ασκηθεί ουσιαστικός κοινοβουλευτικός έλεγχος το επόμενο διάστημα με ερωτήσεις, με υπομνήματα και με άσκηση συσσωρευμένης πίεσης στο υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής" δήλωσε αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επαφών ο Δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος.





Φωτογραφίες του Μιχάλη Σβαρνιά - Samos Times
Αναδημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com