Ένα γλυκό εμπνευσμένο από το λιαστό Samos Nectar, το ιστορικότερο κρασί του Ε.Ο.Σ Σάμου προτείνει η σεφ Ντίνα Νικολάου ενόψει της αυριανής ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου!
Δείτε πώς μπορείτε κι εσείς να το ετοιμάσετε!
Προετοιμασία: 30΄ - Ψήσιμο: 50΄ - Ποσότητα: 8-10 μερίδες
Υλικά:
1 φλιτζ. τσαγιού ασπρισμένα αμύγδαλα
1 φλιτζ. τσαγιού ανάλατα φιστίκια Αιγίνης
1 φλιτζ. τσαγιού φουντούκια
2 φλιτζ. τσαγιού κουβερτούρα 55% πολύ ψιλοκομμένη ή τριμμένη στην χονδρή πλευρά του τρίφτη
½ φλιτζ. τσαγιού καστανή ζάχαρη
150 γρ. αγελαδινό βούτυρο (ή μαργαρίνη) λιωμένο, χωρίς όμως να κάψει
7 φύλλα κρούστας ή Βυρηττού
Για το σιρόπι
200 ml νερό
200 ml Samos Nectar
1½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
1 ξυλάκι κανέλας
3 κουτ. σούπας μέλι
Διαδικασία:
Βάζουμε όλους τους ξηρούς καρπούς σε ένα άνετο ταψί και τους καβουρδίζουμε σε δυνατό γκριλ για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Τους αφήνουμε να κρυώσουν και τους χονδροκοπανίζουμε στο μπλέντερ ή στο γουδί, σε δόσεις. Ανακατεύουμε σε μεγάλο μπολ μαζί με την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και την καστανή ζάχαρη και το αφήνουμε στην άκρη.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Στρώνουμε ένα μεγάλο ρηχό ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Σε επίπεδη και καθαρή επιφάνεια απλώνουμε 1 φύλλο κρούστας και το αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο. Το πασπαλίζουμε με το μείγμα των ξηρών καρπών. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο, το βουτυρώνουμε και αυτό και το πασπαλίζουμε με το μείγμα των ξηρών καρπών. Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα (βουτυρωμένα όλα) και το μείγμα των ξηρών καρπών. Τυλίγουμε τα φύλλα όλα μαζί σε ρολό, από τη στενή πλευρά, φέρνοντας προς τα μέσα και τις πλαϊνές άκρες ώστε να εγκλωβιστεί η γέμιση. Βάζουμε το ρολό στο στρωμένο ταψί και το ψήνουμε για 45 – 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι: Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, το Samos Nectar, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και την κανέλα και τα βράζουμε για 8 λεπτά (από τη στιγμή που θα πάρουν βράση), μέχρι να δέσει το σιρόπι. Απομακρύνουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, ρίχνουμε το μέλι και ανακατεύουμε καλά για να διαλυθεί. Διατηρούμε το σιρόπι όσο πιο ζεστό γίνεται. Όταν το στρούντελ ψηθεί, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει. Το περιχύνουμε με καυτό σιρόπι. Για να μένουν τραγανά τα φύλλα, πρέπει πάντα το γλυκό να είναι κρύο ή χλιαρό και το σιρόπι καυτό. Κόβουμε το μπακλαβαδωτό σε φέτες και σερβίρουμε.