AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

24 Σεπ 2019

Δήμοι Αν. Σάμου-Μπερνάλντα: Πρωτόκολλο Συνεργασίας-Αδελφοποίησης


Το πρωτόκολλο συνεργασίας τους σφράγισαν ο δήμος Ανατολικής Σάμου κι ο ιταλικός δήμος Μπερνάλντα-Μεταπόντιου, το μέρος όπου απεβίωσε ο φιλόσοφος Πυθαγόρας.

Οι δύο πόλεις έχουν κοινή  ιστορική πορεία, από τότε που Έλληνες και Ιταλοί ανίχνευαν τις πολιτιστικές και ιστορικές διαδρομές τους.

Ο δήμος Ανατολικής Σάμου, με ιστορική πρωτεύουσα το Πυθαγόρειο, εκπροσωπήθηκε, στη σχετική τελετή στις 20 Σεπτεμβρίου, από τον αντιδήμαρχο Γιώργο Διονυσίου, που συνοδευόταν από τον ιατρό και πρώην δημοτικό σύμβουλο Δημήτρη Μαυρατζώτη και τον διευθυντή της Διεύθυνσης Τοπικής και Οικονομικής  Ανάπτυξης του δήμου, Σταμάτη Τσολακάκη.

Σύμφωνα με τον δήμο Ανατολικής Σάμου, η φιλοξενία του Δήμου της Μπερνάλντα-Μεταπόντιου απέδειξε τη διαδημοτική ενίσχυση της συνεργασίας, καθώς η αντιπροσωπεία ερχόταν σε καθημερινή επαφή με επιφανείς καθηγητές Πανεπιστημίου, οι οποίοι ασχολούνται με τον Πυθαγόρα, σε διεθνή συνέδρια επιφανούς κύρους, με τους οποίους έγιναν συζητήσεις για την ανταλλαγή καλών πρακτικών.

Προτάθηκε η δημιουργία ενός δικτύου επικοινωνίας μεταξύ των σχολείων του δήμου Ανατολικής Σάμου και  των σχολείων του Κρότωνα και εξετάστηκαν οι προοπτικές ανάπτυξης θεματικού-μαθητικού τουρισμού μεταξύ των δύο δήμων.

Η  έναρξη της τελετής σηματοδοτήθηκε με τα εγκαίνια της αίθουσας εκδηλώσεων εντός του ιταλικού δημαρχείου, στην οποία δόθηκε το όνομα Πυθαγόρας. Στη συνέχεια, απευθύνθηκαν χαιρετισμοί από τον Γιώργο Διονυσίου και τον Ιταλό δήμαρχο Δρ. Ντομένικο Ραφαέλε Ταταράννο. Ο κ. Διονυσίου τόνισε ότι "ως δήμος, προσβλέπουμε στην παγίωση της δυναμικής επικοινωνίας μεταξύ των πόλεων, πέρα από τα συνήθη κανάλια τουριστικής προβολής και διαφήμισης. Είναι πεποίθησή μας ότι ο πολιτισμός ενώνει. Άλλωστε, μας συνδέουν ισχυροί μορφωτικοί και φιλολογικοί δεσμοί, συνάφεια φιλοσοφικής σκέψης και κοινή πορεία στα κλασικά γράμματα. Δημιουργούμε, λοιπόν, πολιτιστικές διαδρομές, ενσωματώνουμε νέες, πράσινες, πρακτικές, εμπλουτίζουμε το τουριστικό προϊόν με εισροές και διαλειτουργικότητες από τις πολιτιστικές-δημιουργικές βιομηχανίες. Με αυτόν τον τρόπο, προσδίδουμε νέα ανάγνωση στα μνημεία, διασώζεται και προβάλλεται η άυλη κληρονομιά, δημιουργούνται δίκτυα, προσφέρεται δουλειά σε δημιουργικούς ανθρώπους και σε καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις του ευρύτερου πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα, από τις τέχνες ως τη γαστρονομία".

Στη συνέχεια, υπογράφηκε το Πρωτόκολλο Συνεργασίας-Αδελφοποίησης με την κύρωση αποδοχής του πρωτοκόλλου, γεγονός που αποτελεί εγγύηση της ανάπτυξης των δραστηριοτήτων προσανατολισμένων στην πρόοδο των δύο δήμων.

Στην κεντρική πλατεία της πόλης έγινε η έναρξη ενός τριήμερου φεστιβάλ εκδηλώσεων  (20-22 Σεπτεμβρίου), όπου μπροστά στο άγαλμα του Πυθαγόρα πραγματοποιήθηκε τελετή απόδοσης τιμών στον μεγάλο μύστη και δάσκαλο.

Μεταξύ άλλων, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες, η αναπαράσταση του γάμου του Δία με την Ήρα και η απόβαση των Αχαιών για τη δημιουργία των αποικιών.

Και οι δυο δήμοι δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν με στόχο την αξιοποίηση του συνόλου της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, ενισχύοντας τον κοινό δεσμό τους με τον Πυθαγόρα, για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών και δράσεων κοινωνικού, επιχειρηματικού, πολιτιστικού και εθελοντικού χαρακτήρα.

Δείτε φωτογραφίες από την επίσκεψη της σαμιώτικης αποστολής στην Ιταλία και την τελετή υπογραφής του πρωτοκόλλου συνεργασίας ανάμεσα στους δήμους Ανατολικής Σάμου και Μπερνάλντα!