AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

27 Ιουν 2017

Παρουσίαση και ανάδειξη των οικοσυστημάτων της Σάμου


Mε απόφαση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Βόρειο Αιγαίο 2014-2020" το έργο παρουσίασης και ανάδειξης των οικοσυστημάτων της Σάμου και των υπόλοιπων νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, προϋπολογισμού 600 χιλιάδων ευρώ.  

Το έργο υλοποιεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και έχει σκοπό να αναδείξει τα οικοσυστήματα των νησιών που δεν είναι εύκολα προσβάσιμα. Περιλαμβάνει τέσσερις ημικυκλικούς θόλους, εκ των οποίων τρεις θα εγκατασταθούν σε κτίρια της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ο πρώτος στη Λέσβο στο «Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής», ο δεύτερος στη Χίο στο «Εκθεσιακό Κέντρο Καλουτά» και ο τρίτος στη Σάμο, στο «Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο».


Ο τέταρτος θόλος, ο οποίος θα είναι μεταφερόμενος, θα μπορεί να αξιοποιηθεί σε περίπτερα εκθέσεων και γενικά για λόγους προβολής των μοναδικών οικοσυστημάτων των νησιών. Επίσης, το έργο περιλαμβάνει και την προμήθεια ειδικών γυαλιών τεχνολογίας 3D, με τα οποία σε ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας, θα προβάλλονται διάφορα σενάρια, με διαδραστικά παιχνίδια και βίντεο για το περιβάλλον των νησιών.


Στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται και η παραγωγή ειδικά διαμορφωμένων βίντεο, κατάλληλων για προβολή σε περιβάλλοντα θόλου, προκειμένου να δημιουργηθεί μια μοναδική εμπειρία εμβύθισης στο προβαλλόμενο περιβάλλον που θα δώσει τη δυνατότητα της εικονικής περιήγησης σε αυτό. 

Συγκεκριμένα, προβλέπεται να αναπτυχθούν τρισδιάστατα βίντεο με σενάρια για τα υποθαλάσσια οικοσυστήματα του Κόλπου Καλλονής, για το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, για την πανίδα και ορνιθοπανίδα των νησιών, για τη χλωρίδα και τα φυσικά οικοσυστήματα, τη βλάστηση και τις καλλιέργειες των νησιών.

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου δήλωσε σχετικά: “Αξιοποιώντας τους ευρωπαϊκούς πόρους χρηματοδοτούμε έργα στον τομέα του φυσικού περιβάλλοντος που αναδεικνύουν και προβάλλουν τον ανεκτίμητο φυσικό πλούτο των νησιών μας και την ιδιαίτερη τουριστική τους ταυτότητα. Ταυτόχρονα, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αναλαμβάνει πρωτοβουλίες υλοποίησης έργων σύγχρονων και πρωτοποριακών, για να έρθει το κοινό ακόμη πιο κοντά στις μοναδικές ομορφιές του τόπου μας”.