AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

21 Ιαν 2017

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Οι μοναδικοί υγρότοποι της Σάμου!


Ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα στους υγροτόπους της Σάμου παρουσιάζει στο ιστολόγιο "Νature of Samos" ο Γιώργος Φάκας. Δείτε το αναλυτικά!

Τα τελευταία χρόνια μέρος της σαμιακής κοινωνίας παρουσιάζει την τάση να αντιλαμβάνεται την αξία των υγροτόπων της Σάμου μακριά από τις αντιλήψεις προηγούμενων δεκαετιών που θεωρούσαν τους τόπους αυτούς σαν ζωτικό στοιχείο οικονομικής ή γεωργικής εκμετάλλευσης, σαν μια απειλή ελονοσίας,ή σαν τόπους που μπορούσαν να κυνηγήσουν.


Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας πολλοί υγρότοποι έπαψαν να υπάρχουν λόγω της αποξήρανσης τους για την αποφυγή της ελονοσίας άλλα και για χρήση τους σε γεωργικές καλλιέργειες. Ευτυχώς στην Σάμο οι λιγοστές αυτές εκτάσεις με τις μικρές λίμνες υφίστανται ακόμη παρ' όλη την έντονη οικιστική ανάπτυξη στα περίχωρά τους και τις κατά συνέπεια έντονες ανθρωπογενείς πιέσεις όπως επίσης και από το φαινόμενο της ξηρασίας που χρόνο με τον χρόνο εντείνεται λόγω και της κλιματικής αλλαγής. Όσον αφορά το κυνήγι, μπορεί να πει κανείς ότι έχει περιοριστεί σε ένα ένα μεγάλο βαθμό.


Οι υγρότοποι είναι πολύτιμα οικοσυστήματα και για τα πουλιά και για τους ανθρώπους . Η Σάμος όπως φαίνεται και στον χάρτη βρίσκεται πάνω σε έναν από τους 3 βασικούς διαδρόμους της μετανάστευσης των πουλιών της χώρας μας και διαθέτει 4 κυρίως μικρούς υγροτόπους. Την Αλυκή της Ψιλής Άμμου, την ευρύτερη περιοχή του Μεσοκάμπου, τις Γλυφάδες Πυθαγορείου και την περιοχή Ποτοκάκι –Ηραίο με την εκβολή του Ίμβρασου. Οι μικροί αυτοί υγρότοποι συμβάλλουν στην βιοποικιλότητα και αποτελούν πολλές φορές εξαιρετικά τοπία που μπορεί ο καθένας μας να χαρεί. Αποτελούν επίσης σημαντικό κρίκο των υγροβιότοπων της ευρύτερης περιοχής.


Πού έγκειται κυρίως η αξία των μικρών αυτών υγροτόπων του νησιού; Φανταστείτε ότι ταξιδεύετε με το αυτοκίνητό σας και χρειάζεται να διανύσετε εκατοντάδες χιλιόμετρα. Θα σταματήσετε κάπου να ξεκουραστείτε και να βάλετε βενζίνη. Έτσι και τα πουλιά στο μακρύ ταξίδι της μετανάστευσης τους, χρειάζονται τόπους που να μπορούν να σταματήσουν για να ξεκουραστούν γιατί και τα πουλιά ξεκουράζονται, ανεφοδιάζονται και συνεχίζουν το ταξίδι τους και ειδικά τα πουλιά που διανύουν χιλιάδες χιλιόμετρα χρειάζονται τόπους σαν αυτούς της Σάμου, για να σταθμεύσουν λίγες μέρες. Τα πουλιά επίσης διαθέτουν και μνήμη και ξέρουν κάθε φορά που σταματάνε στο ταξίδι τους και όταν ένας υγρότοπος καταστρέφεται ή χάνεται αλλάζει για πάντα το ταξίδι τους και μπορεί να μην επιστρέψουν ποτέ. Έχουν λοιπόν οι υγρότοποι του νησιού μεγάλη ορνιθολογική αξία.






Τι θα μπορούσε να γίνει

- Μείωση ανθρωπογενών πιέσεων.

Όλοι οι υγρότοποι της Σάμου περιβάλλονται από καλλιέργειες, σπίτια, ξενοδοχεία.Οι καλλιέργειες χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό λιπάσματα,τα σπίτια και τα ξενοδοχεία έχουν αποχετεύσεις .Σε τι βαθμό επηρεάζουν όλες αυτές οι ανθρωπογενείς λειτουργίες την βιόσφαιρα των οικοτόπων αυτών.Είναι γνωστό ότι η φύση έχει την ιδιότητα να αυτορυθμίζεται αλλά μέχρι ένα όριο. 

Βελτίωση της γνώσης με την δημιουργία μιας βάσης δεδομένων όσον αφορά τον κάθε υγρότοπο καθεαυτό αλλά και τα προστατευτέα αντικείμενα. 

Σήμερα δεν υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση για πληθυσμούς ειδών χλωρίδας και πανίδας ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν πιθανές στρατηγικές θεραπείας.Πρέπει να δημιουργηθούν ερευνητικά προγράμματα καθώς και θεσμικά εργαλεία που να μπορούν να κάνουν παρατήρηση για τα καινούργια δεδομένα εφόσον και η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της είναι μπροστά μας.

- Φύλαξη. 

Η βιοποικιλότητα δεν είναι στις προτεραιότητες- ούτε ήταν και ποτέ- της Ελληνικής πολιτείας πόσο μάλλον τώρα με την οικονομική κρίση.Πρέπει να βρεθούν πόροι.Είναι παγκοσμίως γνωστό οτι χρήματα που πέφτουν στην ανάδειξη και προστασία του περιβάλλοντος ξαναγυρνάνε στην "αγορά"με ποικίλους τρόπους.Με απλά λόγια μπορεί να αυξηθεί το τοπικό ΑΕΠ.

- Βελτίωση της συνοχής όλων αυτών των περιοχών. 

Χρειάζεται να προστατευτεί όλο το δίκτυο των 4 υγροτόπων μαζί και με περιοχές του Κέρκη και του Καρβούνη που φιλοξενούν και αυτές σπάνια πουλιά. Θα μπορούσε να δημιουργηθεί φορέας διαχείρησης για τις περιοχές Natura της Σάμου.

- Ρύθμιση χρήσεων γης.

Με αυτόν τον τρόπο θα ξέρουμε τι έχουμε και τι μπορεί να κάνει ο καθένας. Θα μπορεί για παράδειγμα ένας επιχειρηματίας ξενοδόχος να επενδύσει και πού; Δεν φταίνε πάντα οι επιχειρηματίες αν δεν υπάρχουν διαχειριστικά σχέδια από την πολιτεία.

- Προβολή, ενημέρωση και δημιουργία εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Αλήθεια, υπάρχει κάποιο φυλλάδιο από τα εκατοντάδες που κυκλοφορούν κάθε χρόνο που να λέει επισκεφτείτε τους υδροβιότοπους της Σάμου-έστω αυτούς τους μικρούς-γιατί εκεί μπορεί να συναντήσετε την καστανόπαπια;

Σήμερα το υφιστάμενο σύστημα προστασίας του περιβάλλοντος που αφορά και τους υδροβιότοπους βασίζεται στην δομή της δασικής υπηρεσίας- έχει θεσμοθετηθεί από την δεκαετία του 30 περίπου -η οποία από το 2011 είναι ο μοναδικός φορέας που φυλάσσει εποπτεύει και προστατεύει το χερσαίο φυσικό περιβάλλον σε ποσοστό επικράτειας χώρας 95%. 

Μέσα σε αυτό το ποσοστό περιλαμβάνεται η συντριπτική πλειοψηφία των προστατευόμενων περιοχών όπως είναι για παράδειγμα αυτές των υδροβιοτόπων της Αλυκής και του Μεσοκάμπου καθώς και των ορεινών όγκων με τις περιοχές Natura του Καρβούνη και του Κέρκη. 


Το ελληνικό σύνταγμα στο άρθρο 24, θέλοντας να παντρέψει την ερμηνεία του διπλού ρόλου που έχει το φυσικό περιβάλλον, τόσο δηλαδή της περιβαλλοντικής του διάστασης, όσο και την διάσταση της δημόσιας περιουσίας, ορίζει την υποχρέωση του κράτους να προστατεύει τα φυσικά οικοσυστήματα ενώ παράλληλα διασφαλίζει και το δικαίωμα των πολιτών σε αυτήν την προστασία. 

Ωστόσο από την ίδρυση της Δασικής υπηρεσίας και με την πάροδο του χρόνου μέσω μιας σειράς αποτυχημένων πολιτικών και χρησιμοποιώντας μια νομοθεσία που είναι διασπασμένη και κατακερματισμένη δυστυχώς έχουμε οδηγηθεί σε μια θεσμική υποβάθμιση πολλών προστατευομένων περιοχών χωρίς να έχουμε καταφέρει σαν χώρα να αναπτύξουμε όλες αυτές τις δεκαετίας ένα ενιαίο σύστημα εποπτείας των φυσικών οικοσυστημάτων ούτε σε εθνικό ούτε σε περιφερειακό αλλά ούτε και σε τοπικό επίπεδο.



Δείτε περισσότερα για τους υγροτόπους της Σάμου στην Ενότητα "Οικολογία" του My Samos Blog!

Advertisement