AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

4 Απρ 2019

Στη Bουλή το κλείσιμο της παιδιατρικής κλινικής στη Σάμο


Τα προβλήματα της παιδιατρικής και της μαιευτικής κλινικής του Νοσοκομείου Σάμου μετέφεραν μέσω επίκαιρης ερώτησης στη βουλή οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Ιάσονας Φωτήλας και Βασίλης Οικονόμου. Εν τω μεταξύ συνεχίζεται ο θόρυβος σχετικά με το κλείσιμο της παιδιατρικής κλινικής, παρά τη διάψευση του κλεισίματος από τη διοίκηση του νοσοκομείου.

Οι δύο βουλευτές της Ν.Δ. αναφέρουν στη σχετική ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, τα εξής:

"Θέμα: Έκλεισε η Παιδιατρική Κλινική – Μεγάλα προβλήματα στη Μαιευτική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται ο Νομός Σάμου. Η Παιδιατρική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου «Άγιος Παντελεήμων» έκλεισε και μεγάλα προβλήματα υπάρχουν και στην Μαιευτική κλινική. 

Συγκεκριμένα, από τους δύο παιδιάτρους του Νοσοκομείου ο ένας παραιτήθηκε από το Δεκέμβριο και η μοναδική πλέον παιδίατρος έχει λάβει αναρρωτική άδεια. Το νοσοκομείο ενημέρωσε τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς, τον Υπουργό Υγείας και την εισαγγελέα. Υπήρξε πράξη μετακίνησης ιατρού από το Κέντρου Υγείας Καρλοβάσου, για λίγες ημέρες αλλά τελικά ο ιατρός δεν παρουσιάστηκε στο νοσοκομείο. 

Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί περαιτέρω, γιατί η Παιδιατρική Κλινική χειρίζεται και τη Μαιευτική Κλινική. Υπάρχουν μάλιστα προγραμματισμένες καισαρικές που οριακά πραγματοποιούνται και ευτυχώς που δεν υπάρχουν επείγοντα περιστατικά για την παιδιατρική. Η διοίκηση του Νοσοκομείου έχει αποστείλει ενημέρωση για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επικρατεί και οδηγεί τους πολίτες στους ιδιώτες ιατρούς. Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη για τις οικογένειες των προσφύγων που είναι αδύνατο οικονομικά να πάνε σε ιδιώτες ιατρούς για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά των.

Δεδομένων των προεκτεθέντων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
    
1. Για ποιους λόγους δεν έχει μεριμνήσει για την έγκαιρη πλήρωση των θέσεων παιδιάτρων στο Νοσοκομείο της Σάμου με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του νησιού αλλά και οι πρόσφυγες να μην μπορούν να εξασφαλίσουν περίθαλψη για τα παιδιά των;
    
2. Σε ποιες επείγουσες σχετικές ενέργειες θα προβεί για την πλήρωση των κενών θέσεων παιδιάτρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έκτακτη ανάγκη που υπάρχει στην Παιδιατρική – Μαιευτική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου;  

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ιάσονας Φωτήλας (βουλευτής Αχαΐας και αν. Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας )
Βασίλης Οικονόμου (βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Υγείας)"

Εν τω μεταξύ, ανακοίνωση που σχολιάζει, μεταξύ άλλων, το θέμα της παιδιατρικής κλινικής και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Σάμου εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟ.Ε.Δ.Η.Ν). Δείτε τι αναφέρει το συνδικαλιστικό όργανο για τα προβλήματα της δημόσιας υγείας στο νησί:

"Στη Σάμο κατοικούν 32.000 μόνιμοι κάτοικοι. Βρίσκονται 5.000 μετανάστες –πρόσφυγες στα hot spot, εκ των οποίων 1000 παιδιά και ταυτόχρονα εξυπηρετούν και τα γύρω νησιά. Το καλοκαίρι ο πληθυσμός του νησιού πολλαπλασιάζεται. Αναστατωμένοι είναι οι κάτοικοι του νησιού. 

Έκλεισε η Παιδιατρική Κλινική 10 κλινών. Η μοναδική Παιδίατρος που υπήρχε το τελευταίο τετράμηνο με μετακίνηση από το Κέντρο Φυσικής Αποκατάστασης Παιδιών (εκεί έμειναν τα παιδιά χωρίς Παιδίατρο) δεν άντεξε να δουλεύει νυχθημερόν επιβεβαιωμένα. Πήρε αναρρωτική άδεια και έκλεισε η Παιδιατρική.

Η Μαιευτική Κλινική χωρίς Παιδίατρο θα κλείσει και αυτή. Δεν μπορούν να γίνονται τοκετοί χωρίς Παιδίατρο. Γαστρεντερολόγος δεν υπάρχει. Οι Γαστροσκοπήσεις γίνονται σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο. Δεν υπάρχουν επίσης ΩΡΛ, Ενδοκρινολόγος, Οδοντίατρος.

Για να κάνουν μαστογραφία οι γυναίκες περιμένουν στη λίστα ένα χρόνο. Εμβολιασμοί δεν γίνονται.

Είναι επιτακτική ανάγκη για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει επιτέλους τους πανηγυρισμούς για την δήθεν καλή πορεία της Δημόσιας Υγείας και να δώσει λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες δομές υγείας.

Στηρίζουμε την κινητοποίηση που έχει κηρύξει το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σάμου την Τρίτη 9 Απριλίου 2019, καλώντας όλους τους εργαζόμενους αλλά και τους κατοίκους του νησιού να πάρουν μέρος στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει στην πλατεία Πυθαγόρα".

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου κήρυξε 5ωρη στάση εργασίας την Τρίτη 9 Απριλίου, από τις 10.00 - 15.00 με σκοπό να στηρίξει την 5ωρη στάση εργασίας των εργαζόμενων στο Νοσοκομείο Σάμου κατά τις ίδιες ώρες. 
Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Σάμου αναφέρει ότι "συνεδρίασε εκτάκτως στις 3 Απρίλη 2019 με αφορμή το ουσιαστικό κλείσιμο της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Σάμου".

Σύμφωνα με το ΕΚΣ "η αρνητική αυτή εξέλιξη δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία αλλά το σίγουρο επακόλουθο μιας αντιλαϊκής πολιτικής που είχε επισημανθεί κατ’ επανάληψη τόσο από το Εργατικό Κέντρο όσο και από τους Συλλόγους εργαζομένων στο Νοσοκομείο Σάμου και άλλους φορείς, στην Βουλή, το Υπουργείο Υγείας και όλους τους αρμόδιους φορείς. 

Η κυβερνητική πολιτική έχει οδηγήσει στην υποβάθμιση όλων των δομών υγείας και ιδιαίτερα του Νοσοκομείου καθώς μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν σχεδόν όλες οι κλινικές από την έλλειψη προσωπικού και την εντατικοποίηση της εργασίας των εργαζομένων.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το υπουργείο Υγείας για τις εγκληματικές τους ευθύνες,  που οδήγησαν στο κλείσιμο της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Σάμου, ενώ απειλείται με κλείσιμο και η Μαιευτική Κλινική. Εδώ και τώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Αποφασίζουμε  ομόφωνα την κήρυξη 5ωρης στάσης εργασίας την Τρίτη 9 Απρίλη για το νησί της Σάμου από ώρα 10.00΄ έως 15.00΄ και καλούμε τους εργαζόμενους και όλο το λαό του νησιού μας να δώσει μαζικά το παρών στην συγκέντρωση που θα γίνει 10.00΄ το πρωί στο Νοσοκομείο.

Απαιτούμε στελέχωση των κλινικών με το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό σήμερα. Σε περίπτωση τραγικών συνεπειών τους καθιστούμε υπεύθυνους.
Απαιτούμε το νοσοκομείο να έχει όλες τις αναγκαίες και απαραίτητες κλινικές και τμήματα, πλήρως εξοπλισμένα ώστε να παρέχει σύγχρονες και σε υψηλό επίπεδο υπηρεσίες υγείας.

Καλούμε τα σωματεία, τους φορείς, το Σαμιακό λαό να κάνουν δική τους υπόθεση το ζήτημα της Υγείας και να συμμετέχουν μαζικά  στη συγκέντρωση στην είσοδο του Νοσοκομείου και στην πορεία προς την Πλατεία Πυθαγόρα την Τρίτη 9 Απρίλη και ώρα 10.00΄ το πρωί".

Και το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ κήρυξε πανσαμιακή, πανδημοσιοϋπαλληλική στάση εργασίας την Τρίτη 9/4 και ώρα 10 το πρωί ως την λήξη του ωραρίου για να στηρίξει την κινητοποίηση των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Σάμου.

Στη σχετική προκήρυξη της στάσης εργασίας οι υπεύθυνοι της ΑΔΕΔΥ Σάμου αναφέρουν:

"Όλοι και όλες συμμετέχουμε μαζικά στην στάση εργασίας και στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας 10:30 στην είσοδο του Νοσοκομείου, λέμε όχι στην υποβάθμιση του δημόσιου σύστημα Υγείας , λέμε όχι στο κλείσιμο της παιδιατρικής κλινικής.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ, καλεί όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο και όλο τον σαμιακό λαό να συμμετέχει μαζικά στην στάση εργασίας που έχει προκήρυξη η ΑΔΕΔΥ για το νησί της Σάμου και στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας ,να διατρανώσουμε όλοι μαζί την αντίθεση μας στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που διαλύει το δημόσιο σύστημα Υγείας και ρημάζει τις ζωές μας σε όλα τα επίπεδα .

Απαιτούμε :

1) ΤΩΡΑ να δοθεί λύση από την κυβέρνηση και από όλους τους αρμόδιους, ώστε να επαναλειτουργήσει η παιδιατρική κλινική. 

2) Μαζικές προσλήψεις μονίμου προσωπικού όλων των κλάδων και όλων των ειδικοτήτων.

3) Μονιμοποιήση όλων των συμβασιούχων.

4) ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΟ  στελεχωμένο και εξοπλισμένο μέσα στο ΚΥΤ.

5) Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας πλήρες χρηματοδοτούμενο από το κράτος".

Και η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στη συνεδρίαση της 4ης Απριλίου 2019, ύστερα από αίτημα του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου, και κάνοντας χρήση της εξουσιοδότησης του Γ.Σ., αποφάσισε να κηρύξει στάση εργασίας, σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους Ο.Τ.Α. της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου την Τρίτη, 9 Απριλίου 2019, από τις 10:00 έως τη λήξη του ωραρίου, προκειμένου να συμμετέχουν όλοι οι Εργαζόμενοι στο Δημόσιο, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του Νοσοκομείου και στην πορεία προς την πλατεία Πυθαγόρα, για τα οξυμένα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο της υγείας στην Σάμο και ιδιαίτερα, για το κλείσιμο της παιδιατρικής κλινικής του Νοσοκομείου Σάμου.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Ανατολικής Σάμου με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Κώστας Τζίχας, δήλωσε για το θέμα της παιδιατρικής κλινικής τα εξής:

"Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης που κωλυσιεργεί και ουσιαστικά αρνείται να προκηρύξει τις 3 θέσεις παιδιάτρων που προβλέπει ο Οργανισμός λειτουργίας του Νοσοκομείου Σάμου. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι να μείνει σήμερα το Νοσοκομείο  χωρίς παιδίατρο,  γεγονός που ουσιαστικά κλείνει τη παιδιατρική κλινική και προκαλεί κινδύνους και για τα νεογνά της μαιευτικής.

Είμαστε στο πλευρό του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου που παλεύουν με σταθερότητα για προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Μεταξύ άλλων προκύπτει και η ανάγκη για  μια δημοτική αρχή που δεν θα εκφράζει απλά ευχολόγια από τη μια , ενώ από την άλλη υποσκάπτει το δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας με συμμετοχή σε δίκτυα όπως αυτό των «Υγειών πόλεων»,  αλλά θα είναι μαχητικά στη πρώτη γραμμή της πάλης για Δημόσια και Δωρεάν Υγεία για όλους, χωρίς εξαιρέσεις, με τις απαιτούμενες υποδομές, σύγχρονο και πλήρη τεχνολογικό εξοπλισμό και μόνιμο προσωπικό όλων των κλάδων με πλήρη δικαιώματα".

Η ΝΟ.Δ.Ε Σάμου της Νέας Δημοκρατίας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για το ίδιο θέμα:

"Πολλά είναι τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στον τόπο μας η πολιτική Σύριζα, ένα από αυτά, στον τομέα της Υγείας και ειδικότερα στο θέμα της παιδιατρικής κλινικής του Γ.Ν Σάμου. Η μοναδική παιδίατρος, λόγω αναρρωτικής αδείας δεν μπορεί πλέον να καλύψει την κλινική και τα ζητήματα που δημιουργούνται τεράστια. 

Ο Βουλευτής Σάμου έχει ευθύνες, όπως και το αρμόδιο Υπουργείο ,καθώς όλοι γνώριζαν το πρόβλημα και παρέμεναν θεατές. Όταν  ζεις μακριά, δεν μπορείς να καταλάβεις την αγωνία των γονέων. Επίσης, δεν έχουν όλοι την οικονομική ευχέρεια για να μεταβούν με τα παιδιά τους στην Αθήνα, σε περίπτωση πραγματικής ανάγκης. Με προσωρινές λύσεις, δεν λύνεται η κατάσταση αυτή. Είναι επιτακτική η προκήρυξη τριών θέσεων, Ιατρών.

Τέλος, στη Μαιευτική κλινική ,στις καισαρικές επεμβάσεις ,η παρουσία παιδιάτρου είναι απαραίτητη. Άλλωστε, κύριε Σεβαστάκη, το δημογραφικό πρόβλημα λύνεται, σύμφωνα με δηλώσεις του Πρωθυπουργού και συναδέλφων σας με την ένταξη μεταναστών, οπότε οι γεννήσεις Ελλήνων έρχονται σε δεύτερη μοίρα."

Τέλος, η Νομαρχιακή Επιτροπή Σάμου του Κινήματος Αλλαγής αναφέρει τα εξής: για το Νοσοκομείο του νησιού:

"Οι τελευταίες εξελίξεις στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου,όπως και σε πανελλαδικό επίπεδο,είναι αρνητικές και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Δεν είναι τώρα η στιγμή για μικροπολιτική ή αντιπολίτευση, προέχει η υγεία και οι ζωές των πολιτών και ειδικά των μικρών παιδιών. Η απόδοση των κυβερνητικών ευθυνών θα δοθεί με εκκωφαντικό τρόπο εκεί που αρμόζει,σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες που έπονται.

Το Γενικό Νοσοκομείο Σάμου έχει να διαχειριστεί τόσο τον τοπικό πληθυσμό όσο και τον προσφυγικό/μεταναστευτικό και είναι γνωστό στην κοινωνία μας εδώ και καιρό πως αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα στην στελέχωση, τον εξοπλισμό και τις εργασιακές συνθήκες. Ζητούμε την άμεση και επαρκή στελέχωση με το απαραίτητο προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου για να μην κινδυνεύσει καμία ανθρώπινη ζωή. Είναι επίσης απαραίτητο να δημιουργηθεί άμεσα δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας εντός του ΚΥΤ ώστε να αποσυμφορηθεί το ΓΝ Σάμου.

Ευελπιστούμε πως έστω και στο “και πέντε” οι αρμόδιοι θα πράξουν το αυτονόητο για τη στελέχωση της Παιδιατρικής Κλινικής,του ΓΝ Σάμου στο σύνολό του αλλά και του Κέντρου Υγείας Καρλοβάσου,ώστε να παρέχονται αξιοπρεπείς και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας στους κατοίκους της Σάμου".

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com