AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

24 Φεβ 2015

Aντιπροσωπεία αλληλεγγύης στο πλήρωμα του "Μυτιλήνη"-Επιστολή μητέρας ναυτικού

Φωτογραφία αρχείου My Samos Blog

Tους εργαζόμενους του πλοίου "Μυτιλήνη" που πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας από την περασμένη Πέμπτη, επισκέφθηκαν το πρωί της Καθαράς Δευτέρας, στο λιμάνι Καρλοβάσου, μέλη της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Σάμου, σωματείων και της Γραμματείας Σάμου του Π.Α.ΜΕ. Στο μεταξύ, τη δημοσιότητα είδε η επιστολή - έκκληση από μητέρα απλήρωτου ναυτικού του πλοίου της "ΝΕΛ".

Πιο αναλυτικά, η αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου και του ΠΑΜΕ εξέφρασε στο πλήρωμα την αλληλεγγύη της και τη στήριξή της και του προσέφερε λαγάνες και χαλβά, συμβολικά λόγω της μέρας.

"Ακόμη μια φορά τους είπαμε ότι είμαστε στο πλευρό τους στον δίκαιο αγώνα που κάνουν για την καταβολή των δεδουλευμένων, που τόσους μήνες τους χρωστάει η εταιρεία ΝΕΛ.

Οι πολιτικές του ευρωμονόδρομου και της απελευθέρωσης των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, που ακολούθησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και η τωρινή, είναι μια πολιτική που στο επίκεντρο έχει τα κέρδη των εφοπλιστών και όχι τις ανάγκες των εργαζομένων και των νησιωτών. Σε αυτήν την πολιτική με τα χαράτσια, τη φοροληστεία, τις μειώσεις μισθών, τους γενικότερους αντιλαϊκούς και αντεργατικούς νόμους, έρχεται να προστεθεί και η απλήρωτη εργασία ως συνέχεια και αποτέλεσμα όλων αυτών των μέτρων" υποστηρίζει η Διοίκηση του τοπικού Εργατικού Κέντρου, που σημειώνει:

"Καταγγείλαμε το Υπουργείο Εργασίας και Ναυτιλίας που δεν δίνει λύση στο πρόβλημα με τους απλήρωτους ναυτεργάτες, κάνοντας τα στραβά μάτια στην εταιρεία ΝΕΛ. Καταγγείλαμε την εταιρεία ΝΕΛ και απαιτούμε άμεσα την καταβολή όλων των δεδουλευμένων.

Να σταματήσει τώρα η κοροϊδία και ο εμπαιγμός προς τους ναυτεργάτες. Δηλώνουμε ότι δεν είναι μόνοι τους. Το ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα των νησιών μας είναι στο πλευρό τους".

"Καλούμε όλα τα σωματεία, τους μαζικούς φορείς των νησιών μας, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και να στηρίξουν τον αγώνα τους. Ο κοινός αγώνας νησιωτών, εργαζομένων, άνεργων και ναυτεργατών είναι μονόδρομος.

Να πληρωθούν όλοι οι ναυτεργάτες τώρα!
" ζητούν το Εργατικό Κέντρο και το ΠΑΜΕ Σάμου.


"Μη σιωπάτε, γίνεστε συνένοχοι"

Την ίδια, ώρα η Ε.Μ., μητέρα μέλους του πληρώματος του "Μυτιλήνη", με επιστολή της προς τα Μ.Μ.Ε απευθύνει κραυγή αγωνίας για την επίλυση του ζητήματος. Σε αυτήν αναφέρει επί λέξει τα εξής:

"Αγαπητές κυρίες και κύριοι,

από τις 5/2/2015 το πλοίο ονόματι "Μυτιλήνη" της εταιρίας "ΝΕΛ-LINES" είναι ακινητοποιημένο στη Σάμο λόγω μηχανικής βλάβης. Οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα 6 μηνών. Πρόκειται για 60 άτομα, τα οποία είναι στο έλεος του Θεού, με τις προμήθειες του πλοίου να εξαντλούνται και να μη γνωρίζουν αν ποτέ θα πληρωθούν και αν και πότε θα ξαναδούν τις οικογένειές τους.

Ο εγκλωβισμός τους στη Σάμο οφείλεται στην οικονομική ανικανότητα της εταιρίας να ναυλώσει το ρυμουλκό ώστε το πλοίο να μεταφερθεί στον Πειραιά.

Αφού λοιπόν η περίφημη ΝΕΛ κάνει το κορόιδο, μήπως κάποιος πρέπει να γυρίσει το βλέμμα του και σε αυτούς τους ανθρώπους;

Μη σιωπάτε, γίνεστε συνένοχοι".

"Ένας γονιός που μεγάλωσε το παιδί του με πολλές στερήσεις να γίνει  σωστός, τίμιος και εργατικός άνθρωπος. Μήπως έπρεπε τελικά να το' χα κάνει λαμόγιο για να περνάει καλά;
" αναρωτιέται.