AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

8 Απρ 2019

Κάλεσμα από φορείς-συλλόγους στη διαμαρτυρία της Τρίτης για την Παιδιατρική


Συμμετοχή στην κινητοποίηση που οργανώνουν την Τρίτη 9 Απριλίου οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Σάμου ως απάντηση στο κλείσιμο της παιδιατρικής κλινικής και στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η μαιευτική κλινική δηλώνουν ο ένας μετά τον άλλον οι τοπικοί φορείς.

Πιο αναλυτικά, για αύριο ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου "Άγιος Παντελεήμων" έχει κηρύξει πεντάωρη στάση εργασίας, 10 π.μ.-3 μ.μ, συγκέντρωση στην είσοδο του νοσοκομείου και πορεία στην πλατεία Πυθαγόρα.


"Το ζήτημα της Υγείας μάς αφορά όλους, γιατί είναι ζήτημα ζωής" τονίζει ο σύλλογος και καταγγέλλει "τη συνεχή υποβάθμιση του Νοσοκομείου μας και γενικότερα της δημόσιας Υγείας. Υπάρχει εξουθένωση όλων των υγειονομικών και υποβάθμιση στην ποιότητα παροχής υπηρεσιών σε όσους την έχουν ανάγκη. Παρόλη την προσπάθεια όλων των εργαζομένων του Νοσοκομείου, δεν μπορούν να καλυφτούν τα τεράστια κενά σε όλες τις υπηρεσίες και τα τμήματα του Νοσοκομείου".

Όπως υποστηρίζει μεταξύ άλλων, "είναι τεράστιες οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, άλλα και όλων των προηγούμενων, για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το Νοσοκομείο, αφού επί σειρά ετών δεν έχει δικούς του παιδιάτρους και λειτουργεί με «μπαλώματα», με μετακινήσεις γιατρών, είτε από το κέντρο Υγείας Καρλοβάσου ή από το ΚΕΦΥΑΠ, αφήνοντας ακάλυπτες τις αντίστοιχες υπηρεσίες.
Κενές παραμένουν επίσης και οι θέσεις των ΩΡΛ , των οδοντιάτρων και πολλών άλλων ειδικοτήτων, που είναι απαραίτητες για το Νοσοκομείο, ενώ σοβαρά προβλήματα υπάρχουν στο ακτινοδιαγνωστικό και στο αναισθησιολογικό, αλλά και στις μονήρει ειδικότητες, με μεγάλη αναμονή στα ραντεβού.

Καταγγέλλουμε τη στάση της κυβέρνησης, του Υπουργείου Υγείας, της 2ης Υ.Π.Ε και της διοίκησης του Νοσοκομείου, που στην τελευταία πανελλαδική προκήρυξη για μόνιμο προσωπικό στα Νοσοκομεία και στα Κ.Υ. δεν υπάρχει για το Νοσοκομείο της Σάμου, ούτε μία θέση νοσηλευτικού προσωπικού και μαιών. Τεράστια είναι τα κενά σε όλα τα νοσηλευτικά τμήματα του Νοσοκομείου και με μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας, αφού μία νοσηλεύτρια καλείται να καλύψει δύο και τρία τμήματα ταυτόχρονα και στα περισσότερα τμήματα του Νοσοκομείου υπάρχει μόνο μία νοσηλεύτρια. Η κατάσταση είναι σοβαρή και σε πολλές περιπτώσεις κάτω από το όριο ασφαλείας. Παρά την επιβάρυνση που υπάρχει λόγο του μεταναστευτικού, η κυβέρνηση κρατάει εγκλωβισμένους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί μας, παρά τη θέλησή τους κάτω από άθλιες συνθήκες, χωρίς να έχει μεριμνήσει για την στελέχωση πολύ-ιατρείου μέσα στο ΚΥΤ" αναφέρει ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου.

Ως γνωστόν, και το Εργατικό Κέντρο Σάμου κήρυξε πεντάωρη στάση εργασίας τις ίδιες ώρες, ενώ και το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ κήρυξε πανσαμιακή, πανδημοσιοϋπαλληλική στάση εργασίας από τις 10 το πρωί ώς τη λήξη του ωραρίου, σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους Ο.Τ.Α. της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου.

Και ο Δήμος Σάμου θα συμμετάσχει στη στάση εργασίας που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 9 Απριλίου, από τις 10:00 π.μ έως τη λήξη του ωραρίου, λόγω των οξυμένων προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί και ουσιαστικά καθιστούν αδύνατη την ομαλή λειτουργία κλινικών του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου.

Οι υπεύθυνοι του Δήμου αναφέρουν ότι "παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλονται από όλο το προσωπικό, η υποστελέχωσή του, σε συνδυασμό με την επιβάρυνση που προκαλεί η όξυνση του προσφυγικού- μεταναστευτικού ζητήματος έχει σαν αποτέλεσμα την αδυναμία του Νοσοκομείου να παρέχει τις προβλεπόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες ενός ακριτικού νησιού".

Διευκρινίζεται ότι οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δήμου θα λειτουργήσουν κανονικά, ενώ οι λοιπές υπηρεσίες του Δήμου θα παραμείνουν κλειστές.

Με τη σειρά του το δ.σ. της ΕΛΜΕ Σάμου καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσουν στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 10:30 στην είσοδο του Νοσοκομείου, διεκδικώντας "ΤΩΡΑ να δοθεί λύση από την κυβέρνηση και από όλους τους αρμόδιους, ώστε να επαναλειτουργήσει η παιδιατρική κλινική. Μαζικές προσλήψεις μονίμου προσωπικού όλων των κλάδων και όλων των ειδικοτήτων. Μονιμοποιήση όλων των συμβασιούχων. Πολυϊατρείο στελεχωμένο και εξοπλισμένο μέσα στο ΚΥΤ. Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας πλήρες χρηματοδοτούμενο από το κράτος". Αντίστοιχη διευκολυντική στάση αποφασίστηκε και για τα νυχτερινά σχολεία.

Με ανάλογα αιτήματα στην κινητοποίηση της Τρίτης θα λάβει μέρος και ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου, που αναφέρει: "Όλοι και όλες συμμετέχουμε μαζικά στη στάση εργασίας και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του Νοσοκομείου. Λέμε «όχι» στην υποβάθμιση του δημόσιου σύστημα Υγείας, λέμε «όχι» στο κλείσιμο της παιδιατρικής κλινικής. Είναι επιτακτική η ανάγκη να διατρανώσουμε όλοι μαζί την αντίθεσή μας στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που διαλύει το δημόσιο σύστημα Υγείας".

Ο Σύλλογός Γονέων & Κηδεμόνων Νηπιαγωγείου & Δημοτικού Σχολείου Βαθέος Σάμου "θα συμμετέχει και αυτός την Τρίτη 9/4 στις 10:00 πμ στην Συγκέντρωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου για να διαμαρτυρηθεί για:

-Τις δυσμενείς συνθήκες λειτουργίας της Παιδιατρικής – Μαιευτικής Κλινικής.

-Την γενική υποστελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου, και για

-Την πολύμηνη αδιαφορία της κυβέρνησης για αυτά τα τόσο σοβαρά θέματα.

Όσοι γονείς θέλουν να παραβρεθούν, ραντεβού την Τρίτη 9/4/19 στις 10:00 πμ στο Νοσοκομείο Σάμου.


Επίσης, και από την δική μας πλευρά καλούμε όλους τους Συλλόγους και Φορείς του νησιού να συμπαρασταθούν στον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σάμου που αγωνίζονται καθημερινά για την σωστή λειτουργία του Νοσοκομείου".

"Απαιτούμε να στελεχωθεί το Νοσοκομείο άμεσα με όλες τις ειδικότητες και τα μέσα με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν. Η κατάσταση είναι πλέον επικίνδυνη και μας αφορά όλους και όλες" τονίζει και το Πανσαμιακό Σωματείο ΑμεΑ και Φίλων Ν. Μένεγας-Ο Ίκαρος, που επίσης θα δώσει το παρών στη συγκέντρωση της Τρίτης. Όπως σημειώνει, δυσμενής κατάσταση στην οποία περιήλθε η παδιατρική κλινική και κατ’ επέκταση το Νοσοκομείο δεν προκαλεί έκπληξη και ήταν αναμενόμενη, μιας και η κλινική λειτουργούσε στα όρια της αντοχής και του φιλότιμου της μοναδικής παιδιάτρου, της οποίας η οργανική θέση είναι στο ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. και όχι στο Νοσοκομείο, που βρίσκεται με απόσπαση".

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων του Νοσοκομείου Σάμου θα συμμετάσχουν και οι Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ του νησιού. Μεταξύ άλλων, επισημαίνουν ότι "είναι αδιανόητο το 2019 ένα Νοσοκομείο που καλύπτει, όχι μόνο το νησί μας, αλλά και τα γύρω νησιά, καθώς επίσης και τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν αυξημένες ανάγκες και τους τουρίστες τη θερινή περίοδο, να μην έχει παιδίατρο. Είναι ανεπίτρεπτο να τρέμουμε κάθε φορά που τα παιδιά μας αρρωσταίνουν και χρειάζονται ιατρική περίθαλψη.

Είναι εξοργιστικό οι ετοιμόγεννες γυναίκες να επιφορτίζονται με ακόμη ένα άγχος, αυτό της έλλειψης της επιβεβλημένης παρουσίας του παιδιάτρου στις γέννες, αλλά και μετά, στις απαραίτητες εξετάσεις που πρέπει να γίνουν στα νεογνά και στην παρακολούθησή τους για όσο διάστημα μένουν στο Νοσοκομείο. 


Μάλιστα, ήδη έχει καταγραφεί περιστατικό όπου νεογνό 7 ημερών παρουσίασε πρόβλημα υγείας και χρειάστηκε νοσοκομειακή περίθαλψη, η οποία ήταν αδύνατη λόγω έλλειψης παιδιάτρου και αναγκαστικά μεταφέρθηκε με την οικογένειά του στην Αθήνα.

Χορτάσαμε υποσχέσεις και δεσμεύσεις ότι θα λυθούν όλα τα προβλήματα του Νοσοκομείου. Ακούσαμε επίσης από τη διοίκηση πως η Παιδιατρική λειτουργεί κανονικά και εύλογα αναρωτιόμαστε πώς γίνεται, αφού η μοναδική παιδίατρος του Νοσοκομείου βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια;" αναφέρουν οι τοπικοί σύλλογοι και ομάδες γυναικών.




Από την πλευρά της, η Λαϊκή Επιτροπή Μαραθοκάμπου καλεί σε συμμετοχή στην κινητοποίηση, υποστηρίζοντας, μεταξύ ότι "εγκληματικές είναι οι ευθύνες της Κυβέρνησης, του υπουργείου Υγείας, της 2ης ΥΠΕ και της διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί γενικότερα στον Δημόσιο Τομέα Υγείας και ειδικότερα στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου, στο Κέντρο Υγείας και στα Περιφερειακά Ιατρεία".


Ζητεί δε την ιατρική κάλυψη του Π.Ι. Μαραθοκάμπου όλο το εικοσιτετράωρο, όλες τις μέρες της εβδομάδας με εναλλάξ εφημερίες δύο ιατρών που να υπηρετούν στο Μαραθόκαμπο. Την πλήρη στελέχωση του ιατρείου με το απαραίτητο νοσηλευτικό προσωπικό (μαία-νοσηλεύτρια), όπως προϋπήρχε, καθώς και την πρόσληψη μόνιμης καθαρίστριας. Την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή που απαιτείται για την απρόσκοπτη λειτουργία του Π.Ι. Αναβάθμιση του Κ.Υ.Καρλοβάσου σε πραγματική μονάδα υγείας με 24ωρη λειτουργία. Να σταματήσει η υποβάθμιση του Νοσοκομείου Σάμου και να δοθούν χρήματα για να μετατραπεί σε ένα πραγματικά σύγχρονο δημόσιο Νοσοκομείο. Προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Αυτόνομο πλήρως στελεχωμένο ΕΚΑΒ που να καλύπτει τις ανάγκες του Σαμιακού λαού. Αποκλειστική κάλυψη των αναγκών για την αερομεταφορά επειγόντων περιστατικών.

Τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων της Σάμου για την Παιδιατρική και Μαιευτική κλινική του νησιού στηρίζει με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Κόμματος «Ελλάδα-Ο άλλος δρόμος", ευρωβουλευτής, καθηγητής Νότης Μαριάς, στηλιτεύοντας "τις απαράδεκτες συνθήκες λειτουργίας της Παιδιατρικής και Μαιευτικής κλινικής". Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνει ότι "λόγω έλλειψης ιατρών και κακού προγραμματισμού της κυβέρνησης στο μεγάλο πρόβλημα του μεταναστευτικού στο νησί της Σάμου έχει καταστραφεί η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου της πόλης".

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com