Και ο Αγροτικός Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Σάμου συμμετέχει στο «4ο Festival Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας», από 7-9 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, όπου για πρώτη φορά δίνει το παρόν η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Στο ενιαίο stand της θα φιλοξενηθούν οι μελισσοκομικοί συνεταιρισμοί των νησιών, αλλά και μεμονωμένοι παραγωγοί-επιχειρήσεις μελισσοκομικών και συναφών προϊόντων.
Το Φεστιβάλ διοργανώνεται στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Στρατηγικού Σχεδιασμού, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με χορηγό, μεταξύ άλλων, και το Επιμελητήριο Σάμου.
Πρόκειται για τον σημαντικότερο εξειδικευμένο στη Μελισσοκομία εμπορικό θεσμό που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Το επισκέπτονται κάθε χρόνο πάνω από 20.000 τελικοί καταναλωτές, καθώς και μεγάλος αριθμός εμπορικών αντιπροσώπων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Θεωρείται σημείο αναφοράς και τόπος συνάντησης για τη σύναψη εμπορικών και επιχειρηματικών συμφωνιών μεταξύ των παραγωγών και των επιχειρήσεων διακίνησης μελισσοκομικών προϊόντων και εξοπλισμού.
Κατά γενική ομολογία, το παραγόμενο στο Βόρειο Αιγαίο μέλι, θυμαρίσιο και ανθόμελο ποικίλης ανθοφορίας, είναι άριστης ποιότητας, χάρη στο ξηρό και σχετικά άνυδρο κλίμα που επικρατεί στα νησιά αυτά, καθώς και στην εξαιρετική βιοποικιλότητα της χλωρίδας.
Σε αντίθεση με την ηπειρωτική Ελλάδα, όπου η μελισσοκομία χρησιμοποιεί ολοένα και πιο εντατικές μεθόδους (μεταφορές μελισσιών κ.ά.), οι μελισσοκόμοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου έχουν διατηρήσει τις παραδοσιακές μεθόδους μελισσοκομίας, θυσιάζοντας σε κάποιες περιπτώσεις την ποσότητα για χάρη της ποιότητας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα μέλια όλων των νησιών του Βορείου Αιγαίου, που παράγονται από εκατοντάδες επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους, να είναι ασύγκριτα στη γεύση και μοναδικά στο άρωμα. Επιπλέον αποτελούν βασικό συστατικό στην παραγωγή των παραδοσιακών νησιωτικών γλυκισμάτων, ενώ ταιριάζουν απόλυτα ως συμπλήρωμα σε πολλά τοπικά ροφήματα και εδέσματα.
Είναι χαρακτηριστικό πως και στην αρχαιότητα, τόσο ο Πυθαγόρας, όσο και άλλοι κορυφαίοι αρχαίοι Έλληνες (Ιπποκράτης, Αριστοτέλης, Δημόκριτος κ.ά.), θεωρούσαν το μέλι ως εξαιρετικό προϊόν.