AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

25 Σεπ 2019

BINTEO-ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Η πρώτη φθινοπωρινή καταιγίδα στη Σάμο!

Φωτογραφία του Μανώλη Θράβαλου από την περιοχή Νησί της ανατολικής Σάμου

Φαντασμαγορικό σκηνικό αλλά και πολλά προβλήματα δημιούργησε η χθεσινοβραδινή, πρώτη μεγάλη φθινοπωρινή καταιγίδα στη Σάμο!

Η καταιγίδα προκάλεσε ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, με αποτέλεσμα περιοχές όπως το Καρλόβασι, οι Μυτιληνιοί και ο Πλάτανος να μείνουν χωρίς ρεύμα για αρκετές ώρες ενώ στον Όρμο Μαραθοκάμπου σημειώθηκε και πολύωρη διακοπή νερού. 

Η ιστοσελίδα Blitzortung.org κατέγραψε το τεράστιο πλήθος αστραπών στη Σάμο και τη γύρω περιοχή το βράδυ της Τρίτης:



Οι εκατοντάδες κεραυνοί και αστραπές που έπεφταν διαδοχικά έκαναν τη νύχτα μέρα στο νησί.

Το παρακάτω βίντεο του Μιχάλη Καρδαμίτση (Michali's Films) αποτυπώνει την ατμόσφαιρα που επικράτησε το βράδυ της Τρίτης στο Πυθαγόρειο!




Ο Μανώλης Θράβαλος περιγράφει την παραπάνω φωτογραφία του από τη χθεσινοβραδινή κακοκαιρία στη Σάμο ως "ένα σκηνικό βγαλμένο από όνειρο", για να  προσθέσει:

"Την χθεσινή καταιγίδα λίγο πολύ όλοι στη Σάμο την απολαύσανε. Ασταμάτητες αστραπές, βροχή με το τουλούμι και μία νέφωση τόσο χαμηλή που έκρυβε ακόμα και τις πιο χαμηλές λοφοκορφές. Και όλα αυτά στο τέλος μίας μέρας που θύμιζε όψιμο καλοκαίρι!

Παρ’όλη την μοναδική αίσθηση φθινοπώρου που έφερε η ισχυρή κακοκαιρία, φωτογραφικά ήταν μία μικρή απογοήτευση, μιας και οι περισσότερες ηλεκτρικές εκκενώσεις συνέβαιναν εντός των νεφών και δεν άφηναν το περιθώριο για εντυπωσιακές λήψεις. Το μοναδικό χρονικό παράθυρο για πιο ενδιαφέροντα κάδρα που θα μπορούσα να έχω ήταν μετά το πέρασμα της καταιγίδας και πριν το ξημέρωμα. Έτσι, αφού έφαγα όλη τη βροχή περιμένοντας υπομονετικά μέσα στην ομίχλη στην περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής, λίγο μετά τις 3 ο καιρός άνοιξε, αποκαλύπτοντας την όμορφη ακτογραμμή της ανατολικής Σάμου, καθώς οι καταιγίδες συνέχιζαν την πορεία τους στα βάθη της Τουρκίας.

Βγήκα από το αυτοκίνητο και ετοίμασα την κάμερα για λήψεις μισής περίπου ώρας, ώστε να έχω ένα μικρό timelapse από το ονειρικό σκηνικό. Η ομίχλη έκρυβε ακόμα την παραλία Μουρτιά στα πόδια μου, ασταμάτητοι κεραυνοί φώτιζαν τα γαλήνια νερά των κολπίσκων της Μικρής και της Μεγάλης Λάκας και η απόλυτη σιωπή διακοπτόταν μόνο από το μακρινό βουητό της καταιγίδας και ενίοτε από τον – αρκετά τρομακτικό - ήχο των μικρών κατολισθήσεων στην απόκρυμνη πλαγιά. Μία από αυτές μου έφερε πραγματικά ρίγη, μιας και η πέτρα που αρχικά ξεκόλλησε, παρέσυρε μετά από λίγο και άλλες μεγαλύτερες, με το φοβερό βουητό από τα βράχια που κατρακυλούσαν να διαρκεί σχεδόν ένα ολόκληρο λεπτό και να αντηχεί σε ολόκληρη την περιοχή.

Την ώρα που ολοκληρώνονταν οι απαραίτητες λήψεις για το timelapse, μία νέα καταιγίδα μας πλησίαζε από τη μεριά της Χίου και έτσι συνέχισα το ολονύχτιο «κυνήγι» στην περιοχή Νησί, όπου και έβγαλα μεταξύ άλλων και τη φωτογραφία που θα μοιραστώ στο πρώτο σχόλιο από κάτω. Αν η κακοκαιρία έδωσε και εσάς ενδιαφέρουσες λήψεις, θα χαρώ πολύ να τις μοιραστείτε μαζί μου με τον ίδιο τρόπο. Σας ευχαριστώ όλους από καρδιάς για τα σχόλιά σας και την αγάπη σας! Να έχετε ένα όμορφο βράδυ!"

Δείτε και άλλες φωτογραφίες από την κακοκαιρία στη Σάμο!

Φωτογραφία του Σταμάτη Γούναρη

Φωτογραφία του Χρήστου Δημητρίου με κεραυνό στην πόλη της Σάμου το βράδυ της Τρίτης

Φωτογραφία του Udo Burczyk από το πλημμυρισμένο το πρωί της Τετάρτης πάρκινγκ του Αγίου Νικολάου στο Κοκκάρι

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com