AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

20 Οκτ 2019

Το Ε.Κ.Σ στη συγκέντρωση για το μεταναστευτικό στις 21/10

Φωτογραφία του Μανώλη Marg

Κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση για το μεταναστευτικό στην πόλη της Σάμου απευθύνει στους εργαζόμενους του νησιού το Εργατικό Κέντρο Σάμου.

Το Ε.Κ.Σ. θα πραγματοποιήσει προσυγκέντρωση στις 15:30 στο Εργατικό Κέντρο για την συγκέντρωση που θα ακολουθήσει στις 16:00, στην πλατεία του δημαρχείου.

Στη σχετική προκήρυξη το Ε.Κ.Σ αναφέρει αναλυτικά:

"Σαμιώτη, Σαμιώτισσα,

Η απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουν πρόσφυγες και μετανάστες καθώς και ο ντόπιος πληθυσμός εξαιτίας του εγκλωβισμού χιλιάδων στο νησί και τη χώρα διαρκώς εντείνεται. Τα γεγονότα της 14ης Οκτώβρη και η φωτιά στο hotspot είναι εξαιρετικά ανησυχητικά. 

Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ακολουθεί τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση, όχι μόνο δε λύνει αλλά οξύνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα. Είναι πολιτική εγκλωβισμού, καταστολής, απανθρωπιάς, προβλέπει νέα hotspot, κλειστά κέντρα φυλακές, φέρνει πολέμους, προσφυγιά και φτώχεια. Ε.Ε. και κυβέρνηση έχουν τεράστια ευθύνη για τον εγκλωβισμό προσφύγων-μεταναστών και για όλες τις συνέπειές του που ζούμε καθημερινά οι κάτοικοι του νησιού. Κοροϊδεύουν συστηματικά το λαό.

Η λύση της «αποσυμφόρησης» που προτείνουν και εσκεμμένα πλέον ονομάζουν «απεγκλωβισμό», είναι δοκιμασμένη και από την προηγούμενη κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα και είναι αναποτελεσματική. 

Η θέση όσων υποστηρίζουν τη δημιουργία νέου hotspot σε άλλη περιοχή του νησιού εξυπηρετεί την πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε..  Οδηγεί σε μόνιμο εγκλωβισμό δυστυχισμένων ανθρώπων στα νησιά και τη χώρα. Εφησυχάζουν τον κόσμο ότι αν μετακινηθούν κάποιοι άνθρωποι από το νησί θα λυθεί το πρόβλημα ενώ ξέρουν πολύ καλά ότι ακόμη και η πρόσφατη επέμβαση στη Συρία πχ θα δημιουργήσει νέους ξεριζωμένους.

Είναι λάθος και άκρως επικίνδυνο να βαφτίζουν  «φύλαξη των συνόρων» την αυξημένη καταστολή στα σύνορα και την αποτροπή βαρκών. Έτσι:  
    
1. εκχωρούν και μάλιστα με περίσσια ευκολία σε ξένες δυνάμεις σε Frontex, Ευρωστρατό και ΝΑΤΟ τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
    
2. ενισχύουν τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές αντιλήψεις που παρουσιάζουν πρόσφυγες και μετανάστες σαν «εισβολείς». 

Το ΝΑΤΟ χαράσσει νέα σύνορα με το αίμα των λαών, κάνει πολέμους για τα συμφέροντα και τα κέρδη των μονοπωλίων, δημιουργεί προσφυγιά και φτωχοποιεί λαούς. Δεν αναγνωρίζει σύνορα κρατών, αλλά επιχειρησιακές ζώνες. Δεν είναι παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης αλλά ανασφάλειας και θανάτου. Επομένως «εισβολέας» είναι το ΝΑΤΟ και όποια χώρα επεμβαίνει σε άλλη και όχι αυτός που βάζει το παιδί του και την οικογένειά του σε μια βάρκα και θαλασσοπνίγεται για να σωθεί από τον πόλεμο και τη φτώχεια. Είναι ξεριζωμένος και θύμα που αναζητά ασφάλεια και μια καλύτερη ζωή. 

Ο λαός μας πρέπει να παλέψει για να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, να απεμπλακεί η χώρα μας από αυτές και από το ΝΑΤΟ, να κλείσουν οι βάσεις, να βγει από το «παιχνίδι» των ανταγωνισμών και του μοιράσματος της ενεργειακής πίτας στην περιοχή μας, να καταδικάσει την εισβολή στη Συρία. Τίποτα από αυτά δεν είναι προς το συμφέρον του λαού μας. 

Καλούμε το λαό, τα σωματεία και τους φορείς του νησιού να ενισχύσουν και να επιμείνουν στο πλαίσιο και τις διεκδικήσεις της 7ης Φλεβάρη. Είναι το μόνο που δίνει λύση στο πρόβλημα προσφύγων-μεταναστών και κατοίκων. 

Να εκφράσουμε με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη μας σε όσους έχουν ξεριζωθεί από τις πατρίδες τους για τα κέρδη των ισχυρών. Απομονώνουμε και γυρίζουμε την πλάτη σε όποιους «χτυπάνε» το θύμα και όχι τον ένοχο, σε όσους διαχωρίζουν τους ανθρώπους με βάση το χρώμα, τη θρησκεία, την καταγωγή τους. 

Απαιτούμε και διεκδικούμε:
    
• Να ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΩΡΑ το hotspot! Να μη δημιουργηθεί κανένα νέο πουθενά!
    
• Απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα
    
• Μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα σε ανθρώπινα κέντρα φιλοξενίας. Εκεί να διατυπώνονται τα αιτήματα ασύλου κλπ  και από εκεί σύντομα να πηγαίνουν στις χώρες που επιθυμούν
    
• Στη Σάμο να υπάρχει ένας μικρός χώρος υποδοχής, καταγραφής, ταυτοποίησης και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας 
    
• Καμιά εμπλοκή των ΜΚΟ στο προσφυγικό-μεταναστευτικό
    
• Να καταργηθεί η συμφωνία Ελλάδας-Ε.Ε.-Τουρκίας και όποια άλλη συνθήκη τους εγκλωβίζει στα νησιά και τη χώρα
    
• Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μακροχρόνιου εγκλωβισμού
    
• Έκτακτα μέτρα φροντίδας για όσους έμειναν άστεγοι από την πυρκαγιά στο ΚΥΤ ".

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com