Με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, συναντήθηκαν την Τετάρτη στο Βαθύ εκπρόσωποι της συντονιστικής επιτροπής συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των σχολείων της Σάμου. Το αποτέλεσμα της συνάντησης γνωστοποιεί με σημερινή ανακοίνωσή της η επιτροπή.
Πιο αναλυτικά, η συντονιστική επιτροπή γονέων και κηδεμόνων μαθητών και μαθητριών των 1ου Δημοτικού Σχολείου Σάμου, 2ου Δημοτικού Σχολείου Σάμου, 3ου Δημοτικού Σχολείου Σάμου, Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Βαθέος Σάμου, Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Κοκκαρίου, Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Παλαιοκάστρου, Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Πυθαγορείου, Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Χώρας, Δημοτικού Σχολείου Κοντακείκων, Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Μυτιληνιών, Βρεφονηπιακών Παιδικών Σταθμών Βαθέος, 1ου Γυμνασίου Σάμου και 2ου Γυμνασίου Σάμου, σε συνεργασία με το δ.σ. του Συλλόγου Γονέων Βαθέος Σάμου, "μετά από οργανωμένες κινήσεις", συνάντησε τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής την Τετάρτη το βράδυ σε αίθουσα του ξενοδοχείου "Samos". Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν πέντε μέλη της, οι Βασιλεία Βακρά, Γιώργος Διονυσίου, Σταματία Θωμασούλη, Σόνια Πασχαλάκη και Γιώργος Χατζημιχάλης, ενώ ο υπουργός παρευρέθηκε συνοδευόμενος από τη Στρατηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη και τον γενικό γραμματέα Υποδοχής, Ανδρέα Γκουγκουλή.
Σύμφωνα με τη συντονιστική, "η συνάντηση διήρκησε δύο ώρες, σε ένα κλίμα σύμπνοιας και εποικοδομητικού διαλόγου, όπου τέθηκε το βασικό μας αίτημα για τη δημιουργία μίας εκπαιδευτικής δομής εντός του νέου ΚΥΤ και όλα τα επιχειρήματα που συνοδεύουν το αίτημά μας αυτό. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, υπήρξε ένας γόνιμος και παραγωγικός διάλογος και αποτυπώθηκε ένα θετικό κλίμα συνεργασίας, με σκοπό τη λύση του ζητήματος.
Ο υπουργός μάς ανέπτυξε το σχέδιο του υπουργείου, τα επόμενα βήματα προώθησης των προσφύγων στην ενδοχώρα, καθώς και τη λειτουργία του νέου ΚΥΤ στην περιοχή Ζερβού, μόλις κλείσει το υπάρχον ΚΥΤ της πόλης. Από πλευράς μας, εξηγήσαμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί λύση για την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού μας, για να επανέρθει η κανονικότητα στην καθημερινότητα των πολιτών και των οικογενειών μας και καταθέσαμε τα επιχειρήματά μας, γιατί δεν μπορούμε να δεχθούμε την προχειρότητα της λειτουργίας των ΔΥΕΠ τη στιγμή που τα προσφυγόπουλα διαμένουν σε σκηνές, εις βάρος των παιδιών που φοιτούν ήδη στα επιβαρυμένα σχολεία μας, ενώ καταφέραμε να λάβουμε και συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την πλευρά του οι οποίες είναι:
1. Άμεσα όσα παιδιά φοιτούν σε τάξεις ΔΥΕΠ θα μεταφερθούν και θα διαμένουν σε οικίσκους του ΚΥΤ(εάν δεν είναι ήδη) και όχι σε σκηνές.
2. Προγραμματίζεται άμεσα μεταφορά μεγάλου μέρους του πληθυσμού του ΚΥΤ που θα περιλαμβάνει και πολλά παιδιά μεταξύ αυτών και των μαθητών των ΔΥΕΠ.
3. Με την επιστροφή του στην Αθήνα, θα συναντηθεί με τον υπουργό παιδείας και θα του μεταφέρει τις θέσεις μας και θα συζητήσει μαζί του με σκοπό την εύρεση λύσεων.
4. Θα ζητήσει από υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας να επισκεφθούν τη Σάμο και να γίνει συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να βρεθεί άμεσα λύση.
5. Θα εξετάσουν την πιθανότητα μέσα στο νέο ΚΥΤ μαζί με το νηπιαγωγείο να δημιουργηθούν και χώροι διδασκαλίας μεγαλύτερων παιδιών.
Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι σε πολλά σημεία οι γονείς έχουμε δίκιο, ότι υπήρξαν λάθη στον σχεδιασμό της λειτουργίας των ΔΥΕΠ και ότι πρέπει όλοι να δούμε το ζήτημα με ψυχραιμία.
Από τη συνάντηση αυτή κατέστη σαφές στον υπουργό και στους συνεργάτες του ότι πάγια τακτική των γονέων παραμένει η πρόθεση μέσα από διάλογο να βρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις για τη λειτουργία των ΔΥΕΠ, ότι όλα τα παιδιά δικαιούνται πρόσβαση στην παιδεία, αλλά πρώτα από όλα η πολιτεία οφείλει να μεριμνήσει για την παροχή καλύτερων συνθηκών διαβίωσης, γιατί κανένα παιδί δεν πρέπει να διαμένει σε σκηνή, σε λάσπες, σκουπίδια και τρωκτικά. Τονίσαμε ότι η αποχή ήταν η κορύφωση των κινητοποιήσεών μας επί επτά μήνες που αρμόδιοι κώφευαν και ότι χωρίς αυτή κανείς δεν θα ενδιαφερόταν, ότι δεν είμαστε ακραίοι και ρατσιστές και σε καμία περίπτωση «μία μικρή μειονότητα», όπως μας αποκαλούν πολλοί. Είμαστε πρώτα από όλα γονείς, που ανησυχούν δικαιολογημένα και απαιτούμε λύσεις!" καταλήγει η συντονιστική επιτροπή συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των σχολείων της Σάμου.
Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com