AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

25 Οκτ 2014

Παραδοσιακά σαμιώτικα κατιμέρια για όλους!


Συνταγή για κατιμέρια, το παραδοσιακό σαμιώτικο έδεσμα, παρουσιάζει η ιστοσελίδα συνταγών ελληνικής μαγειρικής "Salt and Sugar". Δείτε αναλυτικά πώς μπορείτε να τα μαγειρέψετε.

Τα κατιμέρια υπάρχουν τόσο σε αλμυρή, όσο και σε γλυκιά εκδοχή. Σερβίρονται με τριμμένο τυρί μα και με μέλι, πετιμέζι και ξηρούς καρπούς. Συνοδεύουν τέλεια το τσίπουρο ή το ούζο.

Υλικά:

1-2 φλιτζάνι του τσαγιού νερό χλιαρό (όσο πάρει, θα το ρίξουμε τμηματικά)

1 κιλό αλεύρι δυνατό

1 φακελάκι ξερή μαγιά

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι

μπόλικο λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:

Βάζουμε τη μαγιά σε μια λεκάνη και προσθέτουμε το χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη.

Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και τέλος το αλάτι και το ξύδι. Ζυμώνουμε τη ζύμη καλά για 5-10 λεπτά. Η ζύμη πρέπει να ξεκολλάει από τα χέρια μας και να είναι ελαστική.

Σκεπάζουμε τη λεκάνη  με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος ώστε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει η ζύμη.

Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη ζυμώνοντας τη για 1 λεπτό και έπειτα την κόβουμε σε μικρά μπαλάκια. Ανοίγουμε με το χέρι ή με τον πλάστη το κάθε μπαλάκι ζύμης σε μικρή πιτούλα και το τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό λάδι μέχρι να πάρει χρώμα και από τις 2 πλευρές.

Σερβίρουμε με τριμμένο λευκό ή κίτρινο τυρί για την αλμυρή του εκδοχή. Μπορούμε να το περιχύσουμε με μέλι ή πετιμέζι και να πασπαλίσουμε με ξηρούς καρπούς.

Πηγή κειμένου και φωτογραφίας: saltandsugar.gr