AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

7 Ιουλ 2015

"Άνοιξαν οι πύλες του Κ.Π.Υ και ξεχύθηκαν στη Σάμο οι παράτυποι μετανάστες"

Φωτογραφία από το λιμάνι Μαλαγαρίου στη Σάμο: Μανώλης Marg

Κατεπείγουσα επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση και την αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, με αφορμή την αδυναμία της εταιρείας τροφοδοσίας παροχής σίτισης στους παράτυπους μετανάστες στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Σάμου, απέστειλαν την Τρίτη η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου Νίκος Κατρακάζος. Θέση στο ζήτημα πήρε και ο βουλευτής Σάμου, Δ. Σεβαστάκης.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρουν στην επιστολή τους η κ. Καλογήρου και ο κ. Κατρακάζος, "με οδυνηρή έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι από σήμερα 7/7/15 σταματάει η σίτιση των παράτυπων μεταναστών που φιλοξενούνται στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στην πόλη της Σάμου μετά από αδυναμία πληρωμής, έστω και μέρους της οφειλής προς την εταιρεία τροφοδοσίας, που έχει αναλάβει τη σίτισή τους.

Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης είναι από σήμερα να ανοίξουν οι πύλες του κέντρου και οι δύσμοιροι αυτοί άνθρωποι να ξεχυθούν στην πόλη της Σάμου για να μπορέσουν να βρουν τροφή και τις όποιες δυνατότητες διαβίωσης.

Σε μια πόλη που είναι χτυπημένη σκληρά από την  οικονομική κρίση, σε μια πόλη που αγωνίζεται να περισώσει ό,τι έχει απομείνει από τον τουρισμό, η εξέλιξη αυτή και όλα όσα θα ακολουθήσουν είναι σίγουρο ότι θα έχουν καταστροφικές συνέπειες.

Με την εξέλιξη αυτή μια κοινωνία που έχει αποδείξει διαχρονικά τα φιλανθρωπικά της αισθήματα και έχει έμπρακτα αποδείξει την αλληλεγγύη της στο δράμα των μεταναστών, ουσιαστικά οδηγείται σε σύγκρουση μαζί τους.
 
Από την άλλη πλευρά η εξέλιξη αυτή μεγαλώνει το δράμα των μεταναστών, αφού τους στερεί τη δυνατότητα της οργανωμένης περίθαλψης, της διατροφής και της στέγασης για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την πιστοποίησή τους και τη μεταφορά τους στον Πειραιά, αφού ουσιαστικά τους αφήνει στον δρόμο.

Μεταφέροντας την έντονη αγωνία της τοπικής μας κοινωνίας και ενώνοντάς τη με τη δική μας, καλούμε την κεντρική διοίκηση να κινητοποιηθεί άμεσα -δηλαδή σήμερα- να βρει λύση για την εκταμίευση της πίστωσης που αφορά τη σίτιση και να αποτρέψει έτσι τη δυσμενή εξέλιξη, που για μια ακόμη φορά σημειώνουμε ότι θα έχει τραγικές συνέπειες, τόσο για την τοπική κοινωνία και τοπική οικονομία, αλλά και για τους ίδιους τους μετανάστες
".



Δηλώσεις Δ. Σεβαστάκη

Σε δήλωσή του για το θέμα, ο βουλευτής του Νομού, Δημήτρης Σεβαστάκης, αναφέρει ότι το τελευταίο διάστημα, πριν το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, εντάθηκαν τα προβλήματα σχετικά με τη λειτουργία του Κέντρου Ταυτοποίησης Υπηκοότητας στη Σάμο.


Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που έχουν ανακύψει στο ΚΕ.Τ.Υ Σάμου και κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τις εταιρείες που έχουν αναλάβει τη σίτιση των διαμενόντων στο Κέντρο, στις οποίες οφείλεται χρηματική αποζημίωση  για την παροχή των υπηρεσιών τους, ο κ. Σεβαστάκης υπενθυμίζει ότι ο ίδιος είχε συναντηθεί  στις 19 Ιουνίου με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση και πήρε τη ρητή διαβεβαίωσή του ότι το ζήτημα βαίνει προς την τελική διευθέτησή του, καθώς τα ποσά έχουν εγκριθεί, και αναμενόταν η ανακοίνωση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου.


Στη συνέχεια, ωστόσο, σύμφωνα με τον βουλευτή, με παρεμβάσεις του τόσο στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και στην αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, όσο και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εγκρίθηκε το ποσό των 40.000 ευρώ ως πρώτη δόση εξόφλησης των οφειλών,  ώστε να μπορέσουν οι εταιρείες σίτισης να πάρουν μέρος των δεδουλευμένων τους και να συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο ΚΕΤΥ.


«Η αναγκαστική τραπεζική αργία που επιβλήθηκε στην Ελλάδα από τη μη αύξηση της ρευστότητας των τραπεζών από τον  ELA είχε ως αποτέλεσμα τη δυσκολία εκταμίευσης του ποσού. Με παρέμβαση της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής σε τραπεζικές υπηρεσίες, το ποσό θα είναι διαθέσιμο με e-banking. Γίνονται εντατικές προσπάθειες για τη γενικότερη διευθέτηση του ζητήματος, κάτω από  πολύ δύσκολες συνθήκες.

Επίσης θέματα που αφορούν τη δυνατότητα φιλοξενίας του ΚΕΤΥ γίνεται συνεχής προσπάθεια να διευθετούνται, καθώς και τις προηγούμενες ημέρες έχουν αναχωρήσει πολλοί πρόσφυγες από το νησί, ενώ και σήμερα αναμένεται να αναχωρήσουν άλλοι 500 με το ‘Νήσος Μύκονος’.  Συνεχής είναι η επικοινωνία του γραφείου, των συνεργατών και του ίδιου του βουλευτή και με τη Διεύθυνση Αλλοδαπών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη» αναφέρει ο Δημήτρης Σεβαστάκης.

Για την καλύτερη οργάνωση και συνεργασία των υπηρεσιών και των πολιτικών, διοικητικών και αυτοδιοικητικών φορέων του Νομού, ο βουλευτής Σάμου πρότεινε  έκτακτη κοινή συνάντηση εργασίας, η οποία και πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα, στο γραφεία του Αντιπεριφερειάρχη Σάμου Ν. Κατρακάζου, με τη συμμετοχή του Δημάρχου Μ. Αγγελόπουλου και του εκπροσώπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης κ. Τσαγκαράκη.

«Είναι σημαντική η συνεργασία όλων για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων του Νομού. Αυτό πρέπει να υπερβαίνει τις  πολιτικές καταγωγές, ώστε όσες δράσεις αφορούν την κοινωνία των νησιών μας να αποφασίζονται κατόπιν περίσκεψης και συνεννόησης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και με γνώμονα πάντα το κοινό καλό» καταλήγει ο βουλευτής Σάμου.