AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

17 Ιαν 2016

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Επιχείρηση ανάσυρσης των νεκρών του τραγικού ναυαγίου


O Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου (Σ.Α.Σ) κλήθηκε στις 11:56 π.μ του Σαββάτου από το Λιμεναρχείο Σάμου, να συνδράμει σε επιχείρηση ανάσυρσης των νεκρών του ναυαγίου στο ακρωτήριο Πράσσο.

Συγκεκριμένα, από τον Σ.Α.Σ ζητήθηκε να επιχειρήσει στο Βαθύρεμα, όπου, λόγω της ακτογραμμής και των κακών καιρικών συνθηκών, το πλωτό του Λιμενικού Σώματος και τα διασωστικά σκάφη της σουηδικής ομάδας διάσωσης Sjoraddnings αδυνατούσαν να προσεγγίσουν.

Με το σκάφος "Γοργώ" του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου, ομάδα 5 αυτοδυτών απέπλευσε από το λιμάνι Μαλαγαρίου και έφτασε στο Βαθύρεμα όπου αμέσως εντοπίστηκε νεκρός ένας ενήλικας άνδρας.

Τρεις αυτοδύτες βούτηξαν και κολύμπησαν ως την ακτή φέροντας μαζί τους πλωτό φορείο.

Στη ακτή τοποθέτησαν τον νεκρό πρώτα σε ειδικό σάκο και μετά τον ασφάλισαν στο φορείο.

Κολυμπώντας, προσέγγισαν το σκάφος "Γοργώ" όπου και ανέβασαν με ασφάλεια τη σορό.

Στον γυρισμό ελέγχτηκε όλη η ακτογραμμή για τυχόν επιζώντες, χωρίς αποτέλεσμα.

Η σορός παραδόθηκε στο Λιμενικό Σώμα στο αλιευτικό καταφύγιο της πόλης της Σάμου.

Η επιχείρηση έληξε στις 15:00 με την επιστροφή του σκάφους του Σ.Α.Σ. στο λιμάνι Μαλαγαρίου.

Δείτε φωτογραφίες από τη συμμετοχή του Σ.Α.Σ στην επιχείρηση:



















Η συμβολή της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης ναυαγίου

Στις 11:50 το πρωί του Σαββάτου το Λιμεναρχείο Σάμου, σε συνεργασία με το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας της Αντιπεριφέρειας Σάμου, ζήτησε τη συνδρομή του Παραρτήματος Σάμου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (Ε.Ο.Δ) σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης ναυαγίου στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Νότια-Νοτιοανατολικά του ακρωτηρίου Πράσο.

Άμεσα το διασωστικό σκάφος "Rescue 5" με πλήρωμα 5 διασώστες του τμήματος υγρού στοιχείου και τον ανάλογο εξοπλισμό, το οποίο ήταν σε επιφυλακή λόγω της έκδοσης δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, μετέβη στην περιοχή. Σε συνεργασία με το διασωστικό σκάφος MOAS και το ελικόπτερο Super Puma της Π.Α. πραγματοποίησαν επί 3 ώρες έρευνα ανοικτά στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή υπό εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες για τυχόν ανεύρεση ναυαγών ή σορών. Μετά την αποχώρηση του ελικοπτέρου και του σκάφους της MOAS, η έρευνα συνεχίστηκε στην παράκτια περιοχή του ακρωτηρίου. Ήδη το σκάφος του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου είχε ολοκληρώσει την ανάσυρση μιας σωρού από παραλία και τα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης συνέχισαν την έρευνα στις άλλες παραλίες.

Μετά από την ολοκλήρωση της παράκτιας έρευνας στην περιοχή χωρίς άλλο αποτέλεσμα και με την έναρξη καταιγίδας σε συνδυασμό με τον πολύ ισχυρό νότιο άνεμο, μετά από επικοινωνία με το Λιμεναρχείο Σάμου, οι διασώστες επέστρεψαν για την βάση τους.

Δείτε φωτογραφίες από τη συμμετοχή της Ε.Ο.Δ. στην επιχείρηση: