AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

23 Ιαν 2017

Συνάντηση δημάρχων Σάμου, Λέσβου, Χίου, Κω και Λέρου με τον πρωθυπουργό


Συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου θα έχουν σήμερα στις 5.30 το απόγευμα, έπειτα από αίτημά τους οι δήμαρχοι Σάμου, Λέσβου, Χίου, Κω και Λέρου με αντικείμενο την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση και της επιπτώσεις της στα νησιά.

Στην συνάντηση αυτή οι πέντε δήμαρχοι:

α) θα ζητήσουν άμεση αποσυμφόρηση των νησιών από τους συσσωρευμένους μεγάλους αριθμούς προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα νησιά
β) θα απαιτήσουν ανθρώπινες συνθήκες για όλους όσους διαμένουν στα νησιά
γ) θα καταγγείλουν την θεώρηση των νησιών και των τοπικών κοινωνιών ως μεγάλων και ανοικτών ειδικών ζωνών αποκλεισμού για τους πρόσφυγες και μετανάστες από τις πολιτικές πρακτικές που ακολουθούνται σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο
δ) θα ζητήσουν την αναλογική κατανομή του συνολικού μηχανισμού αντιμετώπισης του προσφυγικού/μεταναστευτικού και των ανθρώπων τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο λαμβάνοντας υπόψιν και εθνικά κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια
ε) θα ζητήσουν την ενίσχυση και επιτάχυνση των υπηρεσιών που σχετίζονται με την κρίση των αιτήσεων ασύλου και την εγκαθίδρυση ενός αξιόπιστου μηχανισμού αντιμετώπισης του προσφυγικού/μεταναστευτικού. Είναι αναγκαίο να υπάρχουν εγγυήσεις για την παροχή των απαραίτητων μέσων για τη λειτουργία του
στ) θα ζητήσουν ένα σοβαρό αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόγραμμα για την αντιστάθμιση της μεγάλης ζημιάς που έχουν υποστεί εδώ και δυο χρόνια οι τοπικές κοινωνίες και οι οικονομίες εξαιτίας της αναποτελεσματικότητας αντιμετώπισης από πλευράς των εθνικών και διεθνών αρχών.

Το μεσημέρι οι πέντε δήμαρχοι έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε) στην Αθήνα, ενημερώνοντας για τις πρωτοβουλίες τους αλλά και τις προτάσεις τους προκειμένου να βρεθεί μία βιώσιμη λύση για τους δοκιμαζόμενους δήμους τους.

Φωτογραφία από τη σελίδα του Δημάρχου Σάμου, Μιχάλη Αγγελόπουλου, στο facebook

Φωτογραφία από τη σελίδα του Δημάρχου Σάμου, Μιχάλη Αγγελόπουλου, στο facebook

Οι πέντε δήμαρχοι, Μιχάλης Αγγελόπουλος της Σάμου, Σπύρος Γαληνός της Λέσβου, Μανώλης Βουρνούς της Χίου,  Γιώργος Κυρίτσης της Κω και Μιχάλης Κόλιας της Λέρου μαζί με τον πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε, Γιώργο Πατούλη, υπογράμμισαν τα προβλήματα που δημιουργούνται από την αναλγησία του κράτους στο προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα αφού τα νησιά ασφυκτιούν από εγκλωβισμένους ανθρώπους.

Οι δήμαρχοι τόνισαν πως εκλέχτηκαν για να διοικήσουν και να λύσουν τα πρόβλημα των πολιτών και δημοτών τους και όχι να ασχολούνται με ένα θέμα καθημερινά που πρέπει να απασχολεί την κεντρική διοίκηση.

Μάλιστα χαρακτηριστικά υπογράμμισαν πως στην Γερμανία οι αιτήσεις ασύλου τρέχουν με ρυθμό 5.000 αιτήσεις την εβδομάδα ενώ στην χώρα μας ακομα δεν ξέρουμε τι γίνετε που ταυτόχρονα το μεγάλο πρόβλημα των ασυνόδευτων παιδιών ολοένα και μεγαλώνει χαρακτηρίζοντας μάλιστα το επίπεδο των ρυθμών των ελληνικών αρχών ως «τραυματισμένης χελώνας».

Αυτο που ζητάνε οι δήμαρχοι μέσω της ΚΕΔΕ και που προτείνουν στην Κυβέρνηση είναι ένας «Εθνικός Σχεδιασμός» για την αντιμετώπιση και την διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος.

Πηγή: Α.Π.Ε-Μ.Π.Ε και protothema.gr