Οι βουλευτές αναφέρουν συγκεκριμένα ότι "ανταποκρινόμενοι στην επιστολή του Συλλόγου Πολυτέκνων Σάμου – Ικαρίας και Φούρνων για το ζήτημα του δημογραφικού και τη στήριξη της πολύτεκνης οικογένειας, σας παραθέτουμε τις θέσεις του ΚΚΕ για το θέμα, με βάση και την πρόσφατη συζήτηση στη βουλή (Μάρτιος 2019) για το δημογραφικό κατά την οποία αναπτύχθηκαν αναλυτικά οι θέσεις του κόμματός μας.
Το ζήτημα του δημογραφικού είναι αναπόσπαστα δεμένο με τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες και με την προστασία της μητρότητας και της οικογένειας.
Το κύριο στην απόφαση ενός νέου ζευγαριού πότε και πόσα παιδιά θα κάνει, είναι οι οικονομικές, κοινωνικές συνθήκες μέσα στις οποίες ζει. Στα χρόνια της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, ενισχύθηκε η τάση αναβολής απόκτησης του πρώτου παιδιού σε μεγαλύτερη ηλικία.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι προηγούμενες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, έχουν οδηγήσει με την πολιτική τους, οι νέοι άνθρωποι, ιδιαίτερα οι νέες γυναίκες, να αναβάλλουν τη δημιουργία οικογένειας, κάτω από την ανασφάλεια της ανεργίας και της εργασιακής περιπλάνησης, της εργασιακής ζούγκλας, της μετανάστευσης, των «ελάχιστων» και «υποκατώτατων» δικαιωμάτων.
Η ανησυχία των αστικών κομμάτων για τους δημογραφικούς δείκτες είναι ψεύτικη όταν την ίδια στιγμή η μητρότητα γίνεται συνώνυμο της ανεργίας, της απόλυσης και από τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, αλλά και από το δημόσιο.
Είναι γνωστές οι απολύσεις εγκύων ή νέων μωρομάνων, ορισμένες από τις οποίες ήταν με συμβάσεις έργου ή με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Υπάρχουν περιπτώσεις νέων εργαζόμενων γυναικών, οι οποίες χάνουν το επίδομα της άδειας μητρότητας, γιατί δεν έχουν συμπληρώσει τα 200 ένσημα για να το πάρουν! Γιατί η μητρότητα αποτελεί «κόστος» για το κράτος και τα μονοπώλια. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν οι γυναίκες εκπαιδευτικοί που δουλεύουν ως αναπληρώτριες οι οποίες βρίσκονται μπροστά στην προοπτική της απόλυσης, όταν αντιμετωπίζουν μια δύσκολη εγκυμοσύνη, όταν δεν μπορούν να επιστρέψουν στην τάξη σε σύντομο διάστημα μετά τον τοκετό.
Στην πραγματικότητα, οι προτάσεις όλων των αστικών κομμάτων, made in EE, οδηγούν στον κατακερματισμό της κοινωνικής ζωής της γυναίκας, φέρνοντας σε αντιπαράθεση το δικαίωμά της στην εργασία με την κοινωνική ανάγκη προστασίας της μητρότητας, της οικογένειας. Παρουσιάζουν ως ζήτημα ατομικής ευθύνης και ικανότητας της γυναίκας, την «επιλογή» ανάμεσα στην «επαγγελματική ανέλιξη» και στη δημιουργία οικογένειας.
Η επίκληση των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών στην «αγορά εργασίας» και το ενδιαφέρον για την καλύτερη κατανομή των ευθυνών φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων, ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, υπηρετούν το στόχο της γενίκευσης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης στο σύνολο του εργατικού δυναμικού.
Το ΚΚΕ, με κριτήριο τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, διατυπώνει συγκεκριμένες προτάσεις για τα σύγχρονα δικαιώματα της γυναίκας στην εργασία, στην κοινωνική στήριξη της μητρότητας, της λαϊκής οικογένειας, ώστε να είναι πραγματικά ελεύθερη η επιλογή ενός νέου ζευγαριού για το πότε και αν θα κάνει και πόσα παιδιά, στηριγμένη στον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ των δύο φύλων, στηριγμένη αποκλειστικά στη σωματική, πνευματική, ψυχική έλξη, χωρίς να περιορίζεται από οικονομικούς ή άλλους κοινωνικούς παράγοντες.
Συγκεκριμένα διεκδικεί:
1. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους και όλες με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
2. Κατάργηση των νόμων που προωθούν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την κατάργηση της Κυριακής αργίας.
3. Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που πετσοκόβουν μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές και δικαιώματα.
4. Επαναφορά της 5ετούς διαφοράς στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης γυναικών και ανδρών, στα 55 έτη για τις γυναίκες και στα 60 έτη για τους άνδρες και στα 50 για τις εργαζόμενες στα ΒΑΕ.
5. Εφαρμογή του νόμου για την προστασία της εργαζόμενης μητέρας, την απαγόρευση της απόλυσης. Καμιά απόλυση εγκύου.
6. Αδεια κύησης, τοκετού, λοχείας δύο μήνες πριν και έξι μήνες μετά τον τοκετό με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξάρτητα εργασιακών σχέσεων.
7. Αδεια μητρότητας για ένα χρόνο, με πλήρη μισθό, Ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δυνατότητα να γίνει χρήση της και από τον πατέρα.
8. Στη συνέχεια, διευκόλυνση της επιστροφής της μητέρας στην εργασία, με μειωμένα ωράρια κατά δύο ώρες για τα επόμενα δύο χρόνια και κατά μία ώρα για άλλα δύο.
9. Επίδομα μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες, τις γυναίκες της υπαίθρου, στο ύψος του βασικού μισθού για 2 μήνες πριν τον τοκετό και 6 μήνες μετά, ανεξάρτητα από την ασφαλιστική ενημερότητα. Μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για ένα χρόνο από τον τοκετό. Υπολογισμός του χρόνου αυτού του διαστήματος στον συντάξιμο χρόνο.
10. Τα μέλη των μονογονεϊκών οικογενειών να εργάζονται μόνο πρωινή βάρδια μέχρι τα παιδιά να φτάσουν στην ηλικία των 10 ετών. Μειωμένο ωράριο κατά 2 ώρες για τα μέλη μονογονεϊκών οικογενειών με ανάπηρα παιδιά και αυξημένη κατά μία βδομάδα καλοκαιρινή άδεια.
11. Επίδομα τοκετού για όλες τις γυναίκες, ύψους 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, με δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό.
12. Εφαρμογή του νόμου για την προστασία της εργαζόμενης μητέρας, την απαγόρευση της απόλυσής της.
13. Άδειες στο ζευγάρι για ασθένειες ή άλλες ανάγκες του παιδιού για τα επόμενα χρόνια. Μεγαλύτερη άδεια στις μονογονεϊκές οικογένειες και σε γυναίκες με αναπηρία ή με παιδιά ΑμεΑ.
14. Ενιαίο, καθολικό αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με έμφαση στην πρόληψη, για όλες και όλους, χωρίς καμιά άλλη προϋπόθεση. Δωρεάν χορήγηση φαρμάκων. Κάλυψη όλων των εξόδων προγεννητικού ελέγχου, ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τοκετού, από το κράτος.
15. Δημιουργία κέντρων ενημέρωσης και εκπαίδευσης για το θηλασμό μέσα στα μαιευτήρια, αλλά και στο δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αποκλειστικά με ευθύνη του κράτους. Με επιστημονικά κριτήρια και πρακτικά μέτρα να διευκολύνεται η νέα θηλάζουσα μητέρα. Το έτοιμο βρεφικό γάλα είναι είδος πρώτης ανάγκης και θα έπρεπε να δίνεται δωρεάν ή σε πολύ χαμηλή τιμή.
16. Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς για τις εργαζόμενες. Εφαρμογή και επέκταση των ειδικών μέτρων προστασίας για τις εργαζόμενες εγκύους, λεχώνες και θηλάζουσες. Απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας των γυναικών στη βιομηχανία και στη βιοτεχνία.
17. Λειτουργία των υπηρεσιών νοσηλείας και φροντίδας στο σπίτι με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
18. Δίκτυο δημόσιων και δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών και υποδομών για τη δημιουργική απασχόληση βρεφών, νηπίων, παιδιών:
• Να γίνουν δεκτά στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς όλα τα παιδιά, Ελλήνων και μεταναστών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Να καταργηθούν τα τροφεία και κάθε είδους οικονομική επιβάρυνση για τους γονείς. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μη γίνει καμία απόλυση.
• Κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, επάρκεια και ποιότητα φαγητού.
19. Επέκταση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού, με δημόσιες και δωρεάν κατασκηνώσεις.
20. Παροχή δωρεάν σίτισης και στέγασης σε όλους τους φοιτητές και σπουδαστές.
21. Παροχή φτηνής, σύγχρονης κατοικίας στις πολύτεκνες οικογένειες από το κράτος.
22. Κατάργηση όλων των χαρατσιών (ΕΝΦΙΑ - "Εισφορά Αλληλεγγύης" - Στο πετρέλαιο θέρμανσης).
23. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς, λαϊκής κατανάλωσης. Αφορολόγητο όριο για την πολύτεκνη οικογένεια τα 50.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Καμία περικοπή των πολυτεκνικών επιδομάτων και της "ισόβιας σύνταξης".
Ιδιαίτερα για τις οικογένειες που ένας από τους δύο γονείς ή η/ο γονέας είναι άνεργη/ος:
1. Επιδότηση ανεργίας για όλους τους ανέργους μέχρι να βρουν δουλειά.
2. Απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.
3. Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριόριστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες.
4. Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του από το κράτος.
5. Δωρεάν παροχή πακέτου απαραίτητων σχολικών ειδών για τα παιδιά των ανέργων.
Οι υποψήφιοι βουλευτές Ν. Σάμου του ΚΚΕ
Βασιλική Βρυνιώτη
Φανούριος Καρούτσος
Γιώργος Πέρρος"