AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

26 Φεβ 2017

Η Σάμος τιμά τον ήρωα των Ιμίων Χριστόδουλο Καραθανάση στις 5/3


Εκδήλωση μνήμης και τιμής στον Σάμιο ήρωα των Ιμίων, Χριστόδουλο Καραθανάση, οργανώνεται την Κυριακή 5 Μαρτίου στη Σάμο, από την τοπική Περιφερειακή Ενότητα, τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών και την Ένωση Μικρασιατών Σάμου.

Πιο αναλυτικά,  το  πρόγραμμα έχει ως εξής:

Ώρα 12.00:

- Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των Ιερολοχιτών στον παλαιό λιμένα Καρλοβάσου σε μνημείο που έχει κατασκευαστεί προς τιμήν των τριών ηρώων, χοροστατούντος  του Μητροπολίτη Σάμου, κ. Ευσεβίου.

- Κατάθεση στεφάνων.

Ώρα 18.00, αμφιθέατρο Περιφερειακής Ενότητας Σάμου:

- Χαιρετισμοί συνδιοργανωτών και φορέων.

- Απονομή τιμητικών πλακετών σε μέλη της οικογένειας του Χριστόδουλου Καραθανάση. 

- Ομιλία από τον γεωπολιτικό αναλυτή Σάββα Καλεντερίδη με θέμα «Οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο».

Το χρονικό της πτώσης του ελικοπτέρου με κυβερνήτη τον Χριστόδουλο Καραθανάση στη βραχονησίδα Ίμια στις 31/1/1996

Στις 01:40 στο Γ.Ε.ΕΘ.Α καταφθάνουν πληροφορίες ότι τούρκοι κομάντος αποβιβάζονται στη Μικρή Ίμια.

Στις 04:30 ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού με μέλη του πληρώματος τον υποπλοίαρχο Χριστόδουλο Καραθανάση, τον υποπλοίαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο και τον αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψό απονηώνεται από τη φρεγάτα «Ναυαρίνο» για να επιβεβαιώσει την πληροφορία. Επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες.

Στις 04:50 το πλήρωμα του ελικοπτέρου αναφέρει ότι εντόπισε περί τους 10 τούρκους κομάντος με τη σημαία τους. Δίνεται εντολή να επιστρέψει στη βάση του κι ενώ πετά μεταξύ των βραχονησίδων Πίτα και Καλόλιμνος αναφέρει βλάβη και χάνεται από τα ραντάρ. Αργότερα θα ανασυρθούν νεκρά και τα τρία μέλη του πληρώματος. 

Σχετικά με τις αιτίες πτώσης του ελικοπτέρου έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις. Η επίσημη άποψη του ελληνικού κράτους ήταν ότι το σκάφος κατέπεσε λόγω κακοκαιρίας και απώλειας προσανατολισμού του πιλότου. Ωστόσο, στην Ελλάδα υπάρχει ευρέως διαδεδομένη η άποψη ότι το ελικόπτερο καταρρίφθηκε είτε από το Τουρκικό Ναυτικό είτε από τους τούρκους καταδρομείς που υπήρχαν πάνω στο νησί και ότι το γεγονός αποκρύφθηκε, προκειμένου να λήξει η κρίση και να μην οδηγηθούν οι δύο χώρες σε γενικευμένη σύρραξη ή ακόμα και σε πόλεμο.