AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

5 Αυγ 2015

Μήνυμα του Μητροπολίτη κ. Ευσεβίου για την εορτή της Μεταμορφώσεως

 

Εγκύκλιο για την εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και την 191η Επέτειο της Ναυμαχίας της Μυκάλης εξέδωσε ο Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας, κ. Ευσέβιος. Στην εγκύκλιο αυτή αναφέρει τα εξής:

"Αγαπητά μου παιδιά,

Διπλή είναι η σημερινή εορτή, εθνική και θρησκευτική. Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος, η προ του πάθους θαυματουργική φανέρωση της δόξας του Κυρίου μας συνεορτάζεται σήμερα με την ηρωική απόκρουση του επίβουλου οθωμανικού στόλου από το νησί μας, στις 6 Αυγούστου του 1824.

Δεν είναι απλώς χρονική η σύμπτωση του συνεορτασμού των δύο εορτών, της θρησκευτικής και της εθνικής μας. Γλυτώνοντας θαυματουργικά το νησί από την οθωμανική λαίλαπα ο Κύριός μας, την ημέρα της ενδόξου Μεταμορφώσεώς Του, έδωσε και άλλα, βαθύτερα πνευματικά μηνύματα στους ανθρώπους, τους τότε και τους σημερινούς. 

Μηνύματα που είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα και στις ταραγμένες μέρες μας, καθώς μας δείχνουν, ότι τίποτε δεν έχουμε να φοβηθούμε από την τρικυμία και την αναστάτωση του κόσμου, αν έχουμε βαθιά στην ψυχή μας, θεμέλιο της ύπαρξης και γνώμονα των πράξεων και των επιλογών μας τον Κύριο, ακριβώς όπως έκαναν και οι πρόγονοί μας εκείνοι, των οποίων την μνήμη τιμούμε σήμερα. 

Ασφαλώς η υπερίσχυση μιας ομάδας ψυχωμένων αγωνιστών έναντι μιας ολόκληρης αυτοκρατορίας φαντάζει ως θαύμα, και πράγματι για θαύμα πρόκειται.

Θαύμα που προκλήθηκε από την πίστη, την εμμονή στα πάτρια, την αγάπη για το Γένος, την παρακαταθήκη και τις παραδόσεις του, αλλά και από την εμπιστοσύνη στο θείο θέλημα και την αδάμαστη αγωνιστικότητα, αρετές που είλκυσαν τη θεία χάρη, και συντέλεσαν ώστε να σκεπάσει το νησί και τους ηρωικούς υπερασπιστές του, εκείνο τον Αύγουστο του 1824.

Παρόμοιες στιγμές η ιστορία μαρτυρεί πολλές στην διαχρονική πορεία του Ελληνισμού. Στιγμές που η αναλλοίωτη και ενιαία ιστορική και πολιτισμική μας παράδοση, η οποία πάντοτε σε δύο πυλώνες στηρίζεται, στην Ορθοδοξία και στο Έθνος, σε αυτά δηλαδή που συνιστούν και οριοθετούν την εθνική μας ιδιοπροσωπεία, κατάφερνε να αντιστέκεται, να νικά τους κραταιούς του κόσμου, και να υπενθυμίζει σε όλη την υφήλιο ότι οι Έλληνες δεν δέχονται ζυγό, δεν υποτάσσονται και δεν αλλοτριώνονται. 

Αν και σήμερα ενωμένοι και ομονοημένοι, στηριγμένοι στην ελληνορθόδοξη παράδοσή μας, με πίστη στο Θεό και κοντά στο θέλημα και στο νόμο Τού επιχειρήσουμε να λύσουμε τα προβλήματα που μας ταλανίζουν ως κοινωνία, να είμαστε σίγουροι ότι η θεία χάρη για μια ακόμη φορά θα επισκιάσει τον Ελληνισμό, θα μας βοηθήσει και θα μας λυτρώσει. Αρκεί να την επικαλούμαστε και να την ελκύουμε, με το παράδειγμα της ζωής μας και χωρίς πράξεις που θα κάνουν τον Θεό να αποστρέψει το πρόσωπό Του από μας.

Είθε η σημερινή διπλή, θρησκευτική και εθνική εορτή, να γίνει για όλους μας, αφορμή γόνιμου προβληματισμού, μετάνοιας και επιστροφής στο νόμο του Θεού και αγάπης προς το νησί μας και την Ελλάδα μας.

Ευχέτης όλων εν Κυρίω

Ο Επίσκοπός σας

† Ο ΣΑΜΟΥ ΚΑΙ ΙΚΑΡΙΑΣ ΕΥΣΕΒΙΟΣ
"