AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

23 Σεπ 2019

Παναγιωτόπουλος: "Να αποσυμφορηθούν τα νησιά πριν καταλυθεί εκεί το σύμπαν"


"Από τον Έβρο περνάνε πλέον πολύ λιγότεροι πρόσφυγες και μετανάστες, οσονούπω δεν θα περνάει κανείς, γιατί θα σφραγιστεί. Κάτι τέτοιο, όμως, δε μπορεί να γίνει στα νησιά, εκεί δεν μπορούμε να υψώσουμε τείχη, αλλά θα κάνουμε ό,τι πιο κοντινό υπάρχει σε αυτό" δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Μιλώντας στον "Alpha", σημείωσε πως σε όλο το μήκος και πλάτος των χερσαίων και θαλασσίων ελληνικών συνόρων θα αυξηθούν όλα τα μέσα επιτήρησης. "Σκοπός είναι η αποτροπή. Δεν είμαι σίγουρος ότι η αυστηρότερη κι εντατικότερη επιτήρηση θα φέρει και την πλήρη αποτροπή. Νομίζω όμως ότι σε πρώτη φάση θα σφίξουν λίγο τα «λουριά»" είπε.

Ο ΥΠΕΘΑ υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει μια μεγάλη έξαρση των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών. "Όταν το σύστημα μπορεί να επεξεργαστεί 600 αιτήσεις ασύλου την εβδομάδα - ασχέτως πότε θα εκδικαστούν, που πάνε πολύ αργά, λόγω της δομής της διαδικασίας του δικαστικού μας συστήματος - και έρχονται 1.000, τότε το πρόβλημα είναι μεγάλο, μαζεύεται δηλαδή κόσμος στα νησιά" ανέφερε.

Κατά τον κ. Παναγιωτόπουλο, "ο Έβρος είναι πιο εύκολος ως προς την επιτήρησή του, διότι είναι χερσαία σύνορα. Υπάρχει αυξημένη επιτήρηση και θα γίνει ακόμα αυστηρότερη, με περισσότερα παρατηρητήρια, εντατικότερες διαδικασίες επιτήρησης και παρατήρησης, περισσότερα μέσα περιπολίας παντού. Ήδη, ο Έβρος δεν είναι μεγάλο σημείο εισόδου. Το πρόβλημά μας είναι κυρίως στα νησιά" δήλωσε, συμπληρώνοντας πως "εμείς αυτή τη στιγμή θέλουμε να εκπέμψουμε ένα αυστηρότερο σήμα ως προς τη συνολική στάση της κυβέρνησης και της χώρας" στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Αναφερόμενος στα θαλάσσια σύνορα της χώρας, ο ΥΠΕΘΑ εξήγησε ότι "αποφασίσαμε να ενισχύσουμε τα μέσα επιτήρησης από άκρη σε άκρη στο Αιγαίο. Επομένως, ενισχύονται όλα τα παρατηρητήρια - και υπάρχουν πολλά στα νησιά του Αιγαίου - με επιπλέον στελεχιακό δυναμικό του Στρατού, με ό,τι μέσο διαθέτουμε. Υπό την επιτήρηση πάντα του Λιμενικού, γιατί αυτό διεξάγει τις επιχειρήσεις" είπε.

Όπως συμπλήρωσε, τα 15 σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού είναι ανεπτυγμένα από τη Λέσβο μέχρι και τη Ρόδο. "Όλα τα μικρότερα σκάφη μας είναι εκεί. Θα προωθηθούν μάλλον κάπως πιο μπροστά, όχι δυτικά της Λέσβου, για παράδειγμα, αλλά ανατολικά, σε διάφορα σημεία απ’ όπου θα επιτηρούν. Θα δανείσουμε, κατά κάποιο τρόπο, στο Λιμενικό πλωτά μέσα, που θα περιπολούν. Πάντα όταν αυξάνονται κι εντείνονται οι περιπολίες πλωτών μέσων, με στελέχωση φυσικά και από το Λιμενικό που έχει πάντα την εποπτεία των επιχειρήσεων, πάντα αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά. Όχι σε βάθος χρόνου, αλλά αρχικά τουλάχιστον λειτουργεί αποτρεπτικά. 

Πρέπει να δείξουμε εντονότερη παρουσία σε κάθε επίπεδο... Πρέπει να αποσυμφορηθούν τα νησιά, πριν καταλυθεί το σύμπαν εκεί πέρα. Αυτό αναπόφευκτα σημαίνει ότι κάποιοι (πρόσφυγες και μετανάστες) θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα. Εκεί πρέπει κάπου να φιλοξενηθούν, με κάποιες συνθήκες. Αναπτύσσεται μία προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει αναλάβει αυτή την αποστολή στο εσωτερικό της χώρας... Το δικό μας κομμάτι είναι να αυξήσουμε την επιτήρηση, τα μάτια και τα αυτιά που «σκανάρουν» το Αιγαίο και την παρουσία μας εκεί αποτρεπτικά" σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.