AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

9 Απρ 2013

Τεράστια αύξηση της εισόδου λαθρομεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

Κάντε κλικ για μεγέθυνση

Ο περιορισμός της εισόδου των λαθρομεταναστών από τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα, ο οποίος επετεύχθη με την κατασκευή του μεγάλου φράκτη στον ποταμό Έβρο, ώθησε το κύμα λαθρομεταναστών προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Στην έντονη αύξηση του φαινομένου συνέβαλε μεταξύ άλλων και ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, ο οποίος δημιούργησε ένα τεράστιο κύμα προσφύγων. 


Πιο αναλυτικά, ο αριθμός των συλληφθέντων παράνομων μεταναστών από το Λιμενικό Σώμα / Ελληνική Ακτοφυλακή για το πρώτο τρίμηνο του 2013 στο Ανατολικό Αιγαίο, ανέρχεται συνολικά σε 837 άτομα, από μόλις 31 που συνελήφθησαν κατά το πρώτο τρίμηνο έτους 2012!  Από τους 837 αλλοδαπούς οι 154 (ποσοστό 18,3 %) πέρασαν από τη Σάμο, αριθμός που καταγράφηκε σε 9 περιστατικά συλλήψεων μέσα σε τρεις μήνες. 

Στην εθνολογική σύνθεση των λαθρομεταναστών κυριαρχούν με μεγάλη διαφορά οι Σύριοι και οι Αφγανοί. Ακολουθούν με φθίνουσα σειρά Σομαλοί, Παλαιστίνιοι, Μαροκινοί, Αλγερινοί, Ιρακινοί, Γεωργιανοί, Σουδανοί και Ιρανοί.

Στη Σάμο δεν συνελήφθη κανένας διακινητής λαθρομεταναστών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013. Αντίθετα στο υπόλοιπο Ανατολικό Αιγαίο κατά το συνελήφθησαν σε αυτό το χρονικό διάστημα συνολικά 13 άτομα για παράνομη διακίνηση, έναντι μόνο ενός που συνελήφθη το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, δήλωσε σχετικά με το ζήτημα της παράνομης εισόδου μεταναστών από τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας: «Στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου σχεδιάσαμε και εφαρμόζουμε ολοκληρωμένη στρατηγική για τη θωράκιση και την αποτελεσματική προστασία των θαλασσίων συνόρων. Η στρατηγική αυτή στηρίζεται σε τέσσερις ισοδύναμους πυλώνες: Τα εθνικά μέτρα επιτήρησης, τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση, τη διακλαδική συνεργασία και τη διεθνή συνεργασία. Τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά. Σε κάθε περίπτωση, οι Βρυξέλλες, αλλά και όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρέπει να ξεχνούν ότι τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της ενωμένης Ευρώπης».