Το άρθρο δημοσιεύεται σε έγκριτα θεματικά μέσα ενημέρωσης όπως το «Oinos and more», το «Analyst» και άλλα,
Σύμφωνα με το άρθρο:
«Ο ΕΟΣ Σάμου αποτελεί ένα εξαιρετικό «παράδειγμα για μίμηση» αφού με επαγγελματική και αξιοκρατική διοίκηση (πράγμα σπάνιο για τα Ελληνικά Συνεταιριστικά δεδομένα των πολιτικάντιδων) κατάφερε να κάνει διάσημο το πολύτιμο κρασί της Σάμου στα πέρατα του κόσμου.
Το 2016 συνήψε στρατηγική συνεργασία με την «Ελληνικά Κελάρια Οίνων – Δ. Κουρτάκης ΑΕ» για την ενίσχυση της εμπορίας του στην εγχώρια αλλά και σε διεθνείς αγορές. Την περίοδο της οικονομικής κρίσης κατάφερε να κρατηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα παρά την σημαντική μείωση της παραγωγής: Το 2014 με παραγωγή της τάξεως των 7.000.000 λίτρων πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 11.179.000 Ευρώ. Το 2018 με παραγωγή 4.600.000 λίτρων πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 10.949.035 Ευρώ. Καθόλου, μα καθόλου άσχημα…»
Ακόμη, στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στην ιστορική, κοινωνική και οικονομική διαδρομή του Συνεταιρισμού της Σάμου, με έμφαση στους καλλιεργητές-μέλη του αλλά και τη διεθνή του καταξίωση:
«Ο ΕΟΣ Σάμου είναι ένας από τους παλαιότερους συνεταιρισμούς της Ελλάδος (ιδρύθηκε το 1934), διαθέτει μια από τις παλαιότερες κατοχυρώσεις ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης της Ευρώπης (Μοσχάτο-ΠΟΠ) και αποτελεί τον αυθεντικό πρεσβευτή του μοναδικού Σαμιώτικου κρασιού σε ολόκληρο τον κόσμο. Βρίσκεται, για το 2018/2019, στην έκτη θέση των 10 κορυφαίων οινοποιείων της χώρας μας χαρίζοντας ικανοποίηση στα 2.200 φυσικά μέλη του Συνεταιρισμού.
Τα μέλη του ΕΟΣ Σάμου παραδίδουν το σύνολο της παραγωγής τους στον Συνεταιρισμό, ο οποίος το συγκεντρώνει, το οινοποιεί και το εμπορεύεται για λογαριασμό των παραγωγών – μελών του. Επενδύει συνεχώς σε εξοπλισμό, νέες τεχνολογίες και τεχνογνωσία (διαθέτει πιστοποιήσεις κατά ISO και HACCP) – όλα συνδυάζονται αρμονικά με την μακρά παράδοση της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποίησης.
Ο μοναδικός αμπελώνας της Σάμου με τις χαρακτηριστικές πεζούλες ξερολιθιάς και τα κλήματα διαμορφωμένα σε χαμηλό κύπελλο είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορία του Σαμιώτικου κρασιού που χάνεται βαθιά μέσα στον χρόνο και μπλέκεται νοσταλγικά με την αθάνατη Ελληνική μυθολογία.
Τα διάσημα σε ολόκληρο τον κόσμο, πολυβραβευμένα κρασιά της Σάμου συγκεντρώνουν συνεχώς υψηλές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς και εκθέσεις, με αφετηρία την πρώτη βράβευση που έγινε το μακρινό… 1937!
Ο ΕΟΣ Σάμου διαθέτει δύο σύγχρονα οινοποιεία (στην πρωτεύουσα και στο Καρλόβασι), με χωρητικότητα αποθήκευσης 20 εκ. λίτρων οίνου. Η ετήσια παραγωγή κυμαίνεται στα 5,5 εκατομμύρια λίτρα. Από το σύνολο της σαμιώτικης παραγωγής το 70% περίπου εξάγεται σε δεκάδες χώρες του κόσμου, με κυρίαρχη αγορά εκείνη της Γαλλίας. Τα παλαιότερα, πολυβραβευμένα προϊόντα του Συνεταιρισμού Μοσχάτο Άσπρο, Samos Grand Cru, Samos Nectar και Samos Vin Doux, συμπληρώθηκαν σταδιακά από μια σειρά εξαιρετικών προϊόντων τα οποία καταξιώνονται συνεχώς τόσο στην εγχώρια, όσο και στις διεθνείς αγορές (Samos Anthemis, Samos Φυλλάς, Aegean Breeze, Selana, Ψηλές Κορφές, Samena κ.α.)
Κι όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος Λεωνίδας Κουμάκης:
«Σε ολόκληρο τον πλανήτη η Ελλάδα κατέχει δικαιωματικά την πρώτη θέση μεταξύ όλων των αμπελουργικών περιοχών του κόσμου, όχι μόνο γιατί η καλλιέργεια του αμπελιού στην Ελλάδα έχει βαθιές ρίζες που χάνονται στην εποχή του χαλκού (3.200 – 2.000 π.Χ.), αλλά και γιατί το κρασί λατρεύτηκε σε ολόκληρο τον Ελληνικό χώρο σαν μια ζωντανή, έξυπνη και γεμάτη ανθρωπιά θεότητα…»
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Λεωνίδα Κουμάκη.
Πηγή: SamiaAmpelos.gr