AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

23 Ιουν 2017

Ψηφίσματα συμπαράστασης στους συμβασιούχους του Δήμου Σάμου

Φωτογραφία: Μανώλης Marg

Με ψηφίσματα που εξέδωσαν, το Δημοτικό Συμβούλιο Σάμου, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμου Σάμου, η δημοτική παράταξη "Δράση-Ενότητα-Προοπτική" και η ΝΟ.ΔΕ Σάμου της Νέας Δημοκρατίας εκφράζουν την αμέριστη συμπαράστασή τους προς τους συμβασιούχους υπαλλήλους του Δήμου.

Το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου που εκδόθηκε μετά την έκτακτη συνεδρίασή του την Πέμπτη 22 Ιουνίου αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

"Με αφορμή το  αδιέξοδο που έχει προκληθεί σε όλους τους Δήμους της χώρας από τις πρόσφατες εξελίξεις που έχουν δημιουργηθεί σχετικά με τους συμβασιούχους, το Δημοτικό Συμβούλιο Σάμου κατά την Έκτακτη του Συνεδρίαση σήμερα στις 22/06/2017, με ομοφωνία των παρόντων μελών του, ενέκρινε την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος, με το οποίο ο Δήμος Σάμου:

1. Θεωρώντας το έργο των εργαζομένων απαραίτητο και πολύ σημαντικό για τον Δήμο και τους Δημότες εκφράζει την πλήρη συμπαράστασή του σε αυτούς. 

2. Καλεί την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση που θα κατοχυρώνει τα εργασιακά τους δικαιώματα χωρίς νέες ομηρίες αδιέξοδα και αβεβαιότητες. Περιθώρια ερασιτεχνισμών, λαθών και πολιτικής σπέκουλας δεν υπάρχουν. Η οριστική επίλυση πρέπει να γίνει με την μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

3. Οι Δήμοι πρέπει να καλύπτουν όλες τις οργανικές τους θέσεις με μόνιμη εργασία, με εφαρμογή την υφιστάμενης νομοθεσίας, η Κυβέρνηση πρέπει να λαμβάνει υποχρεωτικά υπόψη τις θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τις πραγματικές ανάγκες που πρέπει να καλύπτονται. Ειδική μέριμνα πρέπει να υπάρχει για τους νησιωτικούς και ορεινούς δήμους.

4. Επισημαίνει ότι οι συμβασιούχοι υπάλληλοι που απασχολούνται στον Δήμο Σάμου υπό το εν λόγω καθεστώς είναι άκρως απαραίτητοι, καθώς καλύπτουν πάγιες και τακτικές ανάγκες καθαριότητας του Δήμου. Πιθανή απομάκρυνσή τους, θα δημιουργήσει ανυπέρβλητες δυσκολίες και προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας.

5. Καλεί την Κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των συμβασιούχων και την οριστική επίλυση του συγκεκριμένου θέματος, με την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου.

6. Η Δημοτική Αρχή και οι εργαζόμενοι, συναισθανόμενοι την κοινωνική τους ευθύνη, αποδεικνύουν καθημερινά ότι προστατεύουν την δημόσια υγεία και το περιβάλλον και καλούν την Κυβέρνηση να μην διανοηθεί την ποινικοποίηση των δημοτικών αρχών για την καταβολή των ημερομισθίων στους εργαζόμενους κατά την παράταση των συμβάσεών τους.

Το παρόν ψήφισμα να διαβιβαστεί στο Γραφείο του Πρωθυπουργού (Κτήριο Βουλής των Ελλήνων, Βασ. Σοφίας 2,Τ.Κ. 10021 Αθήνα), στον Υπουργό Εσωτερικών, στα κόμματα της Βουλής, στο Βουλευτή Σάμου, στην Κ.Ε.Δ.Ε. και στην Π.Ε.Δ. Βορείου Αιγαίου και στο Σύλλογο Εργαζομένων Τοπικής Αυτοδιοίκησης Σάμου καθώς και να αποσταλεί στα τοπικά ΜΜΕ".

Το ψήφισμα του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμου Σάμου είχε εκδοθεί μια μέρα πριν την έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (Τετάρτη 21/6) και ανάφερε αναλυτικά τα εξής:

"Η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017 αποτελεί «ταφόπλακα» για τους εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το εργασιακό τους μέλλον.

Η πολιτική της προσμονής και της αυταπάτης που καλλιέργησε η κυβέρνηση, με τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις-δεσμεύσεις σε χιλιάδες εργαζόμενους που μάχονται για το μεροκάματο, στον πιο δύσκολο τομέα εργασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικά στην υπηρεσία της Καθαριότητας, είναι κατακριτέα.

Τα ψέματα και η υποκρισία όμως κάποια στιγμή τελειώνουν και ήρθε η ώρα της ανάληψης των ευθυνών και της εκπλήρωσης των δεσμεύσεων. 

Κανείς δεν μπορεί να παίζει με το μέλλον των εργαζομένων που στηρίζουν πλέον την καθημερινή λειτουργία των υπηρεσιών καθαριότητας των Δήμων. Υπηρεσίες που χωρίς αυτούς θα οδηγηθούν στην ιδιωτικοποίηση και στα εργολαβικά συμφέροντα.

Τα αδιέξοδα όμως της κυβέρνησης δεν θα φορτωθούν στην πλάτη των εργαζομένων που θα διεκδικήσουν δυναμικά την παραμονή τους στην δουλειά, την μετατροπή της εργασιακής τους σχέση σε Αορίστου Χρόνου, που πλέον αποτελεί την μόνη πολιτική διέξοδο το βάρος της οποίας θα πρέπει η κυβέρνηση να αναλάβει.

Απέναντι σ’ αυτή την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τον κυβερνητικό εμπαιγμό εμείς ως μόνη λύση πλέον είναι η  άμεση  μετατροπή των συμβάσεων σε Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου.

Καλούμε το δημοτικό συμβούλιο: 

1. Να εκφράσει την συμπαράστασή του στον αγώνα των συμβασιούχων υπαλλήλων της Υπηρεσίας Καθαριότητας  και ως μόνη λύση  πλέον να προτείνει την άμεση  μετατροπή των συμβάσεων σε Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου:
των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίες Καθαριότητας και έχουν πάρει παρατάσεις.
των εργαζομένων που προσλήφθηκαν από τους προσωρινούς πίνακες διαγωνισμών του Α.Σ.Ε.Π.
των εργαζομένων στα Κοινωνικά Προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» κ.λπ.
των εργαζομένων που απασχολούνται με προγράμματα Ε.Σ.Π.Α. στους Παιδικούς Σταθμούς και οι οποίοι καλύπτουν αποδεδειγμένα πάγιες και διαρκείς ανάγκες, και κυρίως εξυπηρετούν τις αυξημένες ανάγκες της Κοινωνίας.
Εργαζόμενοι που στο σύνολο τους αποδεδειγμένα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και εργάζονται στους Δήμους για πολλά χρόνια. Πιθανή απομάκρυνσή τους, ιδιαίτερα εν μέσω της καλοκαιρινής περιόδου, θα δημιουργήσει ανυπέρβλητες δυσκολίες και προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών καθαριότητας.

2. Να απαιτήσει την προκήρυξη μόνιμων θέσεων εργασίας στους ΟΤΑ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ανάγκες στις ανταποδοτικές δημοτικές υπηρεσίες και συγκεκριμένα στον τομέα της καθαριότητας, προκειμένου να παύσουν παρόμοια φαινόμενα εργασιακής ομηρίας και αβεβαιότητας στο μέλλον.

3. Να καλέσει την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των συμβασιούχων και την οριστική επίλυση των παραπάνω θεμάτων.

4. Να στηρίξει το έργο και τον ρόλο των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας, το οποίο θεωρεί πολύ σημαντικό και πρώτης γραμμής για τον δήμο και τους δημότες.

5. Να εκφράσει την συμπαράστασή του στον αγώνα των συμβασιούχων υπαλλήλων της Υπηρεσίας Καθαριότητας για ολοκλήρωση του συνόλου του χρόνου της σύμβασης τους".

Το ψήφισμα της δημοτικής παράταξης "Δράση-Ενότητα-Προοπτική" αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

"Στήριξη στο δίκαιο  αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά στους Δήμους.

Σχετικά με την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που θεωρεί αντισυνταγματικές τις παρατάσεις των συμβάσεων η παράταξη μας δηλώνει πως βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων.

Στηρίζουμε το δίκαιο  αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά στους Δήμους.

Προτείνουμε: 

Το Δημαρχείο να παραμείνει κλειστό μια από τις επόμενες εργάσιμες ημέρες ως ένδειξη συμπαράστασης στους εργαζόμενους.

Υποβολή αιτήματος του Δήμου  μέσω ΚΕΔΕ για άμεση νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία θα εξασφαλίζει όλα τα δεδουλευμένα, αλλά και τις θέσεις εργασίας των συμβασιούχων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Υποβολή αιτήματος μέσω ΚΕΔΕ για νομοθετική πρωτοβουλία για μόνιμες προσλήψεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες και άμεση κάλυψη όλων των οργανικών κενών στους Δήμους με προκήρυξη διαγωνισμών σύμφωνα με τον νόμο."

Το ψήφισμα της ΝΟ.ΔΕ Σάμου της Νέας Δημοκρατίας έχει τίτλο "Η κυβέρνηση εμπαίζει τους συμβασιούχους" και αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

"Η κυβέρνηση, μετά την δημοσίευση της σχετικής απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αφορά τους συμβασιούχους των Δήμων στον τομέα της καθαριότητας, βρίσκεται πολλαπλώς εκτεθειμένη απέναντι στους εργαζομένους και τις  οικογένειές τους αλλά και απέναντι στους  Ο.Τ.Α. Ενώ το άρθρο 103 του Συντάγματος απαγορεύει ρητά τις παρατάσεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου, η κυβέρνηση το αγνόησε σκόπιμα, θέλοντας να παίξει μικροκομματικά παιχνίδια. Παραβιάζοντας το Σύνταγμα καλλιέργησε ψεύτικες ελπίδες στους εργαζόμενους, λειτουργώντας καιροσκοπικά και ανεύθυνα.

Παράλληλα δημιούργησε συνθήκες αντιπαράθεσης μεταξύ των Δήμων και των εργαζομένων, αν και οι ΟΤΑ δεν έχουν καμία αποφασιστική αρμοδιότητα και έχουν ρητώς εκφράσει στην πλειονότητά τους την αναγκαιότητα διατήρησης των εργαζομένων. Η ανευθυνότητα της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δημιούργησε τις ακραίες συνθήκες έντασης που είδαμε και σήμερα το πρωί έξω από το ΥΠΕΣ καθώς και τις συνθήκες ασφυξίας που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι Δήμοι όλης της Χώρας, σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, όπως η τουριστική. Το παρόν ζήτημα που δημιούργησε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οφείλει άμεσα να το επιλύσει με νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει μόνιμη και ξεκάθαρη απάντηση στο θέμα των εργαζομένων".