AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

18 Δεκ 2014

Α. Σίμος: "Να αποδοθεί στους νεαρούς δικαιούχους το κληροδότημα Γερογιαννάκη"

Ο Αντώνης Σίμος, δημοτικός Σύμβουλος Σάμου, επικεφαλής της Αδέσμευτης Κίνησης Πολιτών Σάμου

Το θέμα της μη οικονομικής ενίσχυσης νεαρών ατόμων από τα έσοδα των ακινήτων του κληροδοτήματος Γερογιαννάκη επαναφέρει στο προσκήνιο η Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών Σάμου (Α.ΚΙ.Σ). Στη σχετική εισήγηση-τοποθέτησή του στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, ο επικεφαλής της Α.ΚΙ.Σ., δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Σίμος, εξήγησε αναλυτικά πώς έχει το ζήτημα, υποστηρίζοντας ότι "άδικα επί τόσα χρόνια έχουν στερηθεί οι δικαιούχοι νεαροί συμπολίτες μας" την οικονομική αυτή ενίσχυση.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον κ. Σίμο, "δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης, βάσει της διαθήκης του Σταματίου Γερογιαννάκη αλλά και της αποφάσεως του Εφετείου Αθηνών, είναι τρία αποδεδειγμένα οικονομικά αδύναμα κορίτσια, καταγόμενα από την περιφέρεια του πρώην Δήμου Βαθέος Σάμου και διαμένοντα μόνιμα σε αυτόν και τα οποία επίκειται να έρθουν σε γάμο.

Εάν δεν είναι δυνατόν να επιλεγούν αυτά, τότε δικαιούχοι είναι τρία αποδεδειγμένα οικονομικά αδύναμα νεαρά άτομα, κορίτσια και αγόρια, καταγόμενα και διαμένοντα μόνιμα ομοίως στην περιφέρεια του πρώην Δήμου Βαθέος, κατά προτίμηση αυτά που έχουν συνολική βαθμολογία τουλάχιστον λίαν καλώς, για την περαιτέρω μόρφωση και την εκπαίδευσή τους.

Σήμερα τα έσοδα του κληροδοτήματος από την ενοικίαση των 7 κτιριακών ακινήτων από τα 11 συνολικά ανέρχονται ετησίως σε 73.440 ευρώ, χωρίς το χαρτόσημο. Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο το ήμισυ των εσόδων θα πρέπει να το χρησιμοποιεί ο Δήμος για δικές του ανάγκες, μέσα στις οποίες είναι και η υποχρέωση της συντήρησης των ακινήτων και ότι το άλλο ήμισυ πρέπει να διανέμεται εξίσου σε 3 νεαρούς φτωχούς συμπολίτες μας.

Τα κριτήρια της επιλογής, σύμφωνα με τους όρους της διαθήκης, είναι καθήκον της τριμελούς επιτροπής που ο διαθέτης και δωρητής Γερογιαννάκης όρισε, δηλαδή του εκάστοτε Δημάρχου, Προέδρου Πρωτοδικών και Εισαγγελέα Πρωτοδικών.

Με πραγματικά σημερινά στοιχεία, θα έπρεπε κάθε δικαιούχος να λαμβάνει το 1/3 του ημίσεος των εσόδων από την εκμετάλλευση του κληροδοτήματος Γερογιαννάκη, ήτοι 12.240 ευρώ.

Στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται 4 ανενεργά ακίνητα, δηλαδή το κτήριο της πρώην Νομαρχίας που είχε μέχρι το 2006 ενοίκιο 880 ευρώ, ένα γραφείο στην Αθήνα που είχε μέχρι το 2012 ενοίκιο 243 ευρώ, η αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου που είχε ενοίκιο όταν παλαιότερα στεγάζονταν τα γραφεία της Ε.Ο.Σ.Σ, ίδιο με το ισόγειο κατάστημα που σήμερα βρίσκεται η καφετέρια Ηραίον, δηλαδή σημερινή τιμή 1.847 ευρώ, και το κτίριο που στεγάζεται η μουσική σχολή Αρμονία, το οποίο δύναται σήμερα ως απλή οικία να αποδίδει έσοδα υπολογιζόμενα με ένα ελάχιστο για τα δεδομένα ενοίκιο 400 ευρώ.

Αθροιστικά λοιπόν τα ανενεργά ακίνητα θα απέδιδαν σήμερα έσοδα 40.440 ευρώ ετησίως. Συνεπώς, εάν απέδιδαν και τα 4 αυτά ακίνητα έσοδα, θα έπρεπε κάθε δικαιούχος νεαρός συμπολίτης μας να λαμβάνει συνολικά 18.980 ευρώ.

Στο ποσόν αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται τα έσοδα που έπρεπε να αποδίδουν και τα 3 οικόπεδα του κληροδοτήματος, τα οποία σήμερα είναι ανεκμετάλλευτα. Επίσης δεν τηρούνταν οι ενδεικνυόμενες διαδικασίες μίσθωσης των ακινήτων, δηλαδή δεν γίνονταν χρονικά οι κατά νόμο προβλεπόμενες δημοπρασίες.

Τα έσοδα του κληροδοτήματος δεν τηρούνται σε ξεχωριστό λογαριασμό, ούτε και κατατίθενται σε έντοκους τραπεζικούς λογαριασμούς. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επί δημαρχίας Πέτρου Γρύλλου, κατατέθηκαν σε έντοκο λογαριασμό στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας 33.279.887 δραχμές. Στο από 2002 πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής, συνταχθέν μεταξύ των Δημάρχων Πετρούσκα Φίλιππα και Καραμηνά Κωνσταντίνου, παραδόθηκε, κατατιθέμενο σε τρεις τραπεζικούς λογαριασμούς, το ποσόν των 223.319,34?.

Ενώ με έγγραφο του 2008, ο Δήμος Βαθέος Σάμου επί δημαρχίας Φίλιππα Πετρούσκα γνωστοποίησε ότι υπήρχαν σε λογαριασμούς διάφορων τραπεζών 236.000 ευρώ.

Επίσης, με έγγραφο του 2013, ο Δήμος Σάμου επί δημαρχίας Στυλιανού Θάνου γνωστοποίησε ότι από την τότε Δημοτική αρχή δεν έγινε καμιά διαχειριστική πράξη σχετική με το κληροδότημα Γερογιαννάκη και ότι από έρευνα των αρχείων δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο σχετικό με την προικοδότηση ή την χορήγηση υποτροφιών.

Τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν ότι, αφενός δεν κατατίθεντο τα έσοδα του κληροδοτήματος σε χωριστό λογαριασμό και αφετέρου ότι δεν δόθηκε ποτέ οικονομική ενίσχυση στους δικαιούχους φτωχούς συμπολίτες μας.

Τέλος, θέλω να ενημερώσω το Δημοτικό συμβούλιο ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχω και με ένα προσεκτικό υπολογισμό που έκανα, τα έσοδα από την εκμετάλλευση των κτιριακών ακινήτων τα τελευταία 16 χρόνια, χωρίς να υπολογιστεί η εκμετάλλευση των ακινήτων που δεν έχουν μισθωθεί και των 3 οικοπέδων του κληροδοτήματος Γερογιαννάκη, ανέρχονται σε περίπου 1.450.000 ευρώ.

Το ποσό αυτό προκύπτει από τα πραγματικά έσοδα των ενοικίων των ακινήτων από το 1998 μέχρι και το 2014, όπως και από τα κατατιθέμενα χρήματα σε έντοκους τραπεζικούς λογαριασμούς υπέρ του κληροδοτήματος Γερογιαννάκη, υπολογισμένα από το 2008 με το ελάχιστο επιτόκιο των τελευταίων ετών.

Αυτό σημαίνει ότι το ήμισυ του ποσού αυτού, δηλαδή περίπου 725.000 ευρώ, πρέπει να αναζητηθούν και να χορηγηθούν ως βοήθημα, σύμφωνα με τη βούληση του διαθέτη.

Ο υπολογισμός αυτός αφορά στα 16 τελευταία χρόνια και όχι τα 30 χρόνια (από το 1984) που το κληροδότημα πέρασε σε πλήρη κυριότητα στον Δήμο Βαθέος και που ενδεχομένως να υπάρχουν έσοδα, πέραν του ποσού που κατατέθηκε στην Εθνική Τράπεζα Ελλάδος επί δημαρχίας Γρύλλου".

"Όπως λοιπόν καταλαβαίνετε, μιλάμε για μεγαλύτερα χρηματικά ποσά, που οφείλει ο Δήμος Σάμου να τα υπολογίσει, να τα αναζητήσει και να τα αποδώσει στους νεαρούς δικαιούχους συμπολίτες μας
", ανέφερε ο κ. Σίμος.