AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

31 Αυγ 2016

Η αντιφασιστική εκδήλωση στην Καστανιά Σάμου



Η Πανσαμιακή Επιτροπή για την Ειρήνη, πραγματοποίησε το Σάββατο εκδήλωση τιμής και μνήμης στο χωριό Καστανιά της Σάμου για τα 45 θύματα των ιταλικών δυνάμεων κατοχής στη δυτική Σάμο το 1943.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με συγκέντρωση στη πλατεία της Καστανιάς όπου για τα ιστορικά γεγονότα της εποχής μίλησε ο Άλκης Πόθος, εκ μέρους του παραρτήματος Π.Ε.Α.Ε.Α-Δ.Σ.Ε Σάμου.

Ακολούθησε πορεία από το μονοπάτι από το οποίο  οδηγήθηκαν οι ΕΑΜίτες αγωνιστές στο χώρο της εκτέλεσης, όπου έγινε προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφανιών από την Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης, το παράρτημα Π.Ε.Α.Ε.Α –Δ.Σ.Ε, το Εργατικό Κέντρο Σάμου, τους Συλλόγους Γυναικών (μελών ΟΓΕ), την Τ.Ε Σάμου του Κ.Κ.Ε και το Τ.Σ Σάμου της Κ.Ν.Ε.

Στη συνέχεια με αυτοκινητοπορεία οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν στη πλατεία Μεσαίου Καρλοβάσου , απ΄ όπου έγινε πορεία προς τη κεντρική πλατεία της πόλης και αντιιμπεριαλιστική - αντιφασιστική συγκέντρωση.

Η ομιλία στη συγκέντρωση έγινε από την Βαγγελιώ Αμπαζή μέλος της Γραμματείας της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης, η οποία αναφέρθηκε κυρίως "στις επικίνδυνες εξελίξεις από την ΝΑΤΟϊκή επιθετικότητα στο τόξο από την Βαλτική, την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική. Επιθετικότητα που επιβάλλεται από τους οξύτατους μονοπωλιακούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο των πηγών ενέργειας και την αντιπαράθεση με τα Ρωσικά μονοπώλια και άλλες αναδυόμενες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις". Η ομιλήτρια κάλεσε το λαό και τη νεολαία σε επαγρύπνηση και αγώνα για "να μην περάσουν τα αιματοβαμμένα σχέδιά τους, να μην πολεμήσουν οι νέοι κάτω από τις σημαίες των μονοπωλιακών συμφερόντων αλλά να αγωνιστούν σε κάθε περίπτωση για την ανατροπή του ιμπεριαλισμού".

Στην συγκέντρωση απαγγέλθηκαν ποιήματα από τη Σοφία Σορόκου(Καστανιά) της ίδιας και από την Στέλλα Μαυρατζώτου (Αντίσταση) του Άγγελου Σικελιανού. 

Δείτε χαρακτηριστικά στιγμιότυπα: