Λήψη της φωτογράφου Ειρήνης Βουρλούμη |
Διαβάστε παρακάτω το πλήρες ρεπορτάζ για αυτή την έκθεση σύγχρονης τέχνης που διοργανώνει στο νησί του Πυθαγόρα το ίδρυμα Schwarz:
"Πολύ συχνά, οι Ελληνες της διασποράς έχουν διαυγέστερη μάτια. Ξέρουν τα διαχρονικά προτερήματα και τα αιώνια προβλήματα της πατρίδας. Ταυτόχρονα, διαθέτουν αυτήν την ευρύτητα σκέψης να μην τοποθετούν την Ελλάδα στον ομφαλό του κόσμου αλλά σε μεγαλύτερο πλαίσιο.
Η διακεκριμένη διεθνής επιμελήτρια Κατερίνα Γρέγου, μόνιμη κάτοικος Βρυξελλών, και η Χιόνα Ξανθοπούλου - Schwarz, μόνιμη κάτοικος Μονάχου, ψυχή του Iδρύματος Schwarz, έχουν ενώσει τα τελευταία χρόνια της δυνάμεις τους για να κάνουν κάτι ιδιαίτερα αξιόλογο στο νησί. To ίδρυμα διοργανώνει το Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών Σάμου. Ταυτόχρονα παρουσιάζει εκθέσεις στο Pythagorio Art Space, ένα παλιό ξενοδοχείο που μεταμορφώθηκε σε μίνιμαλ μουσείο. Tα αφιερώματα αυτά κερδίζουν διεθνή δημοσιότητα. Η εμβέλεια του ιδρύματος έφθασε μέχρι την Αθήνα φέτος και το Ωδείο με την έκθεση «Ανατομία της πολιτικής μελαγχολίας», που στόχευε να εξετάσει τη διαρκώς αυξανόμενη έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στην πολιτική και στους πολιτικούς του σήμερα.
Η επιμελήτρια Κατερίνα Γρέγου κάνει διεθνή καριέρα εδώ και χρόνια. |
Η έκθεση που θα παρουσιαστεί φέτος το καλοκαίρι το Art Space Pythagorion στη Σάμο εμπνέεται από τη συμβολική θέση του εκθεσιακού χώρου και ιδίως από τη θέα προς τη Μεσόγειο που έχει κανείς από το παράθυρό του. Εχει τίτλο: «13,700,000 km3». Η θάλασσα αυτή που βρέχει 21 κράτη, ένας κοινός πόρος, ένας χώρος συνύπαρξης και ο τόπος στον οποίο καλούνται να βρουν «κοινό έδαφος». Η Ελληνίδα που έχει αναλάβει την επιμέλεια σε κορυφαίες εικαστικές διοργανώσεις πάντα καταπιάνεται με ζητήματα παγκόσμιας εμβέλειας που αγγίζουν το σύνολο της ανθρωπότητας. Η Χιόνα Ξανθοπούλου - Schwarz, μοιράζεται το ίδιο ενδιαφέρον για αυτήν την προσέγγιση στα τεκταινόμενα. Και οι δύo δεν προκρίνουν τη βιαστική ειδησεογραφική «ανάγνωση» των γεγονότων αλλά τη μακροσκοπική τους ανάλυση μέσα από την τέχνη.
Η Ελληνίδα του Μονάχου, που διατηρεί σχέσεις αγάπης και όχι καταγωγής με τη Σάμο, θεώρησε πως ένας πολιτιστικός θεσμός στο νησί της μεθορίου μπορεί να παρουσιάσει καλύτερα προβληματικές που αφορούν τα σύνορα, τη μετανάστευση, την έκκεντρη θέαση του κόσμου. Στο φετινό αφιέρωμα εξετάζονται όλα αυτά τα θέματα μαζί με το φλέγον ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και εκείνο των αλληλοσυγκρουόμενων οικονομικών συμφερόντων μεταξύ γειτονικών χωρών.
Συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι εικαστικοί Depression Era, Μάνος Φλέσσας και Ιωάννα Τσάκαλου, Mark Dion, Maarten Vanden Eynde, Minna Rainio και Mark Roberts.
Τα εγκαίνια τοποθετούνται στις 3 Αυγούστου.