AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

15 Ιαν 2016

Συνάντηση Αγγελόπουλου - Φλαμπουράρη για το Hotspot


Με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη συναντήθηκε την Πέμπτη στην Αθήνα ο Δήμαρχος Σάμου. Ο Μιχάλης Αγγελόπουλος ενημέρωσε τον υπουργό σχετικά με τα ζητήματα που έχουν ανακύψει στην τοπική κοινωνία του νησιού από την επιλογή του πρώην Πεδίου Βολής ως χώρου δημιουργίας Κέντρου Υποδοχής Μεταναστών (Hotspot).

Ο κ. Αγγελόπουλος παρέδωσε στον υπουργό επιστολή-υπόμνημα όπου αναπτύσσονται οι λόγοι για τους οποίους το πρώην πεδίο βολής είναι ακατάλληλο για να χρησιμοποιηθεί ως κόμβος υποδοχής προσφύγων.

Ζήτησε την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας και της τεχνικής ομάδας του υπουργείου στη Σάμο και αναφέρθηκε στα κύρια σημεία του ψηφίσματος του προχθεσινού έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σάμου.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε τον Δήμαρχο ότι θα μελετήσει το υπόμνημα και θα απαντήσει άμεσα.



Το υπόμνημα του Δημάρχου Σάμου προς τον υπουργό Επικρατείας:

"Αγαπητέ κ. Φλαμπουράρη,

H πόλη της Σάμου (με πληθυσμό 6191 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011) είναι μια πόλη γραμμικής μορφής κατασκευασμένη κατά μήκος της ακτογραμμής του κόλπου Βαθέος χωρίς καθόλου αστικό βάθος. Ο χώρος που βρίσκεται τοποθετημένο το υπάρχον ΚΕ.Π.Υ. (χωρητικότητας 280 ατόμων) «δεσπόζει» πάνω από το κέντρο της πόλης, και απέχει μόλις 400 μέτρα από το ιστορικό κέντρο (Δημαρχείο, Δημοτικό κήπο, κ.λ.π) και τον εμπορικό δρόμο, και μόλις 500 μέτρα από την κεντρική πλατεία και την παραλία που είναι το επίκεντρο των κοινωνικών, τουριστικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων της πόλης μας.

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι η επέκταση του υπάρχοντος ΚΕ.Π.Υ. και η εγκατάσταση ενός μεγάλου αριθμού μεταναστών στο συγκεκριμένο σημείο, σε ένα κέντρο ανοιχτής δομής, θα έχει ως συνέπεια να επηρεάσει σε δραματικό βαθμό την κοινωνική και οικονομική δομή της πόλης. Σε μια πόλη που η οικονομική της δραστηριότητα στηρίζεται κατά μείζονα λόγο στον τουρισμό κατά τους θερινούς μήνες, θα υπάρξουν ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στον τομέα αυτόν από την ύπαρξη 2000 και πλέον μεταναστών που θα περιφέρονται μέσα στους δρόμους και θα είναι αποτρεπτικός παράγοντας για τους τουρίστες να διαμείνουν μέσα στη πόλη. Ήδη η προσέγγιση κρουαζιερόπλοιων στον επιβατικό λιμένα της πόλης, κατά την περασμένη τουριστική περίοδο, μειώθηκε δραματικά με κύρια αιτία την παρουσία μεταναστών στους χώρους που αποβιβάζονταν αλλά και επισκέπτονταν οι τουρίστες.  Ο οικονομικός μαρασμός που θα επέλθει θα είναι ανεπανόρθωτος.

Επιπλέον η έξοδος των μεταναστών αυτή την στιγμή από το κέντρο γίνεται από ένα χωματόδρομο που οδηγεί κατευθείαν στον περιφερειακό δρόμο της πόλης. Ο δρόμος αυτός είναι ταχείας κυκλοφορίας και η διέλευσή του από μικρά παιδιά, συχνά χωρίς την κατάλληλη γονική εποπτεία αλλά και κυκλοφοριακή αγωγή, αλλά και ενηλίκων, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους τροχαίου ατυχήματος το οποίο έως τώρα, από ευτυχή συγκυρία,  δεν έχει προκληθεί.

Το βασικότερο πρόβλημα όμως από την χωροθέτηση του ΚΕ.Π.Υ. στο συγκεκριμένο σημείο, είναι η αδυναμία κάλυψης των αναγκών ύδρευσής του. Η πόλη μας υδροδοτείται από την περιοχή του Μεσοκάμπου αντλώντας κατά τους θερινούς μήνες, που είναι και οι μέγιστες καταναλώσεις, συνολική ποσότητα  περίπου 3500m3 ημερησίως. Από αυτά τα 200-300 m3  καταναλώνονται στο υπάρχον ΚΕ.Π.Υ (8% του συνόλου), με αποτέλεσμα η ποσότητα του νερού να μην επαρκεί για την συνεχόμενη υδροδότηση της πόλης και των γύρω οικισμών της. Για την αντιμετώπιση του παραπάνω προβλήματος, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, προβήκαμε σε συνεχείς και τμηματικές διακοπές της υδροδότησης της πόλης, με αποτέλεσμα οι διάφορες συνοικίες να υδροδοτούνται εκ περιτροπής και μόνο κατά χρονικά διαστήματα το πολύ δώδεκα ωρών.  Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προκαλούνται συνεχείς βλάβες στο δίκτυο αλλά και να φθάσει ο τοπικός πληθυσμός στα όρια της αντοχής του. Η επέκταση των εγκαταστάσεων του υπάρχοντος ΚΕ.Π.Υ. και ο διπλασιασμός ίσως και τριπλασιασμός του πληθυσμού του, θα έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία κάλυψης των αναγκών υδροδότησής του, καθώς δεν υπάρχει με τα υφιστάμενα δίκτυα δυνατότητα διοχέτευσης μεγαλύτερης ποσότητας νερού. Αυτό συνεπάγεται την πρόκληση σοβαρών προβλημάτων για τους πρόσφυγες καθώς δεν θα διασφαλίζεται η ατομική τους υγιεινή με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους.

Παρόμοιο πρόβλημα θα δημιουργηθεί και με το δίκτυο αποχέτευσης. Οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις έχουν προβλεφτεί για ένα πλήθος τριακοσίων ατόμων και έχουν συνδεθεί με το δίκτυο της πόλης  με αγωγό συγκεκριμένης διατομής (Φ200) σε σημείο, που από το πρόσφατο έργο δικτύων όμβριων – αποχέτευσης που ολοκληρώθηκε φέτος, είναι ικανό να δεχτεί την συγκεκριμένη ποσότητα λυμάτων. Αύξηση της ποσότητας αυτής ούτε από τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις του κέντρου είναι δυνατόν να αποχετευτεί αλλά ούτε και  ο αγωγός αποχέτευσης της πόλης με τον οποίο συνδέεται το ΚΕ.Π.Υ.  μπορεί να δεχτεί  τις αυξημένες ποσότητες αυτές. Ωστόσο και στις υφιστάμενες κτιριακές εγκαταστάσεις σημειώνονται συχνότατες βλάβες οι οποίες θα πολλαπλασιαστούν με την επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων. Επομένως και στο επίπεδο αυτό θα δημιουργηθεί πρόβλημα τόσο για τους πρόσφυγες όσο και τον τοπικό πληθυσμό το οποίο δεν θα μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουμε και με την αποκομιδή των απορριμμάτων. Η δημοτική ενότητα Βαθέος  διαθέτει για την περισυλλογή των οικιακών και αδρανών απορριμμάτων, 3 απορριμματοφόρα 6 τόνων, ένα μικρό ανοικτό φορτηγάκι καθώς και ένα διαξονικό φορτηγό. Το προσωπικό του δήμου που στελεχώνει τα οχήματα αυτά είναι 4 οδηγοί και 6 εργάτες καθαριότητας. Η ποσότητα των απορριμμάτων, εξαιτίας του μεταναστευτικού προβλήματος, έχει τριπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο με αποτέλεσμα το ένα από τα απορριμματοφόρα να πρέπει να εκτελεί τουλάχιστον 4 δρομολόγια μόνο από το χώρο των μεταναστών προς το ΧΥΤΑ, πράγμα που σημαίνει ότι σε καθημερινή βάση είναι δεσμευμένο για την κάλυψη των αναγκών αποκομιδής απορριμμάτων μόνο στο Κέντρο Υποδοχής. Το ίδιο συμβαίνει και με το φορτηγό το οποίο μεταφέρει σωσίβια και αλλά υλικά (κουβέρτες, παλιά ρούχα κ.λ.π)  τα οποία δεν μπορεί να συμπιέσει το απορριμματοφόρο.  Συνέπεια των ανωτέρω είναι καθημερινά οι 2-3 από τους δέκα  υπαλλήλους  καθαριότητας (και τα δύο από τα συνολικά 5 οχήματα) να απασχολούνται αποκλειστικά για τον χώρο υποδοχής. Εξαιτίας αυτών των συνθηκών η αποκομιδή των απορριμμάτων από περιοχές της πόλης και απομακρυσμένους οικισμούς δεν μπορεί να γίνει στην προβλεπόμενη συχνότητα και σε πολλά σημεία συσσωρεύονται απορρίμματα για δύο και τρεις ημέρες δημιουργώντας συνθήκες επικίνδυνες για την δημόσια υγεία οι οποίες θα επιδεινωθούν έτι περαιτέρω με την έναρξη της τουριστικής περιόδου τον προσεχή Απρίλιο. Ο Δήμος Σάμου με το υπάρχον υλικοτεχνικό δυναμικό αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες που προκύπτουν από τις ροές των μεταναστών.

Στις παραπάνω αδυναμίες θα πρέπει να προσθέσουμε και το επικλινές του εδάφους τόσο στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις όσο και σε όσες πρόκειται να προστεθούν, το οποίο δημιουργεί προβλήματα καθώς  είναι απαγορευτικό για άτομα με κινητικά προβλήματα, τα οποία, όπως είναι αντιληπτό, σε προσφυγικούς πληθυσμούς που προέρχονται από εμπόλεμες καταστάσεις, αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό. Η αδυναμία επομένως μετακίνησης αυτών των ευάλωτων ομάδων δημιουργεί εκ των προτέρων συνθήκες μιας ιδιότυπης «καραντίνας», την στιγμή που στα Hot Spot θα πρέπει να προβλέπεται ειδική μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες.

Το επικλινές του εδάφους, επίσης σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη γεωμορφολογία της περιοχής απαιτεί την εκπόνηση ειδικών μελετών και την υλοποίηση μεγάλης κλίμακας έργων για την αντιπλημμυρική θωράκιση της δομής.

Στον χώρο που παραχωρείται προς επέκταση του υπάρχοντος σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο σχετικό ΦΕΚ θα πρέπει να εξασφαλιστεί η φιλοξενία πλέον των 700 ατόμων εφόσον οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις του ΚΕ.Π.Υ. έχουν δυνατότητα φιλοξενίας 280 ατόμων ενώ η συνολική δυνατότητα φιλοξενίας του Hot Spot θα είναι για 1.000 άτομα. Ωστόσο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις βρίσκονται σε χώρο 7 στρεμμάτων και μπορούν να φιλοξενήσουν 280 άτομα. Η επέκταση του χώρου αφορά έκταση 12 στρεμμάτων και σε αυτήν θα πρέπει να προβλεφθούν, στην χωροθέτηση, εκτός από τους χώρους φιλοξενίας των προσφύγων – μεταναστών και χώροι παροχής ιατρικής φροντίδας, χώροι φιλοξενίας των υπηρεσιών ταυτοποίησης, της υπηρεσίας ασύλου, διεθνών οργανώσεων όπως π.χ. η Ύπατη Αρμοστεία και ο Ερυθρός Σταυρός ή και άλλες οργανώσεις, χώροι διοικητικών υπηρεσιών, πλυντήρια, χώροι διανομής τροφής και ιματισμού, χώροι ατομικής υγιεινής (τουαλέτες, ντουζ κτλ) καθώς και αύλειος χώρος. 

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η παραχωρούμενη έκταση δεν είναι ούτε επαρκής ούτε κατάληλη για την κάλυψη των αναγκών στέγασης των διαμενόντων στο Hot Spot. Θα πρέπει δε να προστεθεί στα παραπάνω και η ανάγκη ύπαρξης χώρων καραντίνας (σ.σ. διπλών: ένας για άνδρες και ένας για γυναίκες και πιθανόν και δεύτεροι για την πιθανότητα ύπαρξης διαφορετικών επιδημιών). Παράλληλα μείζον θέμα υπάρχει και με τους προς απέλαση μετανάστες αφού τα υπάρχοντα κρατητήρια δεν επαρκούν. Επομένως θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη και για ένα χώρο φιλοξενίας τους, μακράς παραμονής καθώς η απομάκρυνσή τους από το νησί απαιτεί πολύ χρόνο αλλά και πρόβλεψη για διοικητικές και ιατρικές υπηρεσίες και για αυτή την ομάδα. Τέλος και προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές συγκρούσεις η χωροθέτηση θα πρέπει να γίνεται με βάση τις εθνικότητες και αυτό δημιουργεί επιπλέον απαιτήσεις στην κατανομή του χώρου. Δημιουργούνται, από τα παραπάνω, σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα μπορέσει ο χώρος να καλύψει  τις βασικές, έστω, προϋποθέσεις διαμονής των προσφύγων – μεταναστών.

Η απόφαση χωροθέτησης του ΚΕ.Π.Υ. δεν μπορεί να ληφθεί εάν δεν έχουν διασφαλιστεί οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την κάλυψη των αναγκών που προαναφέρονται. Σε διαφορετική περίπτωση τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν θα είναι ανυπέρβλητα. Δεδομένου, δε, ότι στο σχετικό ΦΕΚ γίνεται αναφορά στην φιλοξενία 1.000 προσφύγων αλλά η πρακτική απέδειξε ότι οι ημερήσιες προσφυγικές ροές κατά τους τελευταίους μήνες ήταν πολύ παραπάνω ημερησίως, γίνεται αντιληπτό ότι η ανάγκη φιλοξενίας θα αφορά πολύ περισσότερους ανθρώπους πράγμα που σημαίνει ότι τα προβλήματα θα είναι ακόμη οξύτερα.

Ο Δήμαρχος Σάμου

Μιχάλης Α. Αγγελόπουλος
"

Δείτε φωτογραφίες από τις εργασίες στο ΚΕ.Π.Υ.. Τις έδωσε στη δημοσιότητα ο Δήμος Σάμου: