AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

26 Ιουλ 2013

ΒΙΝΤΕΟ: "Απαράδεκτες οι συνθήκες κράτησης λαθρομεταναστών στη Σάμο"

 

Για απαράδεκτες συνθήκες στους χώρους κράτησης μεταναστών στο Λιμεναρχείο Σάμου κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, εστιάζοντας κυρίως στις ελλείψεις που υπάρχουν στα θέματα υγιεινής και καθαριότητας των μεταναστών αλλά και προφύλαξης του προσωπικού.

Η Ομοσπονδία περιγράφει τους ανύπαρκτους χώρους κράτησης, με αποτέλεσμα να "μετατρέπεται το Λιμεναρχείο Σάμου σε ξενοδοχείο, εστιατόριο και νοσοκομείο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγιεινή και ασφάλεια του προσωπικού". Τονίζει, επίσης, την ανυπαρξία κεντρικού σχεδιασμού, μέριμνας προς τους μετανάστες και την υποστελέχωση της υπηρεσίας.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες η Ομοσπονδία θα στείλει σχετική έκθεση με όσα κατέγραψε στον πρωθυπουργό, στον υπουργό Ναυτιλίας και στον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος.

Δείτε το βίντεο που ανέβασαν οι λιμενικοί στο YouTube, στο οποίο αποτυπώνονται οι συνθήκες κράτησης των παράνομων μεταναστών στη Σάμο:


Οι λιμενικοί επικεντρώνονται στα εξής προβλήματα:

"Ανύπαρκτοι χώροι κράτησης μετατρέποντας το Λιμεναρχείο Σάμου σε ξενοδοχείο, εστιατόριο, νοσοκομείο με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγιεινή και ασφάλεια του προσωπικού.
 
- Ανυπαρξία κεντρικού σχεδιασμού από την αρχή έως το τέλος, αναγκάζοντας την Υπηρεσία να αυτοσχεδιάζει, να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια με χρήματα των συναδέλφων που στη θέα των πεινασμένων ανθρώπων, παιδιών, άρρωστων, δεν μπορεί παρά να θέτει σε προτεραιότητα την αλτρουιστική του διάθεση και όχι την στείρα υπηρεσιακή.
 
- Ανυπαρξία οποιασδήποτε μέριμνας για την λύση απλών καθημερινών προβλημάτων που ανακύπτουν (υγιεινή και καθαριότητα λαθρομεταναστών) αλλά και μέτρων προφύλαξης του προσωπικού από μολυσματικές ασθένειες (γάντια, μάσκες κλπ) αναγκάζοντας τους συναδέλφους και σε αυτή την περίπτωση να καλύπτουν τις σχετικές ανάγκες από την τσέπη τους.
 
 - Άμεση ανάγκη αποσαφήνισης του χαρακτήρα και του σκοπού λειτουργίας του κέντρου λαθρομετανάστευσης.
 
- Υποστελέχωση της Υπηρεσίας, της οποίας ο αριθμός βαίνει σταθερά μειούμενος εδώ και πάνω από ένα χρόνο, αφού συνάδελφοι φεύγουν με οποιονδήποτε τρόπο χωρίς να αντικαθίστανται.
 
- Παραλαβή νέων μέσων χωρίς ανάλογο σχεδιασμό στελέχωσής τους αλλά με την εύκολη λύση της κάλυψης εκ των ενόντων.
 
- Μη καταβολή των χορηγούμενων από την FRONTEX οδοιπορικών στους συνδέσμους πλωτών και χερσαίων μέσων.
 
- Ανυπαρξία ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ένα ζήτημα που απασχολεί το σύνολο των στελεχών Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. και που συνεχώς τα χρονοδιαγράμματα επίλυσής του βγαίνουν εκτός πραγματικότητας, διαιωνίζοντας και μεγεθύνοντας με τον τρόπο αυτό μία ανυπόφορη και στρεβλή κατάσταση.
 
- Μη καταβολή παραμεθορίου επιδόματος όπως αυτό που λαμβάνουν όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στο δημόσιο δημιουργώντας έτσι υπαλλήλους δύο ταχυτήτων και έντονο αίσθημα αδικίας.
 
- Μη καταβολή πλεύσιμων ημερών εκτός έδρας σε συναδέλφους που νυχθημερόν βρίσκονται στη θάλασσα με κίνδυνο ακόμα και της ίδιας τους της ζωής".

Πηγή: in.gr