Επιστολή προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη, απέστειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σάμου, Γιώργος Κυριαζής. Του ζητεί να μεριμνήσει για την άμεση, μαζική, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποσυμφόρηση του νησιού από μετανάστες-πρόσφυγες, ώστε πριν την έναρξη του χειμώνα να υπάρχουν στη Σάμο μόνον οι τρέχουσες ροές, για να μη μεταβληθεί σε απέραντο hotspot.
Πιο αναλυτικά, η επιστολή του κ. Κυριαζή προς τον υπουργό, με κοινοποίησή της προς τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργο Κουμουτσάκο, και τον ειδικό γραμματέα Πρώτης Υποδοχής, Μάνο Λογοθέτη, έχει ως εξής:
"Κύριε Υπουργέ,
Η επιστολή μας αυτή αποτελεί κραυγή αγωνίας των επαγγελματιών αλλά και όλων των κατοίκων του νησιού μας για τις αρνητικές εξελίξεις στο μεγάλο πρόβλημα του μεταναστευτικού - προσφυγικού που βιώνουμε καθημερινά με αυξανομένη ένταση. Ο πληθυσμός των εγκλωβισμένων στο νησί μας συνεχώς αυξάνει, οι ροές συνεχίζονται καθημερινά με αμείωτη ένταση και δυστυχώς μέχρι σήμερα κανένα ουσιαστικό μέτρο αντιστροφής αυτής της επικίνδυνης πορείας δεν έχει παρθεί. Είμαστε υποχρεωμένοι να σας δηλώσουμε ότι η αντοχή όλων μας εξαντλείται, ενώ πολύ σύντομα οι καιρικές συνθήκες της επερχόμενης φθινοπωρινής και χειμερινής περιόδου θα μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο το πρόβλημα.
Σας καλούμε λοιπόν να προχωρήσετε σε άμεση μαζική αποσυμφόρηση του νησιού με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ώστε πριν την έναρξη του χειμώνα να υπάρχουν στο νησί μας μόνο οι τρέχουσες ροές.
Την νομοθέτηση ταχυτέρων διαδικασιών εξέτασης των αιτημάτων ασύλου με δεσμευτικό χρονικό διάστημα εξέτασης και τελικής απόφασης. Την επιστροφή στην Τουρκία όλων αυτών που δεν τους χορηγείται άσυλο.
Στο κλείσιμο του ΚΥΤ στο Βαθύ χωρίς τη δημιουργία άλλου στο νησί μας. Θεωρούμε ότι η ομόφωνη απόφαση όλων των φορέων του νησιού μας στη μεγάλη πάνδημη κινητοποίηση της 7/2/19 είναι επίκαιρη και αποτελεί τη μοναδική εγγύηση του ότι το νησί μας δεν θα μεταβληθεί σε ένα απέραντο hot spot.
Στο πλαίσιο αυτής της απόφασης ζητούμε τη μεταφορά των υπηρεσιών ασύλου από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα και τη λειτουργία μακριά από κατοικημένη περιοχή μόνο ενός μικρού κλειστού χώρου υποδοχής και καταγραφής-ταυτοποίησης, αλλά και πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης με δεσμευτικό μικρό χρόνο παραμονής, και στη συνέχεια προώθηση στην ενδοχώρα.
Η αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας με την ενεργοποίηση σύγχρονων μέσων αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Τέλος τονίζουμε για μια ακόμη φορά την ανάγκη για άμεσο και ουσιαστικό έλεγχο της δράση των ΜΚΟ, που δυστυχώς λειτουργούν ανεξέλεγκτα χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανένα".