AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

3 Οκτ 2019

Διχάζει η τοποθέτηση πλαστικού χλοοτάπητα στο γήπεδο Καρλοβάσου


Υπέρ της τοποθέτησης πλαστικού χλοοτάπητα στο γήπεδο Καρλοβάσου τάσσεται η Αθλητική Ένωση Καρλοβάσου, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας του συλλόγου και α'  αντιπρόεδρος της Ε.Π.Σ. Σάμου, Γιάννης Γρηγορακάκης. Ωστόσο η απόφαση αντικατάστασης του χλοοτάπητα προκάλεσε και αντιδράσεις από παράγοντες της πόλης. 

Δείτε τι αναφέρει αναλυτικά για το θέμα ο κ. Γρηγορακάκης:

"ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΚΑΡΛΟΒΑΣΟΥ-ΟΙ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ

Μετά την,συντριπτικά πλειοψηφική,απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του νεοσύστατου Δήμου Δυτικής Σάμου για αλλαγή του φυσικού χλοοτάπητα του γηπέδου Καρλοβάσου και αντικατάστασή του με πλαστικό προχωρημένης γενεάς και φύσης,οι ελάχιστοι που μειοψήφησαν σύσσωμοι ξεσηκώθηκαν και τα επιχειρήματά τους καθημερινά αναπτύσσουν.Έτσι τα πράγματα αυτοί αντιλαμβάνονται και αναφαίρετο δικαίωμα έχουν,την άποψή τους δημόσια να εκφράζουν.Θα έπρεπε όμως,η άποψη αυτή σε πραγματικά γεγονότα και απτά στοιχεία να είχε στηριχθεί,κάτι που δυστυχώς δεν έγινε!

Δεν μπορείς,για παράδειγμα,να ισχυρίζεσαι ότι το γήπεδο σήμερα βρίσκεται σε “άριστη” κατάσταση, όταν το ίδιο “κραυγάζει” πως για το ποδόσφαιρο,είναι τελείως ακατάλληλο!Τις “κραυγές” όμως για να ακούσεις, πρέπει τον χώρο να  πατήσεις και μερικά βηματάκια επάνω στο “πράσινο” να κάνεις.Τότε,αμέσως θα διαπιστώσεις ότι:

* Χλοοτάπητας στην ουσία δεν υπάρχει,αφού τριφύλλι,μολόχα και διάφορα άλλα πλατύφυλλα τον χώρο πλέον καταλαμβάνουν,όπου μόνιμα κι ευδοκίμως αυτά φύονται και συνέχεια εμφύτως ευδοκιμούν!

* Το έδαφος κάτω από την “πρασινάδα” είναι γεμάτο λακκούβες, που κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα των αθλητών κρύβουν και το καλό ποδόσφαιρο απαγορεύουν!

* Το υπέδαφος,από κάμπιες έχει κατακλυσθεί,που με τις ρίζες της χλόης τρέφονται και τα πουλιά προσελκύουν,που για να προσεγγίσουν τη λεία τους,το χώμα με τα ράμφη τους ανασκάπτουν.

Αυτή,η συνεχώς επιδεινούμενη  κατάσταση του αγωνιστικού χώρου δεν είναι πλέον αναστρέψιμη και μια εκ βάθρων ανακαίνισή του εδώ και τώρα απαιτείται.Αφαίρεση,δηλαδή,σε βάθος του πράσινου (χλόης και ζιζανίων), στρώση παρθένου χώματος κι εξαρχής σπορά ή τοποθέτηση έτοιμων λωρίδων χόρτου.Να σημειώσουμε εδώ ότι,μία τέτοια επέμβαση στον χλοοτάπητα κοστίζει περίπου όσο και ο πλαστικός,με τον Δήμο επιπρόσθετα να δεσμεύεται:

* Τη συνεχή συντήρηση σε καταρτισμένο γεωπόνο υπεύθυνα να αναθέσει.

* Τη χρήση του γηπέδου συνέχεια να ελέγχει και στην ελάχιστη επιτρεπτή να την περιορίζει.

* Στην εύρεση και κατασκευή ενός κατάλληλου βοηθητικού χώρου άμεσα να προχωρήσει.

Αν κάποιο από τα παραπάνω παραμεληθεί να γίνει,ο αγωνιστικός χώρος σε λίγα χρόνια θα καταστραφεί και θα απαιτεί πάλι μικρές ή μεγάλες επεμβάσεις!

Με τη χρήση του πλαστικού χλοοτάπητα,όλες οι δεσμεύσεις αίρονται, ο Δήμος θα επέμβει,αν χρειαστεί,μετά την παρέλευση δέκα τουλάχιστον χρόνων και το Καρλόβασι θα διαθέτει ένα γήπεδο, το οποίο θα μπορεί, προγραμματισμένα ,συνετά αλλά και με εξωστρέφεια,να χρησιμοποιείται:

* Για τις προπονήσεις και τους αγώνες των Σωματείων της περιοχής,της Εκπαιδευτικής κοινότητας,του Στρατού και των παλαίμαχων ποδοσφαιριστών. 

* Για την περιοδική διεξαγωγή του Πρωταθλήματος Μικτών Ομάδων Υποδομών των πέντε ΕΠΣ Αιγαίου,που διεξάγεται κάθε χρόνο στις αρχές Ιανουαρίου.

* Για την διεξαγωγή Τουρνουά Ποδοσφαίρου μικρών ηλικιών κάθε χρόνο,με τη συμμετοχή Ομάδων από τις Κυκλάδες,τη Χίο,τη Λέσβο και αλλού.

* Για την διεξαγωγή Αιγαιοπελαγίτικων και άλλων Αγώνων Στίβου,αφού η υφή του χλοοτάπητα δεν αποτελεί πλέον κώλυμα.   

Εδώ,αξίζει να προσθέσουμε και τα εξής:

*Πρωτάθλημα Μικτών Ομάδων ή Τουρνουά σε αυτό το γήπεδο δεν γίνεται! Δεν μπορούμε λοιπόν να τα διεκδικήσουμε και να τα φιλοξενήσουμε κάθε 4-5 χρόνια το πρώτο και σχεδόν κάθε χρόνο το δεύτερο.

*Οι φιλοξενούμενοι στην περίπτωση των Μικτών Ομάδων μπορεί να φθάσουν τους 350,ενώ  στα Τουρνουά ίσως ακόμη περισσότεροι.

Η Α.Ε. ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ,στο ΔΣ της οποίας έχω την τιμή να συμμετέχω,έχει στο πετσί της νιώσει τους περιορισμούς,τις απαγορεύσεις,τους μακρόχρονους ή βραχύβιους ξενιτεμούς καθώς και την κάκιστη κατάσταση του αγωνιστικού χώρου.Για τούτο όλα τα παραπάνω  μεθοδικά και σε βάθος   μελέτησε και προ μηνών ζήτησε από τον ΔΟΠΠΟΝΑΣ την αντικατάσταση του φυσικού χλοοτάπητα με πλαστικό. 

Επόμενο ήταν, με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου απόλυτα να συνταχθεί και το μέλλον του ποδοσφαίρου στην πόλη με περισσότερη αισιοδοξία τώρα πια να ατενίζει. Τη στιγμή μάλιστα,που διευθέτησε ένα,κληρονομημένο από παλαιότερες Διοικήσεις, τεράστιο για τα δεδομένα της χρέος,ελπίζοντας ότι κι εκείνοι που το δημιούργησαν θα φιλοτιμηθούν και ανάλογα θα συμβάλουν. 

Γνωρίζω ότι,αυτή η πρωτοβουλία μου κάποιους θα δυσαρεστήσει και άλλοι ίσως την παρεξηγήσουν.Καλώ τους πρώτους σφαιρικά την κατάσταση να εξετάσουν,το συμφέρον του “δήμου” πάνω από κάθε τι άλλο βάζοντας.Τους βεβαιώνω δε ότι,το Στάδιο θα συνεχίσει και με τον πλαστικό χλοοτάπητα   το “στολίδι” της πόλης μας να αποτελεί,ένα “στολίδι” όμως λειτουργικό και όχι για να λέμε απλά ότι υπάρχει!Στους δεύτερους δεν απαντώ,γιατί ο κόπος άδικος αφού συνήθως “εξ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια”. 
  
Γιάννης Γρηγορακάκης

Α΄ Αντιπρόεδρος ΕΠΣ Σάμου

Γ.Γραμματέας Α.Ε.ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ"

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com