AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

23 Μαΐ 2016

Η παρουσίαση τριών ιστορικών εκδόσεων για τη Σάμο

Φωτογραφίες από το ιστολόγιο "Περισκόπιο" του Γιώργου Σκαπέτη

Η παρουσίαση με τίτλο: "Τρεις ιστορικές εκδόσεις για τη Σάμο. Μία συνομιλία για την Ηγεμονία και τον ρόλο της προσωπικότητας στην ιστορία" πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στον ιστορικό για την περίσταση χώρο της αίθουσας του Δήμου, την πρώην αίθουσα της γενικής συνελεύσεως των Σαμίων.

Η εκδήλωση αποτέλεσε μία σημαντική στιγμή για την ιστορία της Σάμου, καθώς σε αυτήν παρουσιάστηκαν τρεις ιστορικές εκδόσεις με θέμα την Ηγεμονία και την βιογραφία του Θεμιστοκλή Σοφούλη, που επιμελήθηκε το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία και συνδιοργάνωσε από κοινού με τον Δήμο και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους-Αρχεία Νομού Σάμου.

Συμμετείχαν από πλευράς του Ιδρύματος της Βουλής, ο γ.γ. Παύλος Σούρλας, ενώ παρέστη και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας.Από πλευράς ομιλητών ήταν κατά σειρά η Σοφία Λαΐου, επίκουρη καθηγήτρια Οθωμανικής ιστορίας, ο πρώην προϊστάμενος του Ιστορικού Αρχείου Σάμου φιλόλογος Χρίστος Λάνδρου, ο Μαρίνος Σαρρηγιάννης, ερευνητής του Ινστιτούτου Μεσογειακών Μελετών, και ο Διονύσης Χουρχούλης, διδάκτωρ σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομη εισαγωγή στην εκδήλωση η προϊσταμένη των Αρχείων Ν. Σάμου, Αγγέλα Χατζημιχάλη, που αναφέρθηκε στους προσκεκλημένους και τον ρόλο της έρευνας της τοπικής μας ιστορίας.

Σύντομες αλλά περιεκτικές υπήρξαν οι τοποθετήσεις όλων των επιστημόνων-ομιλητών γύρω από τα θέματα που πραγματεύονται οι τρεις εκδόσεις, τονίζοντας την σημασία τους και τον σημαντικό ρόλο του Ιδρύματος της Βουλής σε αυτό. Όλοι οι ομιλητές δήλωσαν εντυπωσιασμένοι έως και έκθαμβοι από την λειτουργία της υπηρεσίας των Αρχείων του Νομού Σάμου και την εξαιρετική δουλειά που γίνεται 25 χρόνια τώρα, που ξεκίνησε από τον πρωτεργάτη του εγχειρήματος Χρίστο Λάνδρο και συνεχίζεται από την Αγγέλα Χατζημιχάλη και τους συνεργάτες τους.

Χαιρετισμούς στην αρχή της εκδήλωσης απηύθυναν ο Μητροπολίτης Σάμου κ.Ευσέβιος, ο Δήμαρχος Σάμου κ.Αγγελόπουλος, καθώς και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ.Σιούφας.

Πλήρης η αίθουσα του Δήμου από κοινό που παρακολούθησε με πολλή προσοχή όσα ειπώθηκαν για την σημαντική αυτή ιστορική περίοδο του νησιού μας.
Δείτε φωτογραφίες του Γιώργου Σκαπέτη από την εκδήλωση: