Το κρασί αυτό κατετάγη στα 10 καλύτερα μοσχάτα του κόσμου για το 2018 (Top 10 Best Muscats du Monde 2018) στον διαγωνισμό "Muscats Du Monde" ("Μοσχάτα του Κόσμου") που διεξάγεται κάθε χρόνο στη Γαλλία, αφού πρώτα απέσπασε ακόμη ένα Χρυσό Μετάλλιο στο διαγωνισμό!
Ο διαγωνισμός αυτός αφορά μόνο την ποικιλία του μοσχάτου από 25 χώρες.
Η αμπελοκαλλιέργεια στην Σάμο είναι συνδεδεμένη άρρηκτα με το "Άσπρο Μοσχάτο", από το οποίο παράγονται τα διεθνούς φήμης γλυκά κρασιά του Ε.Ο.Σ.Σ.
Το Samos Anthemis 2012 δεν απέσπασε μόνο ένα ακόμη χρυσό μετάλλιο σε αυτόν τον διαγωνισμό, αλλά κατάφερε να ενταχθεί στη λίστα των 10 καλύτερων κρασιών τοποθετώντας αντίστοιχα και την Ελλάδα ανάμεσα στις 10 καλύτερες οινοπαραγωγές χώρες.
Μία τέτοια διάκριση, επιβεβαιώνει την υπεροχή του Σαμιώτικου Μοσχάτου, δικαιώνοντας παράλληλα την πατρογονική καλλιέργεια και την καθημερινή, χειρωνακτική επί το πλείστον εργασία των αμπελοκαλλιεργητών του Συνεταιρισμού, στον οποίο εμπιστεύονται τον κόπο τους.
To Samos Anthemis 2012 είναι ένας εξαιρετικός επιδόρπιος οίνος, παλαιωμένος επί 5 χρόνια σε δρύινα βαρέλια. Έχει βαθύ καραμελένιο χρώμα και ανταύγειες σε απόχρωση χαλκού.
Διαθέτει ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο και πυκνό αρωματικό προφίλ, χτισμένο σε πολλά επίπεδα. Στο στόμα, η θαυμάσια ισορροπία του διατηρεί σχεδόν ανέπαφη την πρωτογενή φρεσκάδα του μοσχάτου, συνδυασμένη απολαυστικά με τα πλούσια αρώματα της παλαίωσης.
Ταιριάζει εξαιρετικά με δημιουργίες υψηλής ζαχαροπλαστικής που έχουν έντονα γλυκό χαρακτήρα και αρωματική πολυπλοκότητα.
Ακόμη, με γλυκά ταψιού, παλαιωμένα κίτρινα τυριά, τάρτες και γλυκά με ξηρούς καρπούς, τάρτες φρούτων, φουά γκρα με γλυκό κυδώνι ή σύκο, χειροποίητο παγωτό.
Σκέτο, μετά το τέλος του δείπνου, συνοδεύει απολαυστικά ένα ελαφρύ πούρο. Σερβίρεται σε θερμοκρασία 12-14 °C.
Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com