AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

25 Αυγ 2016

Το φεστιβάλ της Κ.Ν.Ε στην πόλη της Σάμου


Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Σάμου η προφεστιβαλική εκδήλωση του Τομεακού Συμβουλίου της Κ.Ν.Ε, η οποία ήταν αφιερωμένη στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας και στην προσφυγιά χτες και σήμερα.

Στην εκδήλωση υπήρξε μεγάλη συμμετοχή νέων, μεγαλύτερων, αλλά και προσφύγων που βρίσκονται στο νησί.

Η εκδήλωση άνοιξε με ομιλία της Ρίτας Καρβούνη από τη Τομεακή Επιτροπή Σάμου Κ.Κ.Ε, αφιερωμένη στους σταθμούς και στην πορεία του Φεστιβάλ της Κ.Ν.Ε στο 42χρονο ταξίδι του χωρίς σπόνσορες και χορηγούς, μόνο με το μεράκι και τη φαντασία των μελών και φίλων του Κ.Κ.Ε και της Κ.Ν.Ε. Η ομιλία κατέληξε: "...δίνουμε το μήνυμα ότι οι χαρές της ζωής είναι αξεχώριστες από τις χαρές του αγώνα".

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Άρτεμις Γκεσούλη, γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου Σάμου της Κ.Ν.Ε. 

Αναφερόμενη - μεταξύ άλλων - "στους αγώνες και στις δυσκολίες του Κ.Κ.Ε χτες, με τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας και Σάμου, σήμερα με τους καθημερινούς αγώνες των κομμουνιστών για να πάψει οριστικά και τελεσίδικα η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο",  κατέληξε: "Απαιτείται  αγώνας για το μέλλον και τη ζωή που μας αξίζει,  με φροντίδα  στους ανθρώπους του μόχθου τους ταλαιπωρημένους και ξεριζωμένους. Γνώση των πραγματικών δυνατοτήτων μας και της ιστορίας του λαού μας. Τόλμη για να παλεύουμε αυτό που για άλλους φαντάζει αδύνατο. Αντοχή στις δυσκολίες για να είμαστε έτοιμοι . Να προχωράμε κι εμείς καθώς προβαίνει μπρος η ιστορία".

Το βίντεο από τον πόλεμο στη Συρία, τη προσφυγιά, τις ευθύνες της κυβέρνησης, της Ε.Ε, του ΝΑΤΟ κ.λπ. που προβλήθηκε κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον όλων.

Ξεχωριστή ήταν η έρευνα - αφιέρωμα που επιμελήθηκε ο Κώστας Τζίχας και παρουσίασαν οι Σταύρος Βασιλείου και Βαγγελιώ Αμπαζή, αναφορικά με το πώς αντιμετωπίζονται σήμερα στον καπιταλισμό οι πρόσφυγες, "οι ξεριζωμένοι από ιμπεριαλιστικούς πολέμους για το μοίρασμα των πλουτοπαραγωγικών πηγών και πώς υποδέχτηκαν τους πολιτικούς πρόσφυγες οι σοσιαλιστικές χώρες". "Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που διαθέτει το Κόμμα μας περίπου 56000 ήταν οι πρόσφυγες που πέρασαν στις σοσιαλιστικές χώρες... Κατά γενική ομολογία η υποδοχή και η γενικότερη βοήθεια που έδωσαν οι χώρες που υποδέχτηκαν τους πρόσφυγες, ήταν  υποδειγματική. Η προστασία που δόθηκε στα παιδιά, οι ειδικές θέσεις για τα ελληνόπουλα στα πανεπιστήμια, οι ειδικές υποτροφίες στους σπουδαστές, η δουλειά σε όλους ανεξαιρέτως τους πρόσφυγες που ήταν ικανοί να εργαστούν, η συνταξιοδότηση των αναπήρων και άλλων ομάδων, κι αργότερα και των ίδιων των εργαζομένων, η δωρεάν εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη, η κοινωνική ασφάλιση ακόμα και σε όσους επαναπατρίζονταν αποτέλεσαν αν μη τι άλλο ένα τεράστιο κοινωνικό έργο των χωρών του σοσιαλισμού..." αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Στο μουσικό ταξίδι που ακολούθησε με τραγούδια της προσφυγιάς, της καταδίκης του φασισμού, του αγώνα για τη ζωή που μας αξίζει έπαιξαν και τραγούδησαν  με αλφαβητική σειρά οι: Μάριος Βαλωμένος (τραγούδι), Νίκος Καρβούνης (ενορχήστρωση, κιθάρα), Χρυσούλα Κρητικού (τραγούδι), Γιώργος Νυδριώτης (μπουζούκι), Δημήτρης Παυλής (μαντολίνο), Χρήστος Περίδης (πιάνο, τραγούδι), Μάνος Τσιμιτάκης (κιθάρα, τραγούδι), Θεολόγος Φράγκος (μπουζούκι), Χριστίνα Χαρτζανιώτη (τραγούδι, κρουστά).

Έλληνες και ξένοι επισκέφθηκαν την έκθεση που ήταν αφιερωμένη στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, αλλά και τα ταμπλό που αφορούσαν "την προσφυγιά που βιώνουμε σήμερα σε αντίθεση με την ανωτερότητα του σοσιαλισμού στην αντιμετώπιση των πολιτικών προσφύγων".

Στο χώρο επίσης υπήρχε βιβλιοπωλείο της Σύγχρονης Εποχής.

Επόμενος σταθμός του 42ου Φεστιβάλ Κ.Ν.Ε - Οδηγητή θα είναι το Καρλόβασι στις 10 Σεπτεμβρίου.

Δείτε φωτογραφίες από το φεστιβάλ της Κ.Ν.Ε στην πόλη της Σάμου: