AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

5 Ιουν 2017

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δέος για το Ευπαλίνειο Όρυγμα της Σάμου!

Φωτογραφίες του Γρηγόρη Κουλουριώτη

Άνοιξε εδώ και λίγες μέρες τις πύλες του στο κοινό το πλήρως συντηρημένο Ευπαλίνειο Όρυγμα της Σάμου, ένα από τα τεχνικά θαύματα της αρχαιότητας, εντυπωσιάζοντας όσους είχαν την ευκαιρία να το επισκεφτούν.

Ένας από αυτούς ήταν και ο Γρηγόρης Κουλουριώτης, ο οποίος τράβηξε εξαιρετικά ευκρινείς φωτογραφίες χωρίς να χρησιμοποιήσει φλας. Όπως αναφέρει ο ίδιος, "Είχα την τύχη μαζί με τον Γιάννη και τον Νίκο να επισκεφτούμε την Πέμπτη το Ευπαλίνειο Όρυγμα στο Πυθαγόρειο, εδώ, στη Σάμο. 

Προσωπική μου άποψη είναι πως πρόκειται για τεχνολογικό θαύμα και θα πρέπει να συμπεριληφθεί στα μεγάλα ανθρώπινα επιτεύγματα. Είναι άλλο να το ζεις μέσα από φωτογραφίες που ελπίζω να ικανοποιήσουν τον θεατή και άλλο να το ζεις διασχίζοντάς το. 

Έμεινα κατάπληκτος από το πώς σκάψανε και λάξεψαν την πέτρα οι Αρχαίοι Έλληνες αλλά και το βάθος που έχει η σήραγγα, είναι πραγματικά ένα έργο που προκαλεί δέος! Το έργο έχει συντηρηθεί σε άψογη κατάσταση και οφείλω να πω συγχαρητήρια σε όσους πήραν μέρος κατά τη διάρκεια συντήρησης του.

Υ.Σ 1 Σε όσους και όσες ποτέ επισκεφθούν τη Σάμο, σας προτείνω ανεπιφύλακτα να επισκεφθείτε αυτό το τεχνολογικό θαύμα!

Υ.Σ 2 Λόγω του ότι ο φωτισμός είναι χαμηλός και η χρήση φλας ορθά απαγορεύεται, μόνη λύση για τη λήψη φωτογραφιών είναι ο τεχνικός θόρυβος (iso) που λέμε στη φωτογραφία. Ελπίζω να τις απολαύσετε :)

Παρακάτω λίγα λόγια για το Όρυγμα από τη Βικιπαίδεια.
Το Ευπαλίνειο όρυγμα είναι μια σήραγγα μήκους 1036 μέτρων κοντά στο Πυθαγόρειο της Σάμου, η οποία κατασκευάστηκε κατά τον 6ο αιώνα π.Χ. για να χρησιμεύσει σαν υδραγωγείο. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ήταν ότι ανοίχθηκε ταυτόχρονα και από τις δυο πλευρές του βουνού: το όρυγμα αυτό ήταν "αμφίστομον" όπως το χαρακτήρισε ο Ηρόδοτος, χάρις στον οποίον έγινε γνωστό. Οι δυο σήραγγες συναντήθηκαν περίπου στο μέσον με αξιοθαύμαστη ακρίβεια, κάτι που ήταν σημαντικό επίτευγμα για τα τεχνολογικά δεδομένα της εποχής".

Δείτε κι εσείς τις φωτογραφίες του Γρηγόρη Κουλουριώτη από το Ευπαλίνειο Όρυγμα!