AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

15 Οκτ 2019

"Απεγκλωβισμός εντός 48 ωρών, αλλιώς κλείσιμο πόλης και χωριών της Σάμου"!

Τι άφησε πίσω της η φωτιά στο hotspot Σάμου. Φωτογραφία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Τον εντός 48 ωρών άμεσο και μαζικό απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών από το νησί, «με άρση του γεωγραφικού περιορισμού, λόγω της έκτακτης κατάστασης και προκειμένου να αντιμετωπιστεί η σοβαρή ανθρωπιστική κρίση», ζητεί ο δήμος Ανατολικής Σάμου, μετά τα χθεσινά επεισόδια στην πόλη και την πυρκαγιά στο ΚΥΤ στο Βαθύ.

Η τοπική δημοτική Αρχή ζητεί την άμεση υλοποίηση σχεδίου για την ασφάλεια των κατοίκων με ενίσχυση των δυνάμεων της αστυνομίας και του λιμενικού, καθώς και την αποτελεσματικότερη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων από τις αρμόδιες εθνικές κι ευρωπαϊκές δυνάμεις με ταυτόχρονη διασφάλιση της ζωής των προσφύγων και των μεταναστών.

Όπως ξεκαθαρίζει, «στην περίπτωση κατά την οποία η συντεταγμένη Πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς που εμπλέκονται στο μεταναστευτικό-προσφυγικό δεν προβούν στον άμεσο απεγκλωβισμό των μεταναστών, εντός 48 ωρών, από το νησί με άρση γεωγραφικού περιορισμού, ο δήμος θα κινητοποιήσει τους πολίτες "κλείνοντας" τις πόλεις και τα χωριά του δήμου Ανατολικής Σάμου».

Το θέμα απασχολεί απόψε και το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ προληπτικά σήμερα τα σχολεία όλων των βαθμίδων, καθώς και οι παιδικοί σταθμοί της πόλεως Σάμου και της Κοινότητας Βαθέος δεν λειτούργησαν.

Το απόγευμα της Τρίτης οργανώθηκε (ήταν προγραμματισμένη από μέρες) Παναιγαιακή κινητοποίηση για την Υγεία και το προσφυγικό-μεταναστευτικό, στο Νοσοκομείο του νησιού, όπου από νωρίς το τοπικό Εργατικό Κέντρο καλούσε σε μαζική συμμετοχή και ξεσηκωμό, μετά και τα γεγονότα που εξελίχθηκαν χθες βράδυ, καθώς «επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες όλων των φορέων και κατοίκων του νησιού μας για το πού οδηγείται η απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του Νομού, Χριστόδουλος Στεφανάδης, δήλωσε πως βρίσκεται «από το πρώτο δευτερόλεπτο σε ανοιχτή και συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους υπουργούς και φορείς, τόσο για την επαναφορά της εύρυθμης λειτουργίας όσο της άμεσης αποσυμφόρησης του νησιού». Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι «πολύ σύντομα η Σάμος θα επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς».


Την ίδια ώρα, ωστόσο, σε δηλώσεις του (Realfm 97,8) ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, επισήμανε εμφατικά την ανάγκη για τον άμεσο απεγκλωβισμό του νησιού, καθώς, όπως εξήγησε, «σε μία κατασκήνωση 680 ατόμων είναι 6.000 πληθυσμός, οι οποίοι είναι ελεύθεροι καθ' όλο το 24ωρο σε μία πόλη 7.000 κατοίκων. Ένας μικρός δρόμος χωρίζει την κατασκήνωση από την πρωτεύουσα, ενώ σε απόσταση 200 μέτρων από το ΚΥΤ βρίσκεται νηπιαγωγείο. Τίθεται κορυφαίο θέμα ασφάλειας των κατοίκων αλλά και των μεταναστών - προσφύγων που θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο από τις ετερόκλητες ομάδες που λειτουργούν στο εσωτερικών του ΚΥΤ» σημείωσε.

«Ζήσαμε από τις πιο δύσκολες στιγμές των τελευταίων χρόνων στη Σάμο. Η ηρεμία που επικρατεί προαναγγέλλει τη νέα έκρηξη. Αποφύγαμε τα χειρότερα χθες βράδυ, αλλά μετράμε ώρες για νέα εξέγερση. Η κατάσταση έχει ξεφύγει, είναι μη διαχειρίσιμη. Ο κόσμος φοβάται, υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια. Είναι απαράδεκτο να παραμένει αυτή η αίσθηση» τόνισε.

Ο κ. Στάντζος απηύθυνε έκκληση να αποχωρήσουν από το νησί οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. «Πρέπει να φύγει ο πληθυσμός αυτός, είναι μονόδρομος. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή αυτή τη στιγμή, είναι αποσταθεροποιημένη όλη η περιοχή. Δεν μπορεί να υπάρχει τέτοια σύνθεση πληθυσμών πάνω στη Σάμο» είπε.

«Υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξει απεγκλωβισμός του πληθυσμού από το νησί, αλλά θέλουμε έμπρακτη απόδειξη με απεγκλωβισμό του πληθυσμού. Δεν μπορώ να προστατεύσω το νησί. Οι Σαμιώτες από το 2015 εκφράζουμε αλληλεγγύη στο προσφυγικό, αλλά δεν μπορεί το αντίτιμο που παίρνουμε να είναι η κατεστραμμένη πόλη. Με αίσθημα ευθύνης έναντι των πολιτών, σας λέω μετράμε ώρες για νέα εξέγερση. Όχι στη Σάμο αυτή η τύχη!» ανέφερε ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου.



«Η αναταραχή ξεκίνησε μέσα στην πόλη μεταξύ δύο εθνοτήτων με τρεις τραυματίες και μεταφέρθηκε μέσα στο ΚΥΤ, όπου υπήρξαν σε δύο σημεία εστίες πυρκαγιάς» περιέγραψε από την πλευρά του (στο Open) ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης. Όπως συμπλήρωσε, «όλοι οι ένοικοι του ΚΥΤ μετέβησαν στην παραλιακή λεωφόρο, οι κάτοικοι ήταν κλεισμένοι στα σπίτια τους, αίματα στον δρόμο... Μια πόλη σε μικρογραφία του τι συμβαίνει στη Συρία. Γίνονται συμβάντα καθημερινώς, αλλά αυτό το γεγονός θα έχει πολλές επιπτώσεις, γιατί ήδη οι αρχές της πόλης είναι ξεσηκωμένες. Η κατάσταση στο Βόρειο Αιγαίο είναι τραγική, η κυβέρνηση πρέπει να επιληφθεί του θέματος» τόνισε ο κ. Μουτζούρης.



Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, με αφορμή συμπλοκή μεταξύ αλλοδαπών, χθες βράδυ στη Σάμο προκλήθηκαν ταραχές στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με την άμεση επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων.

Από τη συμπλοκή τρία άτομα διακομίστηκαν με τραύματα από αιχμηρά αντικείμενα στο τοπικό Νοσοκομείο, όπου παραμένουν για νοσηλεία οι δύο.

Στο νησί νωρίς σήμερα το πρωί κατέφθασαν αστυνομικές δυνάμεις από την Αθήνα, ώστε να ενισχυθούν οι τοπικές Υπηρεσίες.

Με τη σειρά της, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Σάμου περιγράφει πως η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 22:12 της Δευτέρας, αρχικά σε εξωτερικό αγροτοδασικό χώρο και σε απόσταση περίπου έξι μέτρων από την περίφραξη του ΚΥΤ Σάμου, εξωτερικά της δυτικής πλευράς. Η πυρκαγιά επεκτάθηκε εντός του περιφραγμένου εσωτερικού χώρου και σε απόσταση περίπου 30 μέτρων από το σημείο όπου ξέσπασε, με κατεύθυνση προς την ανατολική πλευρά, όπου και περιορίστηκε στον τσιμεντένιο δρόμο, ο οποίος ξεκινά από τη νότια πύλη εισόδου και καταλήγει στη βόρεια πύλη.

Καταστράφηκαν 15 σκηνές τύπου Λουξεμβούργου των 15 ατόμων η κάθε μία, εννέα σκηνές τύπου life shelter ολοσχερώς και δύο μερικώς, ένας οικίσκος WC κι ένας οικίσκος μερικώς, δύο μικρά κτίσματα-αποθήκες (ισόγειες πέτρινες με κεραμοσκεπή) με τα υλικά που υπήρχαν στο εσωτερικό τους, καθώς και όλα τα είδη ρουχισμού και είδη κλινοστρωμνής που υπήρχαν εντός των σκηνών. Επίσης κάηκαν πεύκα και ελιές, έκτασης ενός στρέμματος. Στα καιόμενα καταλύματα υπήρχε ανεξακρίβωτος αριθμός φιαλών υγραερίου (γκαζάκια) και φιάλες των πέντε και δέκα kgr, πολλές από τις οποίες απομακρύνθηκαν από τις φλεγόμενες εστίες.


Η πυρκαγιά κατασβέστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Σάμου με εννέα πυροσβεστικά οχήματα και δύο πυροσβεστικά οχήματα από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Καρλοβάσου, με 43 πυροσβέστες, με τη συνδρομή κι εθελοντικών πυροσβεστικών οχημάτων της ευρύτερης περιοχής και δυνάμεων της ΕΛΑΣ που βοηθούσαν στο έργο της κατάσβεσης.

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com