AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

15 Απρ 2019

Ο Δ. Βίτσας έφυγε, οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έμειναν...

 
Να πείσει ότι η πενθήμερη επίσκεψή του στη Σάμο την περασμένη εβδομάδα επιχειρεί ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, με δηλώσεις του-απολογισμό του ταξιδιού του.
 
Την ίδια ώρα, ωστόσο, η πλειονότητα των πολιτών της Σάμου δείχνουν να έχουν αντίθετη άποψη, καθώς είδαν σε δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού το Σάββατο να επιβιβάζονται, όλοι κι όλοι, λιγότεροι από 500 πρόσφυγες και μετανάστες και από την επομένη να φθάνουν στο νησί άλλοι κατά δεκάδες...
 
Ν. Ζάχαρης: "Αντιπεριφερειάρχης και δήμαρχος όφειλαν αλλά δε συνάντησαν τον κ. Βίτσα"
 
Δήλωση για την επίσκεψη του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ. Βίτσα, που "ήρθε στη Σάμο για να λύσει επιτέλους το μεγάλο πρόβλημα του προσφυγικού/μεταναστευτικού", έκανε ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης “Η Σάμος αλλάΖΕΙ”, Νίκος Ζάχαρης.

Όπως σημείωσε, ο κ. Βίτσας:

"1. Υπέγραψε τα συμβόλαια για την ενοικίαση έκτασης στη Ζερβού (σφαγεία Κνήτη) για τη μετεγκατάσταση του ΚΥΤ και εντός ημερών θα έρθουν μηχανικοί για τη μελέτη. Η νέα Δομή θα παρέχει αξιοπρεπείς ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για 1.000 άτομα, με πλήρη πρωτοβάθμια υγειονομική υποστήριξη στους διαμένοντες και ενισχυμένες υπηρεσίες ασύλου για γρήγορη εκδίκαση των υποθέσεων.
 
2. Το υπάρχον Hotspot στην πρωτεύουσα θα καταργηθεί μόλις ετοιμαστεί το νέο ΚΥΤ στη Ζερβού και η έκταση θα παραχωρηθεί από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στον δήμο για να εκπονηθούν μελέτες για δημιουργία στον χώρο αυτόν υποδομών άθλησης και νεολαίας.
 
3. Οι πρόσφυγες που θα εισέρχονται στα Δωδεκάνησα (π.χ. στο Αγαθονήσι), θα πηγαίνουν για ταυτοποίηση σε ΚΥΤ Λέρου ή Κω.
 
4. Μετακίνησε το Σάββατο 500 άτομα με δύο αρματαγωγά και τις προσεχείς ημέρες θα συνεχίζεται η αποσυμφόρηση, μέχρι ότου ο αριθμός τους να πέσει κάτω των 700, που είναι η δυναμικότητα του hotspot.
 
5. Αίρεται η άρση του γεωγραφικού περιορισμού, ώστε σε περιπτώσεις μεγάλων ροών να μην έχουμε υπερπληθυσμό που υπερβαίνει τη χωρητικότητα του ΚΥΤ.
 
Οι προτάσεις της δημοτικής μας κίνησης "η Σάμος αλλάΖΕΙ" υλοποιούνται, ενώ οι τοπικοί άρχοντες του νησιού, αντιπεριφερειάρχης και δήμαρχος, κάνουν αντίσταση στα «χαρακώματα» της Ζερβού ο ένας και προεκλογικές περιοδείες ο άλλος και δεν συνάντησαν, ως όφειλαν ως θεσμικοί εκπρόσωποι του νησιού, τον ΥΜΕΠΟ κ. Βίτσα" υποστήριξε ο κ. Ζάχαρης.
 
Ν. Στεφανής: "Η παράσταση Βίτσα στη Σάμο έλαβε τέλος"
 
Την επίσκεψη Βίτσα στη Σάμο σχολίασε και ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων & Διαμερισμάτων Ν. Σάμου, Νίκος Στεφανής, ο οποίος σε δήλωσή του υπό τον τίτλο "η παράσταση Βίτσα στη Σάμο έλαβε τέλος", ανέφερε:
 
"Ακούγοντας τις δηλώσεις του υπουργού κ. Βίτσα λίγο πριν τη θεαματική για εκείνον αναχώρηση από το λιμάνι της πρωτεύουσας, είμαι τελικά πεπεισμένος ότι ναι, δεν ήρθε για δημόσιες σχέσεις, όπως ο ίδιος μας είπε στη συνάντηση που είχε μαζί μας την Πέμπτη το απόγευμα, αλλά ήρθε να κάνει τη δουλειά που δεν μπορούν να κάνουν όλοι αυτοί που έχουν διοριστεί σε όλες τις υπηρεσίες εντός του ΚΥΤ. Στις δηλώσεις του φυσικά ανέφερε και ονόματα-καλούς συνεργάτες, αλλά και ότι έκανε συναντήσεις με όποιους του το ζήτησαν, χωρίς να πει ονόματα και τι εκπροσωπούσαν. Ο δήμος και η περιφέρεια είπε ότι δεν τον ενόχλησαν. Δεν τον ενόχλησαν, γιατί όσο καιρό είναι υπουργός, τους είπε ψέματα και τους έδωσε «υποσχέσεις» χωρίς αντίκρισμα. Όμως υπάρχουν, όπως είπε, άλλοι πρόθυμοι να τον βοηθήσουν που δεν έχουν «πολιτικό κίνητρο», αλλά θέλουν να βοηθήσουν τη Σάμο και την Ελλάδα!
 
Θα πρέπει οι πολίτες του νησιού μας να ενημερωθούν και να καταλάβουν όπως καταλάβαμε και εμείς με τη «φανερή» συνάντησή μας στο ξενοδοχείο «Σάμος», όπου τον συναντήσαμε ως οργανωτική επιτροπή η οποία έχει συσταθεί με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Σάμου, ότι η επίσκεψη και η παραμονή του για πέντε ημέρες στο νησί μας είχε ως βασικό στόχο την υπογραφή των «συμβολαίων» για το νέο ΚΥΤ.
 
Η θέση όλων μας ενωμένοι ήταν και θα είναι: Να κλείσει το υπάρχον ΚΥΤ, ΟΧΙ στη δημιουργία νέου και να δημιουργηθεί μόνο ένας μικρός χώρος ταυτοποίησης-καταγραφής και μικρής παραμονής, όπως ήταν και πριν το 2015, σε χώρο που θα το συμφωνήσουμε όλοι μαζί.
 
Θέλω να σας μεταφέρω ότι ο υπουργός δεν απάντησε σχεδόν σε όλα τα ερωτήματά μας, προσπάθησε, αλλά δεν κατάφερε να μας πείσει ότι έχει πραγματικό σχέδιο για να εκκενώσει το νησί μας.
 
Αυτό φάνηκε και στο λιμάνι με τα δύο πλοία του πολεμικού ναυτικού, που παρέλαβαν μόνο 490 άτομα!
 
Για την άρση του γεωγραφικού περιορισμού, όταν ρωτήθηκε, δεν μας απάντησε ότι υπάρχει πρόταση-σχέδιο που έχει κατατεθεί. Το βλέπουμε ως είδηση στα τοπικά ΜΜΕ. Γιατί δεν μας το είπε; Θα κάναμε ένσταση; Μάλλον δεν θέλει την επαφή με τους πολίτες, αλλά να κάνει διαρροές προς άλλες κατευθύνσεις.
 
Αν ο υπουργός έμεινε στη Σάμο πέντε μέρες και κατάφερε να πάρει μόνο αυτόν τον μικρό αριθμό μεταναστών και προσφύγων, τότε για να «αδειάσει» το κέντρο πρέπει να έρθει στη Σάμο ΟΛΟ το υπουργικό Συμβούλιο και να καθίσει έναν μήνα!" καταλήγει ο κ. Στεφανής.

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com