Μια παραδοσιακή σαμιώτικη συνταγή για χριστουγεννιάτικες μακαρόνες (μελομακάρονα) δημοσιεύει στη σελίδα ο Γιώργος Βαρβάκης στο ιστολόγιο Una Cuccina.
ΥΛΙΚΑ (για περίπου 45 κομμάτια):
1 κούπα λάδι
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα χυμό πορτοκάλι
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
ξύσμα πορτοκαλιού / λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
660 g αλεύρι για όλες τις χρήσεις
340 g αλεύρι κίτρινο (ή ντόπιο από το μύλο)
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα χυμό πορτοκάλι
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
ξύσμα πορτοκαλιού / λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
660 g αλεύρι για όλες τις χρήσεις
340 g αλεύρι κίτρινο (ή ντόπιο από το μύλο)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε μια λεκάνη χτυπάμε το λάδι με την ζάχαρη. Προσθέτουμε την σόδα που τη διαλύουμε στο χυμό πορτοκάλι.
Ρίχνουμε το ξύσμα, το μπέικιν και τα μπαχαρικά
Σιγά – σιγά προσθέτουμε το αλεύρι.
Δεν ζυμώνουμε για πολύ ώρα, γιατί θα γίνουν σφιχτά.
Το ζύμωμα γίνεται με το χέρι, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους.
Ανάβουμε το φούρνο στους 170 C στον αέρα.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε 2 ταψιά.
Πλάθουμε σε μικρό οβάλ σχήμα τα πιέζουμε πάνω στην ανάγλυφη επιφάνεια του τρίφτη και τα τοποθετούμε στη λαδόκολλα.
Ψήνουμε για 25 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν έντονο χρυσαφί χρώμα.
"Τη συνταγή μου την έδωσε η μάνα μου!
Της την έδωσε η Σταματία, που την είχε από τη μάνα της!" αναφέρει στο ιστολόγιο Una Cuccina ο Γιώργος Βαρβάκης.
Κείμενο και φωτογραφίες από το ιστολόγιο Una Cuccina
Αναδημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com
Κείμενο και φωτογραφίες από το ιστολόγιο Una Cuccina
Αναδημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com