AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

1 Μαΐ 2013

Πασχαλινό σαμιώτικο τραπέζι!


Μια εναλλακτική συνταγή για το Πάσχα προτείνει ο Σαμιώτης σεφ Ανδρέας Λαγός. Γεμιστό μπούτι αρνιού με αγκινάρες και σάλτσα μάραθου, κυρίως πιάτο για το οποίο δίνει βήμα-βήμα τις οδηγίες για τα υλικά και την ετοιμασία του.

Πρόκειται για μια συνταγή μέτριας δυσκολίας, δίωρης προετοιμασίας, που αφορά σε γεύμα για 8 άτομα.

Πάρτε, λοιπόν, μια πρώτη γεύση από τα απαραίτητα συστατικά της και ακολουθήστε ένα προς ένα τα στάδια που ο καταξιωμένος σεφ δίνει για το CookBox και το MY SAMOS BLOG!


ΥΛΙΚΑ

* 3 κιλά αρνί μπούτι (χωρίς κόκκαλο, ανοιγμένο για γέμισμα)

* Αλάτι

* Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

* 260 ml ελαιόλαδο

* 150 γραμμ. πανσέτα καπνιστή, ψιλοκομμένη

* 150 γραμμ. γραβιέρα γλυκιά, τριμμένη

* ψίχα ψωμιού περίπου 100 γραμμ. τριμμένη

* 11/3 ματσάκια μάραθο ψιλοκομμένο

* 2 σκελίδες σκόρδου πολτοποιημένες

* 200 γραμμ. αγκιναράκια στο λάδι (κονσέρβα) ψιλοκομμένα

* 3 λεμόνια το χυμό τους και ξύσμα από το 1

* 3 κουταλιές σούπας φιστίκια Αιγίνης ψιλοκομμένο

* 4 κουταλιές σούπας λευκό ξίδι

* 10 γραμμ. ζάχαρη

* σπάγκο για να δέσουμε το αρνίσιο μπούτι


Για το αρνί

Ανοίγουμε το μπούτι και το πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.


Για τη γέμιση


Βάζουμε σε ένα μπολ τις αγκινάρες, την καπνιστή πανσέτα, τη γραβιέρα, την ψίχα, το σκόρδο, το 1/3 ματσάκι μάραθο, αλάτι, πιπέρι, τον χυμό από τα 2 λεμόνια και τα ανακατεύουμε για να γίνει μια μάζα.


Για την σάλτσα μάραθου


Βάζουμε τον υπόλοιπο ψιλοκομμένο μάραθο μέσα σε ένα βάζο με καπάκι, προσθέτουμε τα 200 γραμμ. ελαιόλαδο, τα φιστίκια Αιγίνης, το λευκό ξύδι, 2 κουταλιές σούπας λεμόνι και το ξύσμα του, μία κουταλιά του γλυκού ζάχαρη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Κλείνουμε και χτυπάμε δυνατά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.


Συναρμολόγηση

Απλώνουμε τη γέμιση πάνω στο αρνίσιο μπούτι, αφήνοντας ένα περιθώριο γύρω-γύρω και στη συνέχεια τυλίγουμε σε ρολό.

Δένουμε το ρολό με τον σπάγκο, τυλίγοντάς το γύρω-γύρω από το ρολό με απόσταση 2 εκατ. το κάθε γύρισμα.

Αλείφουμε το αρνί με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.

Βάζουμε το ρολό πάνω σε μια σχάρα και τοποθετούμε τη σχάρα πάνω σε ένα βαθύ ταψί.

Ρίχνουμε νερό μέσα στο ταψί και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 30 λεπτά στην αρχή και στη συνέχεια κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 175 και το αφήνουμε να ψηθεί για περίπου 1-1.15΄.

Βγάζουμε το αρνί από τον φούρνο και το αφήνουμε 20 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία για να σταθεί η γέμιση και το κόβουμε σε φέτες.

Περιχύνουμε με τη σάλτσα μάραθου και σερβίρουμε.

Μπορούμε να το συνοδεύσουμε με πράσινα λαχανικά στον ατμό, όπως αρακά, φασολάκια, στρογγυλά κολοκυθάκια ή πατάτες.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!