AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

24 Σεπ 2019

Δήμος Αν. Σάμου: Διαδικτυακή έρευνα για τις μετακινήσεις των πολιτών


Τις διαδικασίες για την εκτέλεση της μελέτης για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) δρομολογεί ο δήμος Ανατολικής Σάμου, που θα καταγράψει τις απαντήσεις των δημοτών του σχετικά με τις μετακινήσεις τους.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του έργου, στο αμέσως επόμενο διάστημα θα διενεργήσει "Διαδικτυακή έρευνα ερωτηματολογίου για την κατανόηση των αναγκών των πολιτών σχετικά με τις μετακινήσεις τους".

Προκειμένου να μπορέσει να κατανοήσει την κινητικότητα των κατοίκων και κατά συνέπεια να μπορέσει να σχεδιάσει με αποτελεσματικό τρόπο τα μέτρα εκείνα που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους, ο δήμος ζητεί την άμεση υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας.

Συγκεκριμένα, ζητεί από τους πολίτες να αφιερώσουν λίγο από τον χρόνο τους προκειμένου να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο μετακινήσεων, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για την ανάλυση των υφιστάμενων συνθηκών κινητικότητας της πόλης και των αναγκών της.

Το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο θα μπορεί να συμπληρώνεται online και το μόνο που θα πρέπει να κάνουν είναι να μπουν στην ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για το έργο, SvakSamos.com, και να πατήσουν στο link της έρευνας: "Διαδικτυακό ερωτηματολόγιο διερεύνησης επιλογών κινητικότητας στον Δήμο Σάμου", το οποίο θα βρίσκεται στην κεντρική σελίδα.

Από το περιεχόμενο της ιστοσελίδας, θα μπορούν να ενημερωθούν σχετικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αστική κινητικότητα, τον ρόλο του καθενός, με καλές πρακτικές ανά τον κόσμο, ενώ θα αναρτώνται τακτικά πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη του έργου.

Ο δήμος Ανατολικής Σάμου δηλώνει πως "χρειάζεται την υποστήριξη όλων μας στην προσπάθεια του να σχεδιάσει το μέλλον της κινητικότητας στο νησί!".

Όπως σημειώνει σχετικά, "στόχος του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας είναι ο καθορισμός ενός πλαισίου στρατηγικών μέτρων, σε πλαίσιο μακροσκοπικού σχεδιασμού, που θα θέσουν τις βάσεις για την αναβάθμιση των υποδομών και των υπηρεσιών που αφορούν την πραγματοποίηση των μετακινήσεων προσώπων και αγαθών εντός της Σάμου. Η εκπόνηση του ΣΒΑΚ Σάμου έχει σαν αφετηρία τόσο την εκπλήρωση των εθνικών και διεθνών επιταγών περί επίτευξης βιώσιμων συστημάτων μετακίνησης, όσο και τα πορίσματα και τις κατευθύνσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου".

Η εκπόνηση του ΣΒΑΚ Σάμου πραγματοποιείται σύμφωνα με τη μεθοδολογία και τα επιμέρους βήματα και εργαλεία που προκύπτουν από τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις Κατευθύνσεις του Πράσινου ταμείου και συμμορφώνεται με το περιεχόμενο του Άρθρου 22 του Νόμου 4599/19.

Στο παρόν στάδιο της μελέτης περιλαμβάνονται ενέργειες που αφορούν τη στελέχωση και εκπαίδευση της ομάδας έργου του δήμου και τη συγκρότηση της ομάδας εμπλεκόμενων φορέων που θα συμβάλλουν στην εκπόνηση του ΣΒΑΚ. Η διαδικασία της εκπαίδευσης ήταν, σύμφωνα με τον δήμο, ιδιαίτερα αποτελεσματική, λόγω της μαζικής συμμετοχής και του υψηλού επιπέδου των συμμετεχόντων και της εμπειρίας τους στις διαδικασίες σχεδιασμού και συνέπεσε με την «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» (16-17 Σεπτεμβρίου). Υλοποιήθηκε από τον Χρήστο Λιμνιό (μέλος της ομάδας υποστήριξης του έργου, συγκοινωνιολόγο μηχανικό), έγινε με τη μορφή παρουσιάσεων και εστίαζε στην διαδικασία εκπόνησης των ΣΒΑΚ, καθώς και στα στοιχεία εκείνα που διαφοροποιούν τον παραδοσιακό συγκοινωνιακό σχεδιασμό με τη νέα βιώσιμη προσέγγιση.

Το περιεχόμενο των παρουσιάσεων αφορούσε τις φάσεις, τα στάδια και τις δραστηριότητες του «Κύκλου του ΣΒΑΚ» που προτείνεται από το ELTIS, ενώ έγινε αναφορά σε εθνικά και ευρωπαϊκά παραδείγματα ΣΒΑΚ και στους πιθανούς κινδύνους και τις ευκαιρίες που ενδέχεται να προκύψουν κατά την εκπόνηση. Σε κάθε επιμέρους τμήμα της παρουσίασης, η ομάδα έργου αντάλλαξε απόψεις προκειμένου να οδηγηθεί σε κοινό αποτέλεσμα.

Επιπλέον, στο παρόν στάδιο της μελέτης συμπεριλαμβάνεται η σύνταξη του προσχεδίου για το σύμφωνο δέσμευσης στις γενικές αρχές βιώσιμης κινητικότητας, ο καθορισμός της περιοχής παρέμβασης, η αξιολόγηση του αντίκτυπου των εθνικών, περιφερειακών και τοπικών σχεδίων και στρατηγικών, καθώς και η επικαιροποίηση του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης. Τέλος, συμπεριλαμβάνεται η διεξαγωγή αυτοαξιολόγησης του σχεδιασμού κινητικότητας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου.

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com