Φωτογραφία του Κώστα Πρωτόπαπα από το πασχαλινό έθιμο των οβίδων (ή "τουφεκιών") στον Μαραθόκαμπο Σάμου |
"Στοιχηματίζω πως οι περισσότεροι όταν σκέφτονται Πάσχα σε ελληνικό νησί, το μυαλό τους πάει πρώτα στην Κέρκυρα. Κι όμως καμιά φορά ό,τι δεν «φωνάζει», αξίζει περισσότερο. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση της Σάμου, μία ήρεμη δύναμη που ανταγωνίζεται επάξια τα φανταχτερά ελληνικά νησιά και τα τελευταία χρόνια αποκτά φανατικούς θαυμαστές. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως οι λάτρεις του το επισκέπτονται παραπάνω από μία φορές ή καταλήγουν με δικό τους του εξοχικό.
Ναι, συναντάς πολλά ζευγάρια Ελλήνων αλλά και ξένους, κυρίως από βόρειες χώρες, που έχουν σπίτι στο νησί. Η ποικιλομορφία του νησιού και η πληθώρα των επιλογών που σου προσφέρει, καθιστά τη Σάμο προορισμό παντός καιρού και εποχής! Σε συνδυασμό μάλιστα και με τα παραδοσιακά έθιμα του Πάσχα που διατηρούνται αναλλοίωτα, αν την επιλέξεις για τις πασχαλινές σου διακοπές, σίγουρα θα πίνεις σαμιώτικο νερό στο όνομά μου!
Να πας…
Από Θεσσαλονίκη απευθείας με την ASTRA Airlines ή την Olympic Air σε μία ώρα και κάτι. Έχει απευθείας πτήση, συχνά δρομολόγια και… κερασμένη βαλίτσα! Διαφορετικά από το λιμάνι της Καβάλας με πλοίο χρειάζεσαι δώδεκα περίπου ώρες μέχρι το Καρλόβασι και 14 μέχρι το Βαθύ. Από Πειραιά φτάνεις στο νησί σε οκτώ και εννέα ώρες αντίστοιχα.
Να γνωρίσεις τα Πασχαλινά έθιμα του νησιού…
…και να θαυμάσεις από κοντά το φαντασμαγορικό έθιμο των «Τουφεκιών»! Την Κυριακή της Ανάστασης, στον Μαραθόκαμπο, όλες οι ενορίες συναντιούνται σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία και δίνουν το σύνθημα για να ξεκινήσουν οι «Τουφεκιές». Ακολουθεί ένα εντυπωσιακό θέαμα καπνών και συνεχόμενων εκρήξεων. Το έθιμο πραγματοποιείται τα τελευταία 100 χρόνια ενώ για τη διεξαγωγή του, οι κάτοικοι του νησιού προετοιμάζονται μήνες πριν το Πάσχα κατασκευάζοντας έναν μεγάλο αριθμό εκτοξευτήρων.
Φυσικά, επειδή για πολλούς Πάσχα σημαίνει και κατάνυξη, σίγουρα θα βρεις στη Σάμο το δικό σου εκκλησιαστικό καταφύγιο. Η Ιερά Μονή Παναγίας Βροντιανής στο Κοκκάρι, η Κοιμήσεως της Θεοτόκου στους Κουμαραδαίους, και η Τιμίου Σταυρού στους Μαυρατζαίους είναι μερικές μόνες από τις πολλές και πανέμορφες εκκλησίες του νησιού για να ζήσεις τις Άγιες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης. Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να επισκεφτείς το Μοναστήρι της Παναγιάς της Σπηλιανής στο Πυθαγόρειο και να προσκυνήσεις τη θαυματουργική εικόνα της Παναγίας σπασμένη σε πέντε κομμάτια και χωρίς χρώμα.
… για να σε πιάσει ταχυπαλμία από αυτά που θα γευτεί ο ουρανίσκος σου! Αχ και να ´ταν λίγο φτηνότερα τα αεροπορικά εισιτήρια να μπορούσα να πηγαίνω στη Σάμο μόνο για φαγητό. Από τα πιο φρέσκα θαλασσινά σε τρομερά προσιτές τιμές έφαγα στον Τριαντάφυλλο (Παλαιόκαστρο, τηλ 2273027860) σε μια τόση δα μικρή πλατεία στο Παλαιόκαστρο. Ξιφίας στα κάρβουνα, γυαλιστερές και φούσκες, αχινοσαλάτα, αστακομακαρονάδες και όλα τα καλά του βυθού να σπαρταράνε σχεδόν στο τραπέζι σου (οκ αυτό ακούστηκε λίγο creepy και κλισέ μαζί!).
Τώρα θα μου πεις, Πάσχα χωρίς αρνί ή έστω κρέας γίνεται; Τρυφερά παϊδάκια θα φας στον Διόνυσο στο Καρλόβασι (Μεσαίο Καρλόβασι, τηλ. 22730 30120) και στη γλυκύτατη κυρία Μαρίνα με το ομώνυμο εστιατόριό της στο Κοκκάρι (Κοκκάρι, τηλ 2273092692) παραδοσιακά πιάτα και ζουμερά κρεατικά με σπεσιαλιτέ της τον γεμιστό κόκορα και το χοιρινό με δενδρολίβανο. Στο Καρλόβασι στο Azzuro για ελαφρώς δημιουργική κουζίνα και στο χωριό Κοντακέικα στους Ψαράδες τη πιο φημισμένη ψαροταβέρνα του νησιού για φρέσκο ψάρι. Ενώ για παραδοσιακά μεζεδάκια που ξυπνούν μνήμες από Μικρά Ασία θα φας σε ένα από τα παραδοσιακά καφενεδάκια στο Πυθαγόρειο, σ´ αφήνω να επιλέξεις όποιο θες!
Να βολτάρεις…
Στο πανέμορφο Κοκκάρι με τη φινετσάτη χώρα και στο γραφικό Πυθαγόρειο τη γενέτειρα του μεγάλου μαθηματικού για γευστικά πρωινά στο λιμάνι.
Στο καφέ-μπαρ Μετέωρα στη χώρα του χωριού Κουμαραδαίους κοντά στο αεροδρόμιο για να νομίσεις πως απολαμβάνεις τον καφέ σου σε αεροπλάνο και στο ορεινό χωριό Μανωλάτες με τους 100 μόνιμους κατοίκους (ντόπιους και ξένους που επέλεξαν να μετοικήσουν στο κουκλίστικο αυτό χωριό) για περίπατο μέσα στα σύννεφα και τσάρκες στα γραφικά σοκάκια του.
Να την ερωτευτείς ακόμη περισσότερο…
…για τα άπειρα μονοπάτια για πεζοπορία, αναρριχητικά πεδία, αμέτρητα χιλιόμετρα διαδρομών για mountain bike, δεκάδες σπήλαια, φαράγγια αλλά και καταδύσεις και εξερεύνηση του βυθού.
**Ποδηλατική Λέσχη Σάμου, τηλ. 6936 828200
**Ελληνικός Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Σάμου, τηλ. 6944325261, www.eopssamos.gr
**Ναυτικός Ομιλος Σάμου, τηλ. 22730 28421, www.nosamos.gr
**Aegean Scuba, Μαρίνα Σάμου, Πυθαγόρειο, τηλ. 22730 61194, www.aegeanscuba.gr
**Wind and Water, Πυθαγόρειο τηλ 6974 457442, www.windandwater.gr
**Σπηλαιολογικός Σύλλογος Σάμου, τηλ.: 22730 51220 & 6976 025140, www.samos-caves.com
Μη φύγεις από το νησί χωρίς να…
Να φωτογραφηθείς στο μνημείο του Πυθαγόρα στο μόλο του παλιού λιμανιού στο Πυθαγόρειο.
Να αγοράσεις την περίφημη κούπα του Πυθαγόρα που διδάσκει την εγκράτεια, την ισορροπία και το μέτρο.
Να επισκεφτείς τους Καταρράκτες στο ποτάμι. Ναι, ναι και καταρράκτες και ποτάμι σε ένα νησί. Η έκφραση «δεν θέλει κόπο θέλει τρόπο» δεν ισχύει σε αυτή την περίπτωση καθώς για να σου αποκαλυφθούν, οι καταρράκτες απαιτούν από σένα και να κοπιάσεις και να βρέξεις τα ποδαράκια σου.
Να χωθείς σε ένα καφενεδάκι και αν πιεις σούμες μέχρι το πρωί με τους φιλόξενους ντόπιους.
Να κολυμπήσεις…
Ναι, να κολυμπήσεις! Αν είσαι τολμηρός και θες να ξεκινήσεις τα μπάνια σου απ᾽τον Απρίλη, ο ιδανικός προορισμός για το πρώτο μπάνιο είναι μία από τις πολλές και διαφορετικές παραλίες του νησιού.
Τσαμαδού και Λεμονάκια αν θες γαλαζοπράσινα νερά σε μικρούς κολπίσκους με μεγάλα λευκά βότσαλα. Μπορείς να λιαστείς είτε στο οργανωμένο μέρος των παραλιών είτε παραδίπλα με την πετσετούλα και την ομπρέλα σου.
Ψιλή άμμος αν θες ψιλή άμμο και σεζλόνγκ. Το ποίο κοντινό σημείο της Σάμου από την Μικρά Ασία περίπου 800 μέτρα, αποτελεί ιδανική παραλία για οικογένειες με παιδιά λόγω της ψιλής ξανθιάς άμμου και των ρηχών νερών. Ά έχει και ψιλή άμμο!
Μικρό και μεγάλο Σεϊτάνι για να θαυμάσεις τοπία άγριας φυσικής ομορφιάς αλλά και να συναντήσεις φώκιες Monachus-monachus. Η πρόσβαση γίνεται είτε με καΐκι από το λιμάνι του Καρλοβάσου είτε με τα πόδια από την παραλία Ποτάμι μέσα από μια πολύ ευχάριστη και σχετικά χαλαρή πεζοπορική διαδρομή. Περπατώντας μέσα σε ένα μονοπάτι 3,5 χλμ κατάφυτο με δέντρα φτάνεις πρώτα στο Μικρό Σεϊτάνι, παραλία με βότσαλο και βαθιά, καθαρά νερά και στη συνέχεια στο Μεγάλο Σεϊτάνι. Και οι δύο παραλίες είναι εντελώς ανοργάνωτες γι αυτό καλό θα είναι να είστε κατάλληλα εφοδιασμένοι.
Γλυκόριζα αν σ´αρέσουν οι καταδύσεις. Και μετά την περιπλάνησή σου στον πλούσιο βυθό της, απόλαυσε την εξυπηρέτηση σε ένα από τα καφέ μπαρ εστιατόρια που διαθέτει η οργανωμένη αυτή παραλία.
Για ρομαντζάδα να πας στον Μπάλο. Δεν διαθέτει ίχνος οργάνωσης ενώ το βοτσαλώδες έδαφός της σίγουρα αποκρούει τους λάτρεις της ενοχλητικής ρακέτας!
Καλό Πάσχα σε όλους!
*To κείμενο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του σεμιναρίου «Ταξιδιωτική Δημοσιογραφία» της Seminarialand και δημοσιεύτηκε στο parallaximag.gr
Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com