AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

18 Δεκ 2019

Η παρουσίαση του βιβλίου του ΚΚΕ στη Σάμο


Η έκδοση της Τομεακής Επιτροπής Σάμου του ΚΚΕ με θέμα τους βασικούς σταθμούς της ιστορίας του εργατικού και επαναστατικού κινήματος στη Σάμο και την συμβολή του ΚΚΕ, παρουσιάστηκε σε εκδήλωση-βιβλιοπαρουσίαση τη Δευτέρα, στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Σάμος».

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό της Δήμητρας Παντάπαση γραμματέα της Τ.Ε. και η παρουσίαση του βιβλίου έγινε από τον Κώστα Τζίχα μέλος της Τ.Ε.. 

Ο ομιλητής αναφέρθηκε διεξοδικά στο περιεχόμενο που είναι χωρισμένο σε κεφάλαια και καλύπτει τη χρονική περίοδο από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «τα “Ιστορικά αποτυπώματα” από τη δράση του ΚΚΕ στη Σάμο, δεν διεκδικούν δάφνες ακαδημαϊκής επιστημονικής εργασίας, είναι όμως  μια τίμια προσπάθεια όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικής παράθεσης των γεγονότων και εξελίξεων και κάποιων βασικών εκτιμήσεων για όλα αυτά, όλο αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι ταυτόχρονα ένα βοήθημα – οδηγός για οποιονδήποτε απλό άνθρωπο ή μελλοντικό ερευνητή προκειμένου να έχει στα χέρια του τα χνάρια αυτής της ιστορίας, της πλούσιας και συναρπαστικής, ηρωϊκής δράσης των κομμουνιστών της Σάμου, στον ένα αιώνα ζωής του ΚΚΕ.

Το πιο σημαντικό όμως σ’ αυτό το βιβλίο είναι άλλο:

Είναι η συνεισφορά του στην συλλογική μνήμη του λαού και ιδιαίτερα των γενιών που έρχονται, ώστε να διατηρηθούν κωδικοποιημένα τα ιστορικά γεγονότα του τόπου μας και η επίδραση σ’ αυτά του οργανωμένου ταξικού λαϊκού κινήματος και της πρωτοπορίας του, των κομμουνιστών και των οργανώσεών τους.

Λέμε, ιδιαίτερα σημαντικό,  γιατί ζούμε σε μια περίοδο όπου η κυρίαρχη ιδεολογία της αστικής τάξης και οι εκφραστές της σε όλα τα επίπεδα (πολιτικό, ιδεολογικό, επιστημονικό, πολιτιστικό κλπ), επιχειρούν κυριολεκτικά τον ανασκολοπισμό της ιστορίας. Θέλουν να εξαφανίσουν κάθε τι, που μπορεί να αποτελεί διδαχή, παραδειγματισμό, προσάναμμα για να απειληθεί η εξουσία τους».

Το βιβλίο - είπε σε άλλο σημείο της παρουσίασης ο ομιλητής- «είναι μια μικρή ψηφίδα γνώσης και τεκμηρίωσης, υπό το φως του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ και των Προγραμματικών επεξεργασιών του Κόμματός μας,  για την ανυπότακτη δράση των κομμουνιστών, σ’ αυτή τη μικρή γωνιά της πατρίδας μας. Ταυτόχρονα η έκδοσή μας αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής στους εκατοντάδες Σαμιώτες και Ικαριώτες συντρόφους και συναγωνιστές μας, που έπεσαν παλεύοντας για τη νέα κοινωνία, τον Σοσιαλισμό – Κομμουνισμό, αλλά και σ’ αυτούς που μέχρι τα βαθιά  γεράματά τους στάθηκαν σταθεροί στις αρχές και τις αξίες του ΚΚΕ, αφήνοντας αγωνιστικές παρακαταθήκες για τις επόμενες γενιές.

Θα είναι ΑΘΑΝΑΤΟΙ μέσα στους αγώνες μας ως την τελική νίκη».

Στο βιβλίο περιλαμβάνεται επίσης ένα ενδιαφέρον παράρτημα με φωτογραφίες από την ιστορική διαδρομή του ΚΚΕ στη Σάμο το οποίο - όπως ειπώθηκε – «δεν αποτελεί ολοκληρωμένη φωτογραφική αποτύπωση, είναι όμως μια ενδεικτική φωτογραφική αναφορά με τις σχετικές επεξηγήσεις στις λεζάντες,  που βοηθάει τον αναγνώστη να οπτικοποιήσει ως ένα βαθμό το περιεχόμενο». 

Το βιβλίο διατίθεται από τις οργανώσεις του κόμματος στη Σάμο.

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com