AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

28 Σεπ 2015

Δικάζονται μέλη της Ε.Λ.Μ.Ε Σάμου την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου-στάσεις εργασίας


Την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου δικάζονται στη Σάμο τα μέλη της τοπικής Ε.Λ.Μ.Ε (Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) Τάκης Διαμαντίδης, Νίκος Παπαβασιλείου, Μαρία Ξύδη και Γιάννης Τζημπούκας.

Οι κατηγορίες που τους αποδίδονται σχετίζονται με τη συμμετοχή τους στην κατάληψη που πραγματοποίησε η Ε.Λ.Μ.Ε στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου 2013 στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου, με στόχο να μην αποσταλεί στην Περιφέρεια η λίστα με τα ονόματα των εκπαιδευτικών που είχαν χαρακτηριστεί από τον προϊστάμενο ως πλεονάζοντες.

Σύμφωνα με την Ε.Λ.Μ.Ε Σάμου, '"η αποστολή αυτών των ονομάτων θα είχε ως αποτέλεσμα την υποχρεωτική μετακίνηση των συναδέλφων σε περιοχές εκτός Σάμου ή την ένταξή τους στη λίστα των υποψηφίων για διαθεσιμότητα δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και την αποψίλωση των σχολείων του νομού Σάμου από εκπαιδευτικούς και την παραπέρα υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Έτσι, στις 16/9/2013, πρώτη μέρα της απεργίας διαρκείας που είχε αποφασίσει ο κλάδος, οι απεργοί καθηγητές μετά το τέλος της απεργιακής συγκέντρωσης, αποφάσισαν να καταλάβουν τα γραφεία της ΔΙ.Δ.Ε Σάμου και να αποτρέψουν αυτή την εξέλιξη.  Η κατάληψη διήρκεσε ένα 48ωρο, περιφρουρήθηκε από δεκάδες απεργούς και σταμάτησε αφού πέτυχε τον στόχο της.

Η δίωξη αυτών των συναδέλφων (μέλη του Δ.Σ της Ε.Λ.Μ.Ε οι τρεις πρώτοι και αιρετό μέλος του Π.Υ.Σ.Δ.Ε Σάμου ο τέταρτος) δεν είναι μια δίωξη που στρέφεται απλώς εναντίον κάποιων συναδέλφων. Είναι μια δίωξη που ποινικοποιεί τη δράση ενός ολόκληρου σωματείου και έχει στόχο να τρομοκρατήσει όχι μόνο τους εκπαιδευτικούς αλλά κάθε εργαζόμενο.

Ιδιαίτερα σήμερα, στις μέρες του 3ου μνημονίου της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α - ΑΝ.ΕΛ, που τα σχολεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών και τα προβλήματα όλης της κοινωνίας πολλαπλασιάζονται, η δίωξη αυτή αποκτά ξεχωριστή σημασία. Είναι απαραίτητο όλοι οι εργαζόμενοι να απαντήσουν ενωτικά, αγωνιστικά και αποφασιστικά" αναφέρει, μεταξύ άλλων, η τοπική Ε.Λ.Μ.Ε, που ζητά να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες.

Για την ημέρα της δίκης, η Ε.Λ.Μ.Ε προκήρυξε τρίωρη στάση εργασίας (8-11π.μ.), ενώ καλεί κάθε εκπαιδευτικό και κάθε εργαζόμενο να συμμετάσχει στις στάσεις εργασίας και να δώσει δυναμικό παρών στην αγωνιστική απεργιακή συγκέντρωση την Πέμπτη στις 10 το πρωί έξω από τα δικαστήρια.

Στάση εργασίας την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου, από τις 11 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου, κήρυξε και το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ.

* Σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Σάμου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι "η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, της διαμαρτυρίας και της διεκδίκησης υπονομεύει κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το Σύνταγμα της χώρας.

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Σάμου στους διωκόμενους εκπαιδευτικούς, στηρίζουμε τον αγώνα τους και απαιτούμε την απόσυρση των κατηγοριών.

Καλούμε τα δημοκρατικά κόμματα, τα σωματεία, τους συλλογικούς φορείς και όλους τους πολίτες να υψώσουν ασπίδα προστασίας. Το δικαίωμα του συνδικαλιστικού κινήματος να αμφισβητεί, να οργανώνεται και να διεκδικεί δυναμικά είναι ζωτικό στοιχείο της δημοκρατίας και η αμφισβήτησή του από οποιαδήποτε εξουσία συνιστά εκτροπή".