AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

23 Αυγ 2013

"Απόβαση" Τούρκων τουριστών στη Σάμο και άλλα νησιά του ανατολικου Αιγαίου

 

Χαρακτηριστικά "απόβασης" έχει λάβει φέτος η ροή τουριστών από την Τουρκία στη Σάμο και άλλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπως η Μυτιλήνη, η Χίος και η Κως, όπου και λειτουργούν πύλες εισόδου από τη γειτονική χώρα.

Η τουριστική κίνηση από την Τουρκία, σύμφωνα με την εφημερίδα "Το Βήμα", υπερβαίνει κάθε προσδοκία. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ) και της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι Τούρκοι τουρίστες που θα επισκεφθούν εφέτος την Ελλάδα θα σπάσουν για πρώτη φορά το φράγμα του ενός εκατομμυρίου, ενώ μόνο το πρώτο εξάμηνο του έτους οι επισκέπτες από τη γειτονική χώρα έχουν αυξηθεί κατά 61% για το σύνολο της χώρας και αγγίζουν το 80% σε νησιά όπως η Σάμος, η Λέσβος, η Χίος και η Κως.

Η αύξηση της τουριστικής κίνησης από την Τουρκία άρχισε να παρατηρείται από το καλοκαίρι του 2011, όταν για πρώτη φορά εφαρμόστηκε η κατάργηση της βίζας που ως τότε ήταν υποχρεωτική για όσους ήθελαν να διαβούν τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Αλλά η φετινή έκρηξη οφείλεται κυρίως στους Τούρκους που αντιδρούν στον θρησκευτικό φανατισμό που ανθεί στην Τουρκία και στην επιθυμία τους να ξεφύγουν από το καθεστώς σκληρής νηστείας που επιβάλλουν οι γιορτές του ραμαζανιού και των δύο μπαϊραμιών.

"Οι Τούρκοι απειλούν πλέον την κυριαρχία των Γερμανών, των Βρετανών και των Γάλλων στην Ελλάδα, και ασφαλώς αυτό το φαινόμενο δεν πρόκειται να το αφήσουμε αναξιοποίητο" τονίζει μιλώντας στο "Βήμα" ο γενικός γραμματέας του Ε.Ο.Τ, Πάνος Λειβαδάς. "Σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού θα εγκαινιάσουμε νέο γραφείο του Ε.Ο.Τ στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και μια σειρά άλλες δράσεις για να απορροφηθεί και να εμπεδωθεί αυτό το τουριστικό κύμα στην Ελλάδα" σημειώνει. Άλλωστε τα νούμερα μιλούν από μόνα τους.

Οι Τούρκοι τουρίστες πριν από το 2011 δεν ξερνούσαν τις 200.000 τον χρόνο, αλλά αυξήθηκαν σε 500.000 εκείνο το έτος και σε 602.000 το 2012. Φέτος θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ