AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

12 Σεπ 2016

Μηνύματα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς στη Σάμο


Ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, Νίκος Κατρακάζος, ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο βουλευτής Σάμου, Δημήτρης Σεβαστάκης, και ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, Αριστείδης Καλάργαλης, εξέδωσαν μηνύματα με αφορμή τη σημερινή έναρξη του σχολικού έτους 2016-2017.

Δείτε το μήνυμα του αντιπεριφερειάρχη Σάμου, Νίκου Κατρακάζου, ο οποίος παρέστη τη Δευτέρα στην τελετή αγιασμού για την νέα σχολική χρονιά στο Δημοτικό Σχολείο Καρκιναγρίου Ικαρίας:

"Από το νοτιοδυτικό άκρο της Ικαρίας αλλά και της Περιφέρειάς μας, το μαγευτικό Καρκινάγρι, όπου η εκπαίδευση πεισματικά λειτουργεί με τους τέσσερις μαθητές και τους δύο εκπαιδευτικούς, θα ήθελα ολόψυχα να ευχηθώ στα παιδιά και τους εφήβους στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη Σάμο, την Ικαρία και τους Κορσεούς καλή σχολική χρονιά και καλή πρόοδο. 

Στιγμιότυπο από την τελετή αγιασμού στο Δημοτικό Σχολείο Καρκιναγρίου Ικαρίας, παρόντος του αντιπεριφερειάρχη Σάμου, Νίκου Κατρακάζου

Στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς καλή δύναμη στις πρωτόγνωρες δύσκολες συνθήκες που ζούμε. Ας μη λησμονούμε ότι η γνώση δεν είναι απλό καθήκον για διεκπεραίωση, αλλά δρόμος, που οδηγεί στην ατομική και εθνική αυτογνωσία και ελευθερία. Η παιδεία συγκροτεί την ταυτότητά μας, διαφυλάσσει τον πολιτισμό μας, αναπόσπαστο μέρος του οποίου είναι και η Ελληνορθόδοξη παράδοση, την οποία πρέπει να διαφυλάξουμε."

Δείτε επίσης το μήνυμα του δημάρχου Σάμου, Μιχάλη Αγγελόπουλου:

"Μια νέα σχολική χρονιά αρχίζει. Σε κοινή αφετηρία μαθητές, δάσκαλοι, καθηγητές, και γονείς, με ελπίδες, προσδοκίες και πίστη για καλή εκπαιδευτική περίοδο  και απάντηση γνώσης για τα παιδιά που κάθε χρόνο προστίθεται στην πνευματική περιουσία όλων. 

Εύχομαι παρόλα τα υπάρχοντα προβλήματα  και τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στην έναρξη της σχολικής περιόδου, με ειλικρινή αισθήματα αγάπης, φιλίας ,συμπόρευσης μια δημιουργική και ανέφελη εκπαιδευτική  χρονιά".

Το μήνυμα του βουλευτή Σάμου, Δημήτρη Σεβαστάκη:

"Η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει με πολύ καλύτερους όρους σε σχέση με τις προηγούμενες.  Διδάσκοντες, σε πολύ μεγάλο βαθμό, στη θέση τους, βιβλία έτοιμα. Το μεγάλο στοίχημα φαίνεται πως κερδίζεται. Δεν είναι τέλεια, είναι όμως ελπιδοφόρα. 

Πιο ήπιο σχολικό πρόγραμμα, μεγαλύτερο βάθος στην σκέψη. Μάθηση μέσα από την χαρά, όχι με καταναγκασμό. Να το νέο εκπαιδευτικό αίτημα. 

Καλή χρονιά στα παιδιά, καλή δύναμη στους δασκάλους και καθηγητές.

Έμπνευση, επινοητικότητα, σιγουριά, συλλογικότητα. 

Η πατρίδα μας μέσα από την πλατιά και ανεμπόδιστη μόρφωση θα κερδίσει το μέλλον".



Το μήνυμα του Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, Αριστείδη Καλάργαλη:

"Αγαπητές Συναδέλφισσες & αγαπητοί Συνάδελφοι,

Η αρχή της φετινής χρονιάς έχει στοιχεία του ιδιαίτερου χαρακτηρισμού καλή. 

Οι απαραίτητες προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών που πραγματοποιήθηκαν –ευχή μας του χρόνου να είναι μόνιμοι- θα συμβάλουν ιδιαιτέρως στον έγκαιρο προγραμματισμό του έργου των σχολείων. Έτσι το παιδαγωγικό και εργασιακό περιβάλλον των σχολείων έχει άλλη αφετηρία. Οι διάφορες αλλαγές στην οργάνωση και λειτουργία των σχολείων είναι εύλογο να κάνουν κάποιους επιφυλακτικούς· πάντα το νέο και η αλλαγή μάς προβληματίζει. Όμως με τις εποικοδομητικές παρατηρήσεις, τις προτάσεις μας κι όχι τη στείρα άρνηση μπορούν να βελτιωθούν οι τυχόν ελλείψεις και παραλήψεις.     

Ως δάσκαλοι των δύο πρώτων βαθμίδων της εκπαίδευσης μπορούμε κάθε Σεπτέμβριο να γινόμαστε οι θετικοί καταλύτες της πορείας του σχολείου στο οποίο διδάσκουμε. Εργαζόμενοι στον πλέον δυναμικό κοινωνικό χώρο, το σχολείο, με την προσωπική μας δυναμική και πορεία, σε συνδυασμό με την ενεργητικότητα των μαθητών μας, των πλέον ζωντανών κυττάρων της κοινωνίας, μπορούμε να αποκομίσουμε καρποφόρα και δημιουργικά αποτέλεσμα. 


Από οποιαδήποτε θέση και ιδιότητα, κυρίως όμως από αυτή του δασκάλου ας μιλήσουμε απλά, αληθινά και ειλικρινά τόσο μεταξύ μας όσο με τους μαθητές και τους γονείς τους. Η στάση ζωής μας να αποτελεί το πρώτο μάθημα κάθε χρόνο. Οι πράξει μας να εμφορούνται από τον ευγενή σκοπό αφενός της ανύψωσης των νέων και αφετέρου της ευημερίας του κοινωνικού συνόλου. Με την καλυτέρευση της εκπαίδευσης θα οδηγηθούμε σε μια ανώτερη κοινωνία. Εμείς, οι δάσκαλοι, και κανείς άλλος, έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε τον μικρόκοσμο του σχολείου μας. Παράλληλα μπορούμε να δίνουμε μορφωτικούς, ιδεολογικούς και οικονομικούς αγώνες, όμως, επιτρέψτε μου, απογυμνωμένους από ατομικές ή άλλες στενές αφετηρίες. 


Συναδέλφισσες & Συνάδελφοι, πρέπει να αγωνιστούμε και μπορούμε να το καταφέρουμε ώστε ο τύπος του σχολείου όπου διδάσκουμε να μην καταστεί απλώς γέφυρα για το επόμενο σχολείο επιφέροντας έτσι την «αρπαγή της πνευματικής τροφής του λαού», όπως έλεγε ο Γληνός. 


Καλή σχολική χρονιά
"