AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

10 Σεπ 2019

Το λεπροκομείο της Σάμου θέμα φωτογραφικής έκθεσης στη Θεσσαλονίκη από 13/9


Αντικείμενο της έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο "Μνήμες Hansen", που αρχίζει την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, αποτελεί το εγκαταλελειμμένο λεπροκομείο στο Καρλόβασι της Σάμου, όπως και άλλα 4 πρώην λεπροκομεία ανά την Ελλάδα.


Πληροφορίες για την Έκθεση

Εγκαίνια: Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 19.30

Διάρκεια: 13-19 Σεπτεμβρίου 2019, ώρες 10.00-17.00

Χώρος: Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς, Κατούνη 12-14, Λαδάδικα, Θεσσαλονίκη

Ιστοσελίδα: mnimeshansen.gr

Το λεπροκομείο της Σάμου θεμελιώθηκε το 1887 στη θέση «Παναγίτσα» Καρλοβάσου και περατώθηκε το 1890. Τις δαπάνες ανέλαβε κατά κύριο λόγο το Μοναστηριακό Ταμείο Σάμου. Το λεπροκομείο λειτούργησε, χωρίς διακοπές, έως το 1966, οπότε καταργήθηκε και οι εναπομείναντες λεπροί μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Λοιμωδών της Αθήνας “Αγία Βαρβάρα”.

Μνήμες από τη ζωή στο λεπροκομείο στο Καρλόβασι ήλθαν πρόσφατα στο προσκήνιο, μέσα από τις σελίδες του μυθιστορήματος "Καταραμένες Πολιτείες" της Έλενας Χουσνή.

Δείτε μερικές από τις φωτογραφίες του Λεπροκομείου Σάμου που θα παρουσιαστούν στην έκθεση στη Θεσσαλονίκη:




Πηγή φωτογραφιών και στιγμιότυπο οθόνης: MnimesHansen


Λίγα λόγια για την έκθεση "Μνήμες Hansen"


Tα λεπροκομεία στη Σπιναλόγκα, στη Λέρο, στη Χίο, στη Σάμο και στο νοσοκομείο «Αγ. Βαρβάρα» στην Αθήνα, όπου πέρασαν μεγάλο μέρος της ζωής τους οι άνθρωποι που έπασχαν από τη νόσο του Χάνσεν (τη γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων ως λέπρα) φωτογράφησαν τέσσερις επαγγελματίες υγείας, η νοσηλεύτρια Ευαγγελία Μεϊμέτη, ο παθολόγος-εντατικολόγος Σωτήρης Πατσατζάκης, ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος Κωνσταντίνος Καρόζης και η παθολόγος-λοιμωξιόγος Χαρίκλεια Λούπα.

Στόχος της έκθεσης είναι να «ταξιδέψει» τους επισκέπτες σε μια άλλη εποχή και να ευαισθητοποιήσει για την ανάγκη αποφυγής στιγματισμού και κοινωνικού αποκλεισμού. Η νόσος του Χάνσεν είναι μια λοιμώδης νόσος η οποία παραμορφώνει τα άτομα που πάσχουν αλλοιώνοντας το δέρμα τους, ενώ ο θάνατος μπορεί να επέλθει από τις συνέπειες της νόσου, όπως μολύνσεις ή φυματίωση.

Πηγή: Kathimerini.gr
Αναδημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com