Μια νηστίσιμη συνταγή για χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι παρουσίασε την Μεγάλη Τρίτη στην πρωινή εκπομπή "Στη φωλιά των Κου Κου" στο Star Channel ο Σαμιώτης Master Chef, Λάμπρος Βακιάρος!
Important note for Google Translate users:
To watch the video please return to the untranslated version of this post.
To watch the video please return to the untranslated version of this post.
Δείτε παρακάτω αναλυτικά τη συνταγή για χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι που παραθέτει στην ιστοσελίδα του ο Λάμπρος Βακιάρος:
Προετοιμασία: 15′ / Μαγείρεμα: 90′ / Ολοκλήρωση: 105′
Προετοιμασία: 15′ / Μαγείρεμα: 90′ / Ολοκλήρωση: 105′
ΥΛΙΚΑ
Με το μάτι:
1 κιλό χταπόδι
1 κρεμμύδι μέτριο (ψιλοκομμένο)
1 σκλ. σκόρδο (ψιλοκομμένη)
1 κ.σ. πελτέ τομάτας
1/4 κούπας κρασί κόκκινο
1 + 2/3 κούπες σάλτσα τομάτας
3 κόκκους μπαχάρι ή 1/2 κ.γ. σκόνη
1 ξυλάκι κανέλλας
3 φύλλα δάφνης
1 κ.γ. μπούκοβο
1 κ.γ. κουρκουμά
2 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
1 κ.γ. καστανή ζάχαρη
2 + 1/2 κούπες ζεστό νερό
1 πακέτο κοφτό μακαρονάκι
1 κρεμμύδι μέτριο (ψιλοκομμένο)
1 σκλ. σκόρδο (ψιλοκομμένη)
1 κ.σ. πελτέ τομάτας
1/4 κούπας κρασί κόκκινο
1 + 2/3 κούπες σάλτσα τομάτας
3 κόκκους μπαχάρι ή 1/2 κ.γ. σκόνη
1 ξυλάκι κανέλλας
3 φύλλα δάφνης
1 κ.γ. μπούκοβο
1 κ.γ. κουρκουμά
2 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
1 κ.γ. καστανή ζάχαρη
2 + 1/2 κούπες ζεστό νερό
1 πακέτο κοφτό μακαρονάκι
Με ακρίβεια:
1 κιλό χταπόδι
180 γρ. κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
1 σκλ. σκόρδο (ψιλοκομμένη)
15 γρ. πελτέ τομάτας
50 γρ. κρασί κόκκινο
400 γρ. σάλτσα τομάτας
3 κόκκους μπαχάρι ή 3 γρ. σκόνη
1 ξυλάκι κανέλλας
3 φύλλα δάφνης
3 γρ. μπούκοβο
3 γρ. κουρκουμά
5 γρ. γλυκιά πάπρικα
5 γρ. καστανή ζάχαρη
600 γρ. ζεστό νερό
500 γρ. κοφτό μακαρονάκι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε την κουκούλα, τη χωρίζουμε από τα πλοκάμια και την καθαρίζουμε από τα εντόσθια. Κόβουμε και αφαιρούμε το «δόντι», το σκληρό σημείο στη συμβολή των πλοκαμιών. Πλένουμε το χταπόδι με νερό, φροντίζοντας να ξεπλύνουμε πολύ καλά τις βεντούζες του, γιατί μαζεύουν άμμο.
Κόβουμε το χταπόδι σε κομμάτια περίπου τριών εκατοστών.
Ζεσταίνουμε μία μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το χταπόδι. Μόλις αρχίσει να βγάζει τα υγρά του σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε την φωτιά. Μαγειρεύουμε για 30 λεπτά.
Σουρώνουμε το χταπόδι και κρατάμε το ζωμό του στην άκρη.
Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι. Προσθέτουμε, στην συνέχεια, το χταπόδι και το αφήνουμε για άλλα 2-3 λεπτά.
Ρίχνουμε το σκόρδο και τον πελτέ, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ βάζουμε τη σάλτσα τομάτας, τα μπαχαρικά, τη δάφνη και τη ζάχαρη. Μαγειρεύουμε για 40 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Βάζουμε τoυς κόκκους μπαχαριού και το ξυλάκι κανέλλας μέσα σε ένα τούλι. Το κλείνουμε και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Μετά τα πρώτα 10 λεπτά μαγειρέματος τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το νερό, 150 γρ. από το ζωμό του χταποδιού που κρατήσαμε και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε τα μακαρόνια. Βράζουμε για 12-14 λεπτά.
Κόβουμε το χταπόδι σε κομμάτια περίπου τριών εκατοστών.
Ζεσταίνουμε μία μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το χταπόδι. Μόλις αρχίσει να βγάζει τα υγρά του σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε την φωτιά. Μαγειρεύουμε για 30 λεπτά.
Σουρώνουμε το χταπόδι και κρατάμε το ζωμό του στην άκρη.
Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι. Προσθέτουμε, στην συνέχεια, το χταπόδι και το αφήνουμε για άλλα 2-3 λεπτά.
Ρίχνουμε το σκόρδο και τον πελτέ, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ βάζουμε τη σάλτσα τομάτας, τα μπαχαρικά, τη δάφνη και τη ζάχαρη. Μαγειρεύουμε για 40 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Βάζουμε τoυς κόκκους μπαχαριού και το ξυλάκι κανέλλας μέσα σε ένα τούλι. Το κλείνουμε και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Μετά τα πρώτα 10 λεπτά μαγειρέματος τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το νερό, 150 γρ. από το ζωμό του χταποδιού που κρατήσαμε και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε τα μακαρόνια. Βράζουμε για 12-14 λεπτά.