AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

25 Νοε 2012

Λαμπρό παράδειγμα κοινωνικής αλληλεγγύης στη Σάμο


Λαμπρό παράδειγμα για όλη την Ελλάδα αποτελεί το δίκτυο ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών που έχει δημιουργηθεί στη Σάμο, έπειτα από την πρωτοβουλία μιας μικρής ομάδας ατόμων που πιστεύουν στην κοινωνική αλληλεγγύη.

Πρόκειται για την ηλεκτρονική πύλη του Δικτύου Αλληλεγγύης και Ανταλλαγών Σάμου, όπου όλες οι ανταλλαγές αγαθών και υπηρεσιών καταγράφονται ηλεκτρονικά και αποτιμώνται «μόνο» ως ανταλλακτική μονάδα, το οποίο αντιστοιχεί περίπου σε ένα ευρώ.

Όπως σημειώνουν οι εμπνευστές του, πρόκειται «για ένα μοναδικό εργαλείο» που μπορεί να αντικαταστήσει την έλλειψη χρημάτων με την αφθονία των προσφερόμενων ειδών και υπηρεσιών, χωρίς τη διαμεσολάβηση χρήματος.

Για εκείνους που δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή έχουν οριστεί σημεία εξυπηρέτησης για ανταλλακτικές πράξεις, οι οποίες μπορεί να αφορούν σε ανταλλαγή ειδών (π.χ δίνω λάχανο-παίρνω αυγά) ή σε υπηρεσίες με αγαθά (π.χ ημερήσια προσφορά συλλογής ελαιοκάρπου- ανταλλαγή με λάδι από το ελαιοτριβείο) ή και ετερόκλητων ειδών. Μπορεί επί παραδείγματι κάποιος που διαθέτει υπομονή και γνώση στη διεκπεραίωση υποθέσεων και συναλλαγών με το δημόσιο, να παρέχει στο δίκτυο αυτή την υπηρεσία και να καταγράφει «μόνο» ανταλλάσσοντάς τα με είδη που έχει ανάγκη.

Οι συμμετοχές στη Σάμο ανέρχονται σε σημαντικό αριθμό και περιλαμβάνουν συνήθεις ανταλλαγές αλλά και κάποιες ιδιαίτερες υπηρεσίες, όπως τη συντροφιά υπερηλίκων, το μαντάρισμα ρούχων, την καθημερινή βόλτα του σκύλου, μαθήματα πολεμικών τεχνών ως και... νανούρισμα ή παραμύθια σε παιδιά.

Σύμφωνα πάντως με τα μέλη της Ομ.Α.Σ. (Ομάδα Ανταλλαγών Σάμου) που εμπνεύστηκαν και υλοποιούν το πρωτότυπο αυτό ανταλλακτήριο, «με το σύστημα αυτό, εισερχόμαστε στην κοινωνική οικονομία καταργώντας μεσάζοντες και κερδοσκοπία, ενισχύοντας τις κοινωνικές σχέσεις και την αλληλεγγύη, επαναπροσδιορίζοντας τις καταναλωτικές μας συνήθειες...».


Πηγή: zougla.gr