AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

23 Απρ 2014

Την Κυριακή 4 Μαΐου και στη Σάμο ο εορτασμός της Ημέρας Φιλελληνισμού

 

Η 19η Απριλίου καθιερώθηκε ως ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης, καθώς ταυτίζεται με την επέτειο του θανάτου του ποιητή και φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα, υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ενός από τους πρώτους που ύψωσαν τη φωνή τους κατά της κλοπής των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Έλγιν. Φέτος, λόγω της εορτής του Πάσχα, ο εορτασμός και για τη Σάμο θα μετατεθεί την Κυριακή 4 Μαΐου 2014.

Στην ποίησή του περιέχονται ισχυρά μηνύματα κατά των φυλετικών διακρίσεων, εναντίον κάθε τυραννίας και υπέρ της Ελευθερίας σε όλο τον κόσμο.

Η μνήμη του Λόρδου Βύρωνα παραμένει ζωντανή στους αιώνες και το μήνυμά του διαχρονικό. Αγωνίσθηκε και θυσιάστηκε για την Εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας και ταυτόχρονα απέδιδε στον εαυτό του τον τίτλο "πολίτης του κόσμου", συνδυάζοντας τον φιλελληνισμό με την υπεράσπιση οικουμενικών αξιών.

Ο πρώτος εορτασμός της ημέρας Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης συμπίπτει με τη συμπλήρωση διακοσίων χρόνων από την πρώτη επίσκεψή του στην Ελλάδα, το 1809.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 130/2008 ορίζονται τα εξής για την Κυριακή 4 Μαΐου:

Ώρα 10.30: Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου χοροστατούντος του Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσεβίου. Μετά τη δοξολογία θα ακολουθήσει ομιλία από εκπαιδευτικό που θα οριστεί από τη Διεύθυνση της Πρωτοβάθμιας ή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ώρα 11.15: Επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλεως στην πλατεία Πυθαγόρα και κατάθεση στεφάνων από την Βουλευτή Σάμου, τον Αντιπεριφερειάρχη  Σάμου, τον Ταξίαρχο Διοικητή της 79ης Α.Δ.Τ.Ε και τον Δήμαρχο Σάμου.

Στη συνέχεια θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή και στο τέλος θα γίνει ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.