AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

28 Ιαν 2016

Νέο πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Σάμου

Το μοιραίο σκάφος που χρησιμοποίησε ο Αφγανός για να μεταφέρει πρόσφυγες και μετανάστες από τα τουρκικά παράλια στη Σάμο. Πηγή φωτογραφίας: bbc.com

Νέο ναυάγιο με μετανάστες-πρόσφυγες το βράδυ της Τετάρτης στα ανοιχτά της Σάμου. Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης ήταν σε εξέλιξη έρευνες στη θαλάσσια περιοχή βόρεια του νησιού, όπου ο απολογισμός των θυμάτων είναι τραγικός.

Συγκεκριμένα, ανασύρθηκαν 26 νεκροί και συγκεκριμένα πέντε κορίτσια, πέντε αγόρια, έξι γυναίκες και δέκα άντρες.

Διασώθηκαν 9 άτομα, πέντε άνδρες, δύο γυναίκες και δύο παιδιά, που ήταν είτε μέσα στη θάλασσα, είτε πάνω σε σανίδες-απομεινάρια ξύλινου σκάφους.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, στις 9 το βράδυ της Τετάρτης εντοπίστηκε βρεγμένος και με σωσίβιο σε παραλία βόρεια της Σάμου πρόσφυγας ο οποίος δήλωσε ότι μαζί με άλλα άτομα - χωρίς να μπορεί να πει πόσα- αναχώρησαν γύρω στις 3 το πρωί της 27ης Ιανουαρίου από την ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης με σκάφος το οποίο παρουσίασε εισροή υδάτων και ημιβυθίστηκε ενώ μετέφερε 40-50 άτομα. 

Έκτοτε ξεκίνησαν έρευνες από τα σωστικά συνεργεία, ενώ ενημερώθηκε και η τουρκική Ακτοφυλακή, καθώς παραμένει αδιευκρίνιστο αν το ναυάγιο σημειώθηκε εντός των ελληνικών ή των τουρκικών χωρικών υδάτων.

Τους αγνοούμενους -που σύμφωνα με το Λιμενικό ανέρχονται πλέον σε εννέα - αναζητούσαν ως αργά δύο πλωτά του Λιμενικού και ισάριθμα σκάφη της Frontex, ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας, αλιευτικά και τοπικά διασωστικά μέσα, όπως αυτά του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου και του Παραρτήματος Σάμου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Φωτογραφία του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου

Φωτογραφία του Παραρτήματος Σάμου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης

Στην περιοχή έπνεαν βόρειοι άνεμοι έντασης 4-5 Μποφόρ.